• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czas napraw i wymian

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Golf V 1,9TDI wymiana sprzęgła to nie więcej niż trzy godziny. Jak się ma wprawę. 4 godziny to naprawdę trzeba robić wolno.
T5 1.9 sprzęgło to 2-3 godz. jak wszystko idzie w miare normalnie.
Wszystko kwestia wprawy.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Tradycjny przyrząd odpada w tym przypadku bo skrzynia biegów przeszkadza...

Ja większość tarcz w stosunku do docisku ustawiam za pomocą suwmiarki

Czasami wystrugany z kija od miotly tez sie nada :D
W centralnym sterowaniu sprzęgła, przed rozebraniem lekko wciskam pedał sprzęgła nastawnym rozpieraczem ( można i kawałkiem kija od szczotki :)) , by tłok w pompie zatkał otwór do zbiorniczka i uniemożliwił wyciek płynu z rozłączonego przewodu.
Podczas zakładania centralnego sterowania napełniam go płynem i podczas wkładania skrzyni podłączam przewód do pompy sprzęgła, by podczas dosuwania silnika do skrzyni płyn wycofując się do pompy i zbiorniczka odpowietrzył cały układ.
Pozdrawiam.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Tradycjny przyrząd odpada w tym przypadku bo skrzynia biegów przeszkadza...
Witam.
Jak jest ciasno, a czas goni, to ja kiedyś sobie wymyśliłem i zrobiłem na szybko dwa zgięte kawałki płaskownika, które zakładam na docisk z ustawioną tarczą leżące jeszcze na stole. Wygięte płaskowniki dosuwam do ustawionej tarczy i blokuje wciskając pod sprężynujące płaskowniki docisku.
Zakładam docisk z tarczą tak, by oba płaskowniki były na dole, by podczas wstępnego dokręcenia docisku, tarcza opierała się na obu płaskownikach.
Dołączam dwa zdjęcia jak to wygląda i jak działa :)
Pozdrawiam.

Załączniki

• CIMG8528 m.JPG
    CIMG8528 m.JPG
    96,4 KB · Wyświetleń: 125
  • CIMG8530m.JPG
    CIMG8530m.JPG
    48,6 KB · Wyświetleń: 124

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Super patent :)
Problem jest tylko czasem gdy koło zamachowe ma zaniżoną powierzchnię względem płaszczyzny mocowania docisku.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Problem jest tylko czasem gdy koło zamachowe ma zaniżoną powierzchnię względem płaszczyzny mocowania docisku.
Często Bihor mówi z sensem co mi się podoba ;) więc albo jest doświadczoną kobietą - mechanikiem albo jest po prostu facetem :D

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
To wtedy jak w kole zamachowym są otworki rewizyjne to w nie wkładam wygięte odpowiednio, by ciasno siedziały w otworach pręciki z elektrod, które trzymają wycentrowaną tarczę według starego śladu i wkładam docisk.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Witam.
zakładam na docisk z ustawioną tarczą leżące jeszcze na stole. Wygięte płaskowniki dosuwam do ustawionej tarczy i blokuje wciskając pod sprężynujące płaskowniki docisku.
Pozdrawiam.
Panie Jacku, u Pana zawsze tak czysto na stole czy było sprzątane na potrzeby sesji zdjęciowej? :)

Witam.
Normy czasowe są podane do wykonania jakiejś pracy, według danej procedury. Procedury są takie, jaką wiedzą dysponowali Ci którzy je tworzyli i jakich narzędzi zalecali użyć do wykonania tej pracy. Moja mechanika, to cały czas odkrywanie moich nowych sposobów i wielka przyjemność w pracy. Przychodzę do pracy o 9 a kończę często o 20 i wiele czasu spędzam na myśleniu. Wiele przykładów mojej pracy opisałem na tym forum, a wiele jeszcze Wam opisze, taką mam nadzieję :).
Pozdrawiam.
Kto pisząc procedurę wziął pod uwagę że śruba może się w 10 letnim samochodzie obrobić czy zapiec itp...a tu minuta tam 5 i suma summarum się zbiera.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Panie Jacku, u Pana zawsze tak czysto na stole czy było sprzątane na potrzeby sesji zdjęciowej? :)

Kto pisząc procedurę wziął pod uwagę że śruba może się w 10 letnim samochodzie obrobić czy zapiec itp...a tu minuta tam 5 i suma summarum się zbiera.
Dokładnie katalogi dotyczą nowych aut

xxxprzemo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krakow
a uzywa ktos moze Atris Technik ? bo zastanawiam sie ktory program jest najbardziej uniwersalny i najlepiej opisany

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Rzeczywistość jest inna czasy katalogowe dla Ciebie na razie nieosiągalne.
Pomnóż spokojnie przez dwa jak masz podnośnik , jak masz kanał pomnóż
przez trzy też dobry wynik.
Witam.
Stanisławie, masz rację, że wykonanie naprawy zgodnie z procedurą trwa dużo dłużej.
Da się wykonać tą samą naprawę dwa razy szybciej ze zjedzeniem obiadu włącznie, tylko trzeba zamiast czytać procedurę, poświęcić ten czas na własne myślenie i wybór o wiele krótszej własnej metody. Podejrzewam, że większość procedur jest tak wymyślonych, by zniechęcały do naprawy poza ASO.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom