• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czas napraw i wymian

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Wątek tyczy sie o oszacowanie czasu napraw wymian.

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Wiem że są tych programach czasy napraw ale mi chodzi o rzeczywistość.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Rzeczywistość jest inna czasy katalogowe dla Ciebie na razie nieosiągalne.
Pomnóż spokojnie przez dwa jak masz podnośnik , jak masz kanał pomnóż
przez trzy też dobry wynik.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
to zależy jak kolega szybki jest , ja wolno robię i się nie łapie na żadne czasy z katalogów :D

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Ja robie spokojnie co trochę czasu wiecej zajmuje. Nasze czasy tez sie nie będą zgadzać ale jak ktoś mi mówi ze np. w audi a3 2003r zmienia sprzęgło w 2h a mi zajmuje 5/6h to jest spora różnica czasowa.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
nie rozumiem:(
rzeczwistość jest taka jaką sobie sam stworzysz.
w podanych programach masz standardowe czasy napraw mierzone w warunkach profesjonalych.
ile czasu daną operację będziesz wykonywał zalezy od organizacji pracy znajomości specyfiki i narzędzi na przykład jedną śrubkę w trudno dostępnym miejscu można odkęcać godzinę albo 30 sekund
czasem zdarza się że usługa wykonana w ASO jest tańsza niż u garażowca
podam przykład rzeczywistych norm czasowych
wymiana turbiny intercoolera podstawy egru i rury stalowej między intercolerem a turbiną z kompletem węży plus pompa podciśnienia w toyocie auris według norm 8 godzin
w rzeczywistości ok 3 i pół godziny :)

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Sprzęgło w Audi A3 w 2 godziny. No to byłby wyczyn. Jeszcze w pojedynkę.

kudik09447

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Ryki
Auto data podaje czas na zdemontowanych elementach przykład audi a3 wymiana sprzegłą 2godziny. ale jak silnik leży na ziemi.
Ja sie kiedyś złapałem przed fajrantem jeszcze sie do dziewczyny śpieszyłem to w VW Turanie 1.9tsi 2004r wymieniłem w niecałe 4 godziny.Na podnośniku

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Normy czasowe są podane do wykonania jakiejś pracy, według danej procedury. Procedury są takie, jaką wiedzą dysponowali Ci którzy je tworzyli i jakich narzędzi zalecali użyć do wykonania tej pracy. Moja mechanika, to cały czas odkrywanie moich nowych sposobów i wielka przyjemność w pracy. Przychodzę do pracy o 9 a kończę często o 20 i wiele czasu spędzam na myśleniu. Wiele przykładów mojej pracy opisałem na tym forum, a wiele jeszcze Wam opisze, taką mam nadzieję :).
Pozdrawiam.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Na to czekamy.
Oczywiste, że dziś mało kto wiedzą swą się dzieli a zwłaszcza samodzielnie zdobytą dzięki poświęceniu sporej ilości własnego czasu i wysiłku.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak czytam procedury i czasy napraw, to mi się przypomina, że na płocie było napisane dupa, facet chciał pogłaskać i mu zadra weszła.:)
Możecie sobie sprawdzić czas napraw i czynności wymiany sprzęgła Astra H 1,4 , a wystarczy wyjąć akumulator, prawą półoś i poduszkę silnika od strony rozrządu i odsunąć silnik. Skrzynia zostaje na miejscu na trzech poduszkach
Dołączam zdjęcie.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Astra 1,4.JPG
    Astra 1,4.JPG
    118,7 KB · Wyświetleń: 100

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
W niektórych Fiatach robię podobnie tylko odsuwam silnik. Mniej roboty bo półosi i oleju nie ruszam...:)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
To pewnie zależy od konkretnego modelu. Natomiast pozostaje patent na szybkie i dokładne wycentrowanie tarczy, ale każdy ma swój... :)

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
No i tu jest maly problem, bo jesli ktos juz wczesniej nie mial do czynienia z danym modelem to nie ma odpowiedniego "przyrzada" :D

Czasami wystrugany z kija od miotly tez sie nada :D

Do góry Bottom