• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujniki TPMS wymiana opon.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Za rok będzie 500-800 netto
Zrobili szum że od pierwszego listopada wszystkie auta nowe muszą mieć czujniki
No mają ale pośrednie bo dyrektywa nie określa jakie mają być

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
No mam nadzieję, że będą w kwocie ~500 zł to wtedy można jeszcze zainwestować :)
Bo puki co miałem z 10% aut z czujnikami, lecz wszystkie wyłączone z samochodzie..

ŚwistowskiS.A.

Początkujący
Punktów
2
Mi chodziło głównie o wymianie opon, nie całych kół - czy trzeba coś kodować / adaptować itp.. :)

W przypadku tzw. systemu pasywnego (czyli odczytującego dane z ABS a nie z czujnika w kole) przy każdorazowym dopompowaniu choćby jednego koła należy zresetować system tak aby jako właściwą wartość odczytywał tą po dopompowaniu a nie wcześniejszą... w innym wypadku system będzie alarmował o błędnym poziomie ciśnienia mimo że jego wartość będzie prawidłowa.

Dwa tygodnie temu byłem na ich szkoleniu poświęconym właśnie czujnikom kół .
Aktualnie cena tej kopiarki to 1700 netto .

Jeżeli chodzi o cenę "kopiarki" to sugeruje sprawdzić czy zawiera koszt przewodu OBD (wiele aut będzie potrzebowało synchronizacji za jego pośrednictwem w przypadku np. wymiany czujników z oryginalnych na uniwersalne) oraz na to z jakimi czujnikami uniwersalnymi współpracuje urządzenie, ważny jest też koszt aktualizacji w niektórych przypadkach nawet przewód OBD takiej wymaga.

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
kupił ktoś już takie urządzenie czy wszyscy się nadal rozbijają o kwotę zakupu?

Baker15

Początkujący
Punktów
0
Co prawda nie o czujnikach ale o oponach. Całkiem spoko wytłumaczyne (chyba). sprawdźcie :p

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
u mnie już sporo klientów z tym śmieciem, więc się zaopatrzyłem i działam

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
ja czekam ta texe z tpms jak dostane to pewnie sezon minie wiec przekonam sie zima :)

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
texa jak na razie ma słabe pokrycie i mocno odstaje od pozostałych. Wygląd w tym przypadku nie idzie w parze z jakością.Poprawiają ale nie wiadomo ile to zajmie....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jakaś firma z wawy ma dobry sprzęt jak sobie przypomnę to napisze , miałem go udostępnionego jakieś 2 lata temu ale nie było wtedy żadnego zainteresowania

dkcenter

Początkujący
Punktów
2
czy teraz juz mozecie sie pochwalic jakie urzadzenia macie ? czy nadal rzadkosc....

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Słyszałem, że co cfańsi klienci robią wałki na tych TPMSach. Przyjeżdżają z uszkodzonymi czujnikami i jak serwis nie ma programatora co by sprawdzić stan czujników przed robotą, kapcie zmieni, to Ci wracają twierdząc, że im się czujnik uszkodziło :/
Draństwo!

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Dokładnie trzeba patrzyć jak stary syf to od razu pytam czy ma czujniki i czy sprawne
A nawiasem to czujnik jest trudno uszkodzić przy demontażu i montażu opony
Gorzej z wykręcaniem zaworka jak wcześniej ktoś dokręcił fest
Trzeba i tak się powoli zaopatrzyć w taki zestawik do montu i demontu zaworków i czujników

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Moim zdaniem najlepszy ATEQ czyli VDO lub Alcar bo to chyba wszystko to samo tylko pod innymi markami występuje. Pokrycie aut bardzo dobre, chyba najlepsze z tego widziałem.

dkcenter

Początkujący
Punktów
2
Duzo widac takich programatorow AID SENSOR. Mam okazje wlasnie taki kupic wraz z czujnikami w korzystnej cenie w niemczech i sie zastanawiam czy ktos to ma i czy warto

Do góry Bottom