• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czasami na ciepłym coś terkocze w tle - silnik 1.6Thp

qwer7

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Łódź
Witam, Panowie czasami słyszę taki terkocik, takie trochę nierównomierne jakby przewalanie w tle pracy silnika. https://drive.google.com/file/d/1khbVvX4FVJOOtpyizYC2xlhp83RJ0TUr/view?usp=sharing (film najlepiej puścić "odtwarzaj w pętli" na prawym przycisku bo jest krótki)
Na ogół jeśli się to pojawia to na ciepłym silniku, choć zdarzyło się na zimnym ale to sporadycznie.

Wrażenie jest jakby najbardziej od strony koła pasowego było to słychać, aczkolwiek z każdej strony można się tego dosłuchać i stracić pewność.
W słuchawkach ten dźwięk w ogóle się nie niesie, nie słychać go, aczkolwiek nie osłuchałem jeszcze silnika od spodu (aktualnie nie terkocze i czekam na okazję).

Trochę kojarzy mi się to z kołem pasowym, ale koło pasowe sprawdzałem, zdjąłem i nie widać żadnych oznak zużycia.

Auto na filmiku jest odpalone bez paska osprzętu także kręci się tylko koło pasowe, gitara napędzająca pompę wody jest wysunięta i odciągnięta od koła, także pompa też stoi.

Ze spostrzeżeń, kiedyś miałem wrażenie że po wciśnięciu sprzęgła jakby wyraźniej było to słychać, ale to z naciskiem na wrażenie.

Aktualnie przy tym zdjętym pasku osprzętu jak wcisnąłem sprzęgło to ustało, ale co ciekawe gdy założyłem pasek i pracował już alternator, sprężarka, pompa to reakcji na wciśnięcie sprzęgła nie było żadnej.

Jak myślicie co to może być, bo sugerują mi dwumasę, docisk, czy w ogóle to coś innego ?
Panewka może tak cicho terkotać ?

Do góry Bottom