• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujniki TPMS wymiana opon.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej,

Zastanawiam się jak to jest z tymi czujnikami TPMS, czy jeśli przykładowo przyjedzie do mnie samochód wyposażony w takie czujniki, wszystkie sprawne itp - przyjechał na wymianę OPON, czyli ściągam stare, zakładam nowe opony, czujniki na tej samej feldze zamontowane na tym samym kole.

I gdzieś usłyszałem, że one się dezaktywują gdy spuścimy powietrze i nie wiem czy to prawda czy zwykła plotka?

Dlatego się chciałem dowiedzieć czy przy zwykłej wymianie opon lato/zima gdzie auto wyposażone jest w TPMS czekają mnie jakieś niebezpieczeństwa :)

Wiem, że gdy padnie "umrze" czujnik w kole to wtedy tak potrzebny mi jest diagnoskop do czytania kodu ze sterownika (OBD) i drugi (lub ten sam) do zakodowania nowego czujnika, ale co podczas normalnej wymiany.

Pozdrawiam.

A

autozibi

Hej,

Zastanawiam się jak to jest z tymi czujnikami TPMS, czy jeśli przykładowo przyjedzie do mnie samochód wyposażony w takie czujniki, wszystkie sprawne itp - przyjechał na wymianę OPON, czyli ściągam stare, zakładam nowe opony, czujniki na tej samej feldze zamontowane na tym samym kole.

I gdzieś usłyszałem, że one się dezaktywują gdy spuścimy powietrze i nie wiem czy to prawda czy zwykła plotka?

Dlatego się chciałem dowiedzieć czy przy zwykłej wymianie opon lato/zima gdzie auto wyposażone jest w TPMS czekają mnie jakieś niebezpieczeństwa :)

Wiem, że gdy padnie "umrze" czujnik w kole to wtedy tak potrzebny mi jest diagnoskop do czytania kodu ze sterownika (OBD) i drugi (lub ten sam) do zakodowania nowego czujnika, ale co podczas normalnej wymiany.

Pozdrawiam.

Na pewno się same nie dezaktywują , no chyba , że je uszkodzisz lub bateria już padnie .
Po za tym musisz czujniki zaprogramować lato/zima (chodzi mi o opony ) .

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Zbyszek tzn. ściągam letnią zakładam zimówkę przykręcam koło np.PP na PP z powrotem i system pokazuje błąd?
Bo k....a juz nie kumam kiedyś zrobiłem przekładkę w Mercedesie B z pośrednim systemem i świeciła kontrolka ciśnienia

A

autozibi

Zbyszek tzn. ściągam letnią zakładam zimówkę przykręcam koło np.PP na PP z powrotem i system pokazuje błąd?
Bo k....a juz nie kumam kiedyś zrobiłem przekładkę w Mercedesie B z pośrednim systemem i świeciła kontrolka ciśnienia
I w tym przypadku musisz mieć zrobioną kalibracje lato/zima .

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Wytłumaczysz jak matołowi czy Ci się nie chce:D tzn muszę mieć jakiś czytnik TPMS czy zdodnie z instrukcją pojazdu?

A

autozibi

Wytłumaczysz jak matołowi czy Ci się nie chce:D tzn muszę mieć jakiś czytnik TPMS czy zdodnie z instrukcją pojazdu?

Możesz to zrobić za pomocą testera diagnostycznego przez złącze EOBD lub jak pisałeś sam za pomocą czytnika(aktywatora).

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Za pomocą testera trzeba zmienić z kompletu zima na komplet lato, jeżeli taką opcję przewidziano.
W przeciwnym wypadku trzeba sklonować kody ID z czujników w komplecie letnim na komplet zimowy, trzecia opcja to wpisać kody id ze nowego(zmienionego) kompletu do sterownika. W opcji 1 i 3 tester diagnostyczny lub urządzenie do obsługi TPMS z opcją EOBD w przypadku nr 2 tylko urządzenie do obsługi TPMS

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Mój przypadek z tym Mercedesem B jak to była wymiana opon lato/zima ale felgi zostały te same i nie miały czujników
Dzisiaj robiłem BMW ale gość mówił że mu się same adaptują(też nie było czujników na felgach)
No z całymi kołami to logiczne bo felgi inne

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Mi chodziło głównie o wymianie opon, nie całych kół - czy trzeba coś kodować / adaptować itp.. :)

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Jak odczyt z czujników ABS jest ok to tak powinno być.... zawsze można zresetować system jak jest pasywny.
Może to kwestia pompowania i temperatury wcześniej był np nabite na 2,4 bara i temperatura była inna a po zmianie jak nabiłeś trochę inne ciśnienie to automatycznie zmienił się promień,a system miał zapisany jakiś algorytm obrotów do poprzednich parametrów

Przy wymianie samych opon nie ma problemu pod warunkiem ,że koła zostają na tych samych miejscach(pp.lp....)

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
No tak robię,koła ida na te same miejsca i stąd moje zdziwienie
No pewnie tak było ja nabiłem tak jak na tabliczce a mogło być więcej/mniej wcześniej

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Zima/lato jest po to że jak masz 2 komplety kół z czujnikami to sobie zmieniasz tylko ten parametr a nie kodujesz nowych czujników.
A w jakie miejsca są zakładane to po to żeby system wiedział które koło.
Jak założysz PP na PT to komp będzie myślał że masz kapcia w PP a nie w PT

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
Dokładnie....ale załóż teoretycznie ,że ktoś nie ma testera diagnostycznego tylko urządzenie do TPMS bez opcji EOBD, wtedy jego jedyna opcja to przepisać kody id ze starego kompletu na nowy. Nie pisałem co jest najszybsze czy najlepsze ale jakie są opcje.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
No to zależy..
Czy sterownik ma możliwość zakodowania ~10 kół i później tylko aktywacja wybranych, czy może ma max 5 kół i wtedy trzeba dodawać nowe..

Wiec szybsze wtedy jest skopiowanie id z koła na koło o ile czujnik jest programowalny :)

Bo w innej sytuacja, to trzeba najpierw z czytać ID, zapisać sobie je gdzieś, a później dodawać do sterownika, wiec + / -, czytanie kodu z opon to jakieś 5 min - 10 min + zapisanie sobie ich gdzieś i kodowanie w sterowniku kolejne 5 - 10 min, wiec łącznie trzeba poświęcić jakieś 30-50 min (cała zamiana) na wymianę kół :)

A

autozibi

No to zależy..
Czy sterownik ma możliwość zakodowania ~10 kół i później tylko aktywacja wybranych, czy może ma max 5 kół i wtedy trzeba dodawać nowe..

Wiec szybsze wtedy jest skopiowanie id z koła na koło o ile czujnik jest programowalny :)

Bo w innej sytuacja, to trzeba najpierw z czytać ID, zapisać sobie je gdzieś, a później dodawać do sterownika, wiec + / -, czytanie kodu z opon to jakieś 5 min - 10 min + zapisanie sobie ich gdzieś i kodowanie w sterowniku kolejne 5 - 10 min, wiec łącznie trzeba poświęcić jakieś 30-50 min (cała zamiana) na wymianę kół :)

Max . można zaprogramować tylko 8 kół .

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Dokładnie 8 kół. Ktoś kto wymyślił taki system i nie pozwolił aby była możliwa zmiana z pulpitu miał na myśli że "jak chcesz zmieniać koła to kup sobie sprzęt do tego"
Ostatnio widziałem taki cacko bodajże texy tylko do samych TPMS, działało to jak diagnoskop ale ceny jeszcze nie podawał przedstawiciel bo to jakaś nowość(to było miesiąc temu)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Dokładnie 8 kół. Ktoś kto wymyślił taki system i nie pozwolił aby była możliwa zmiana z pulpitu miał na myśli że "jak chcesz zmieniać koła to kup sobie sprzęt do tego"
Ostatnio widziałem taki cacko bodajże texy tylko do samych TPMS, działało to jak diagnoskop ale ceny jeszcze nie podawał przedstawiciel bo to jakaś nowość(to było miesiąc temu)

Widziałem to w IC, samo urządzenie do kopiowania czujników, ew programowania ich (tych w kole) to koszt ~2k zł netto, natomiast już urządzenie do kodowania w sterowniku + ogólna diagnostyka z jakimś pakietem + dodatkowa przystawka do tych tpms (robi to co urządzenie za 2k zł wyżej) to koszt o ile się nie mylę 6k lub 9k zł netto.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Wpisywanie nr czujników to robi już prawie każdy diagnoskop np. Autocom

A

autozibi

Dwa tygodnie temu byłem na ich szkoleniu poświęconym właśnie czujnikom kół .
Aktualnie cena tej kopiarki to 1700 netto .

Do góry Bottom