• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa C nie odpala, brak błędów

Olaf0079

Początkujący
Punktów
0
Witam. Nazywam się Olaf, jestem z Katowic. Mam problem. Proszę o pomoc. Samochód Opel Corsa C silnik 1.0. Rok 2002.
180 tysięcy przebiegu. Benzyna. Do wczoraj śmigał normalnie. Po 2-3 godzinach stania pod blokiem. Wchodzę... Odpalił ale zgasł. Po minucie znów zapalił ale znów zgasł. Od tej pory już nie odpala. Kręci ale nie odpala. Naczytałem się wiele w internecie o podobnych przypadkach ale nie mam pomysłu. Bezpieczniki okej... Metoda sprawdzenia błędu w Corsie "gaz i hamulec" nie pokazuje błedu, podpinałem pod diagnostyke na laptopie złączem OBD2 - i też nie wykrywa błędów. Kręci i nic. Nie wyświetlały się przed tem ani w trakcie ani ogólnie żadne kontrolki czy tam check engine. Próbowałem odpalać dwoma kluczami. Baterie w nich są okej. Iska jest, świece sprawdzone i wymieniłem bo miałem zapasowe. Olej nigdzie nie wycieka. Co sprawdzić ?? W czym może być rzecz? Proszę o pomoc.

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Zaczynając od sterownika po zgnitą gdzieś wiązke - ustereka ciężka do zdiagnozowania na odległość...

Druga sprawa taka czym to czytasz? Diagnoza komputerowa nie polega na sprawdzeniu tylko czy pokazało błedy :dead: parametry do sprawdzenia przy kręceniu... Tak jak pisze Sławek sprawdź czy chodzi pompa, dobrze sprawdzić jakie ciśnienie itd...

Ostatnia edycja:

Olaf0079

Początkujący
Punktów
0
Jak kręce to pompe słychać. W sensie ni to wirowanie ni to warczenie. Jutro sprawdzam czy jest prąd we wtyczce pompy paliwa no ale zdziwie się jeśli to będzie to... Co w dalszej kolejności wykluczać?

W tym modelu naczytałem się o immo.. I o tym że często nie widzi zegarów przez nie stykanie no ale zegary działają bez zarzutu, kontrolki okej, wszystko działa wycieraczki, radio etc. Kluczami dwoma odpalałem i nic. Obstawiać układ paliwowy?

Dziwne tylko że pompa ewentualnie nie wykazywała by błędu gdzie nawet to.. Pokazała by sama kontrolka "ilość mrugnięc" przy metodzie gaz hamulec.

Olaf0079

Początkujący
Punktów
0
Tak. Iskra jest. W poniedziałek dopiero sprawdze więc dam znać co wyszło tak czy siak masakra.

A czy to by mógł być czujnik położenia wału? Jakie by dawał objawy? Jak by go wykluczyć?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jakby to była wina czujnika wału, nie byłoby iskry. Sprawdź czy paliwo dochodzi do silnika ( wykręć świecę i zobacz czy jest mokra ). Oczywiście najpierw zobacz czy do pompy dochodzi zasilanie.

Olaf0079

Początkujący
Punktów
0
Okej. Jutro sprawdzam zasilanie. A świece tak jak mówiłem. W stanie idealnym ale mimo to założyłem komplet nowych które miałem w zapasie (bosha). Więc sprawa świec odpada niestety.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Miałem kilka przypadków że przewód paliwowy w zbiorniku co idzie od pompki do dekla kosza pękł i paliwo wracalo do zbiornika

next22

SuperMechanior
Punktów
39
W Oplach z tamtych lat często jest zaworek na listwie paliwowej
Wystarczy tam sprawdzić czy jest ciśnienie

Olaf0079

Początkujący
Punktów
0
Ciśnienie na zaworku na listwie sprawdzony, leci wiec paliwo powinno dochodzić :(

Gdyby cofało paliwo to nie wywaliłoby błedu ?

Ostatnia edycja:

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Sprawdź jeszcze raz to ciśnienie tylko na zasilaniu listwy tam 3 bar jest więc daje dobrze jak pompka umarła błędów nie pokazuje

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Sprawdź jeszcze raz to ciśnienie tylko na zasilaniu listwy tam 3 bar jest więc daje dobrze jak pompka umarła błędów nie pokazuje

Po co robisz mu nadzieje skoro widać, że nie wie jak się za to zabrać i nie ma sprzetu... druga sprawa staneliśmy na samym poczatku czyli paliwo, iskra a jak to będzie ok to dopiero zacznie się tu wypisywanie jak w pamietniku... taniej mu będzie odstawić auto do warsztatu niż tracić transfer internetu na pisanie tutaj i do niczego i tak nie dojdziemy ..

Do góry Bottom