• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujniki TPMS wymiana opon.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Witam ponownie. Koledzy proszę o poradę. Zakupiłem używane czujniki TPMS EV6T-1A180-CB do mojego drugiego kompletu kół. Czujniki były zdjęte z kół z mondeo MK5, miały przejechane 2k km, tak że nie są to stare czujniki i są odpowiednie dla mojego auta. Pan który mi to sprzedawał powiedział że system sam wykryje czujniki (i miał rację ponieważ nie ma komunikatu o braku lub awarii czujników) ale nie pokazuje mi prawidłowego ciśnienia w oponach. Wulkanizator napompował mi z przodu 2,5 a z tyłu 2,7 bar. Wczoraj przejechałem 400 km, kilka razy robiłem reset a i tak komp. pokazuje we wszystkich 2,8. Co muszę zrobić żeby system pokazywał prawidłową wartość ciśnienia?
Jeśli pomiar robiłeś na rozgrzanych kołach, to 2,8 bara mogłoby być prawidłowym wskazaniem.
Daj znać jaki komp pokazał to ciśnienie. Komputer pokładowy pojazdu czy komputer diagnostyczny?

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Zakupiłem Autel Pad' a jakiś czas temu ale dopiero ostatnio użyłem. Robi kopie z istniejących czujników OE- robiłem Yaris 2016- lub aktywuje OE - mazda 6 z 2017.
Każdy z nas ma testery do konkretnych marek więc chyba nie warto inwestować grubszej kasy w TPMS ale może się mylę i dlatego chętnie wysłucham innych opinii. :)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Zakupiłem Autel Pad' a jakiś czas temu ale dopiero ostatnio użyłem. Robi kopie z istniejących czujników OE- robiłem Yaris 2016- lub aktywuje OE - mazda 6 z 2017.
Każdy z nas ma testery do konkretnych marek więc chyba nie warto inwestować grubszej kasy w TPMS ale może się mylę i dlatego chętnie wysłucham innych opinii. :)
Też nie dawno kupiłem i jest nawet niegłupi :)

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Jak radzisz sobie z tymi, którzy przywiozą Ci do warsztatu garść czujników T-Pro czy Alligator sens.it ?
Nie robię w branży oponiarskiej, potrzebowałem czygoś co odczyta ID z ori czujnika, a to było najtańsze.Będę tego używał może raz na rok więc nie żałuję.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witam wszystkich,
mam pytanie, może dla niektórych błahe ale dla mnie istotne. Zmieniam już jakiś czas opony ale nie miałem okazji wymieniać opon na felgach gdzie są zamontowane TPMSy Wiem że trzeba uważać żeby go nie uszkodzić ale no właśnie jak zdejmować oponę i jak zakładać, Może jakiś film ze zmianą opon jak są czujniki.
Pozdrawiam Grzesiek

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Napisz mi na PW jak zmieniasz zwykle to Ci wszystko opisze :)

"DA-CAR"

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Tak samo jak bez czujników. wentyl przy sciąganiu gumy na 12 a przy montażu na 17, nie ma szans żeby coś się stało . o odbijaniu chyba nie trzeba pisać bo to oczywiste .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Oki dzięki za info ,a o odbijaniu to oczywiste czyli przy montażu na 5 tylko ja mam stopkę na 3 ma to znaczenie ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak za opona zacznie wchodzić na czujnik to go urwie, Dlatego musi wchodzić "za" czujnikiem.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Witam wszystkich,
mam pytanie, może dla niektórych błahe ale dla mnie istotne. Zmieniam już jakiś czas opony ale nie miałem okazji wymieniać opon na felgach gdzie są zamontowane TPMSy Wiem że trzeba uważać żeby go nie uszkodzić ale no właśnie jak zdejmować oponę i jak zakładać, Może jakiś film ze zmianą opon jak są czujniki.
Pozdrawiam Grzesiek
Przesyłam pomocny film.

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Oki dzięki za info ,a o odbijaniu to oczywiste czyli przy montażu na 5 tylko ja mam stopkę na 3 ma to znaczenie ?
Oponę dajesz pod stopkę jak wszystkie a ustawiasz czujnik,wentyl tak aby była na feldze w miejscu czujnika Ma wskoczyć potem przy stopce na czujnik Czyli ustawiasz czujnik jak masz stopkę na 3 gdzieś 6-7

Jak radzisz sobie z tymi, którzy przywiozą Ci do warsztatu garść czujników T-Pro czy Alligator sens.it ?
To co kupić najlepiej jak robię dużo przy oponach?Będę wdzięczny za konkretną poradę Z góry dzięki

Ostatnia edycja:

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
To co kupić najlepiej jak robię dużo przy oponach?Będę wdzięczny za konkretną poradę Z góry dzięki
To zależy czego oczekujesz... Sprzętu jest na prawdę dużo i każdy można dopasować do konkretnych potrzeb, od sklepu internetowego zajmującego się sprzedażą felg i opon, przez rozmaitych rozmiarów serwisów ogumienia, po serwisy diagnostyki elektronicznej i autoryzowane serwisy pojazdów. Każdy z nich ma inne potrzeby. Napisz więcej o swoim profilu, np. czy zajmujesz się i oponami i mechaniką samochodową lub czy posiadasz już jakieś urządzenie diagnostyczne lub tester albo programator TPMS.

Do góry Bottom