• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa D 1.6 OPC Korbowody

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Witam składam silnik do corsy d 1.6 opc LER
Ogólnie dwa tłoki nowe dwa komplety pierścieni nowe panewki okazało się że jeden zawór w głowicy delikatnie zgięty?? ale to na ten moment nie istotne temat ogarnięty. Problem jest z dostępnoscią części dziś udało się dostać właściwe panewki więc zacząłem składać silnik i okazało się że na pewno 3 korbowody zgiętne wizualnie ciężko dostrzeć wał nie obraca sie tak jak powinien czyli przy użyciu niewielkiej siły i sprawdzałem czujnikiem zegarowym różnice są od 0.2 mm do 0.7
Moje pytanie jest następujace tu jest numer GM 55568467 według tego numeru nie występuje zamiennik tylko oryginał natomiast znalazłem coś takiego https://www.autoczesciexpert.pl/ipsa-10920346
jest to korbowód firmy IPSA o numerze CO003800 według nich pasuje do tego silnika, ale nie zgrywa się z numerem oryginału. Co więcej jest interesujące ten korbowód ponoć pasuje również do Astry F 1.6 16v czy ktoś może ma wiedze albo możliwość weryfikacji czy ten zamiennik mogę użyć?
Z góry dziękuje za wskazówki i opinie.
Podczas demontażu nie widać było tych różnic o których wyżej pisałem a sam silnik odpalał i pracował równo auto trafiło do mnie bo miało UPG wywaloną dość konkretni w dwóch miejscach przedmuchy do układu chłodzenia oraz delikatne przedmuchy między cylindrami to jest pewne ponieważ pomowałem powietrze w cylindry oczywiście dla każdego cylindra kiedy tłok był w gmp a zawory zamknięte. Tłoki demontowałem ponieważ klient skarżył się że jest duży pobór oleju ponadto pierwszy i czwarty tłok byl przytarty są ślady na tulejach ale decyzja klienta była ze z blokiem tulejami nic nie robimy( ma w zamiarach sprzedać auto....) a na czwartym tłoku była pęknieta ,, półka,, pomiędzy pierwszym a drugim pierścieniem.

Do góry Bottom