• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa nie odpala

Daaja

Nowy
Punktów
0
Witam mam problem z Oplem Corsa 2008 silnik 1.2 benzyna. Otóż półtora roku temu wymieniane było sprzęgło. Jakiś czas temu po odpaleniu samochodu nie wchodził żadny bieg, a przy próbie wrzucenia wstecznego był zgrzyt . Po paru próbach zgaszenia silnika i ponownego odpalenia załączyło i biegi wchodziły normalnie. Wczoraj podczas jazdy biegi znowu się zblokowały, po paru próbach udało wrzucić mi się 2 i dojechać na pobliski parking. Sprawdzaliśmy pod maska i okazało się ze tulejka przy linkach jest roztrzaskana ale nie wiem czy ona jest przyczyna problemu. Biegi wchodzą na wyłączonym silniku, natomiast po odpaleniu jest blokada. Sprzęgło bez zarzutów. Zostawiłam samochód na noc , dzisiaj rano postanowiliśmy sprawdzić ponownie. Niestety silnik nie odpala, akumulator odłączony na pół godziny żeby zrobić „reset”, po ponownym podłączeniu silnik ciągnie ale nadal nie odpala. Światła, radio, wszystkie kontrolki się paliły. Jakieś pomysły co może być nie tak ? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jakieś błędy w sterowniku silnika? Jeśli chodzi o usterkę związaną z problemem z biegami, mi to wygląda na sprzęgło.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
jeszcze czujnik położenia wału korbowego.
nie wiem jak w corsie d, ale w c błędu nie pokazuje, że uszkodzony
powodzenia w wymianie :)

Do góry Bottom