• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujniki TPMS wymiana opon.

Optima

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Dąbrowa Górnicza
www.dowarsztatu.com
No to i tak dołożył sobie więcej niż w katalogu

Marek_S to robi tylko z ori na te ichniejsze
Nie sklonujesz ori na ori w przypadku np.zamiany felgi z przodu na tył jak ktoś będzie chciał sobie zamienić

Dokładnie to samo jest z CUBEM także jak ktoś chce wydać 500 zł to wyda je jak zwykle 3 razy. Niektórzy już dawno wyleczyli się i wiedzą że "Tanie jest drogie a drogie jest tanie". ATEQ i MagnetiMarelli(to samo co urządzenie Schradera czy Tiptopolu) dalej Texa, czy Hella(Barteq) to liderzy na rynku z pokryciem czujników T-PRO, HUF,Alligator,Schrader,Cub,Alcar(schrader lub t-pro w środku) cena w granicach 2000 zł.

Można iść w takiego Autela tylko czy pokrycie działa w 100% no i niesie ze sobą wspomniane wyżej ograniczenia.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To prawda nie ma tanich i dobrych ale są drogie i złe

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no ale panowie posiada ktoś już jakiś sprzęt do tpms chętnie bym wysuchał opini ten VT 56 mi się podoba

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
mam texe ale nie opłaciłem abonamentu i mam wersie 52 ,ale ten vt 56 widziałem na allegro za 3800 zł i się zastanawiam czy dobry z opisu jest niezły może by wynegocjował lepszą cene no nie wiem a ktury ty masz tps i czy ma meni po POLSKU ,trzeba by z panienką KASIĄ od Świstowskiego uśmiechnąć się i pogadać może by coś wynegocjował

Ostatnia edycja:

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
VT 56 ma menu po polsku, a pokrycie pojazdów ma o wiele lepsze od Texy, Magneti, Conti czy Barteca. Texa jeszcze z pojazdami z europy daje rade ale w VT56 masz i koreańczyki i japońce bardzo dobrze pokryte. Fakt, że VT 56 nie jest najtańszy ale sam musisz zdecydować czy chcesz tanio czy dobrze.
W tej cenie 3800 masz VT56 ze złączką do OBD czy tylko sam VT56 ? Jeżeli komplet to się nie zastanawiaj i bierz. Byłoby to bardzo tanio. Ja zapłaciłem sporo więcej. Jeżeli samo VT56 w tej cenie to dokup złącze OBD lub poszukaj taniej kompletu gdzie indziej. Złącze warto mieć bo w cześci aut nie zakodujesz czujników bez tego. Procedura ręczna nie jest dla wszystkich aut.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
VT 56 ma menu po polsku, a pokrycie pojazdów ma o wiele lepsze od Texy, Magneti, Conti czy Barteca. Texa jeszcze z pojazdami z europy daje rade ale w VT56 masz i koreańczyki i japońce bardzo dobrze pokryte. Fakt, że VT 56 nie jest najtańszy ale sam musisz zdecydować czy chcesz tanio czy dobrze.
W tej cenie 3800 masz VT56 ze złączką do OBD czy tylko sam VT56 ? Jeżeli komplet to się nie zastanawiaj i bierz. Byłoby to bardzo tanio. Ja zapłaciłem sporo więcej. Jeżeli samo VT56 w tej cenie to dokup złącze OBD lub poszukaj taniej kompletu gdzie indziej. Złącze warto mieć bo w cześci aut nie zakodujesz czujników bez tego. Procedura ręczna nie jest dla wszystkich aut.
A od kiedy w texie jest słaba korea i skośne ..? Fakt ze po obd to tylko testerem ale weźmy pod uwagę to ile się tego robi ... rynek jest słaby na ten czas .

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Wydaje mi się, że ilość koreańców znacznie wzrasta. Na drogach tego coraz więcej a więc i do warsztatów zaczynają zjeżdżać. Ludzie się już chyba powoli przekonali do tych aut.

Wydaje mi się, że ilość koreańców znacznie wzrasta. Na drogach tego coraz więcej a więc i do warsztatów zaczynają zjeżdżać. Ludzie się już chyba powoli przekonali do tych aut.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Ile dałeś ? Bierzesz wersje z EOBD czy wypas z EOBD i drukarką ?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
przywieźli z EOBD tylko jak to zarejestrować bo 1 rok abonamentu gratis weszedłem na strone ale wszystko po angielsku a ja nie bardzo ,dałem 3 600zł

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Można iść w takiego Autela tylko czy pokrycie działa w 100% no i niesie ze sobą wspomniane wyżej ograniczenia.
Masz jeszcze dobrą alternatywę, którą jesy Programator czujników Alligator sens.it. Niżej wrzucam długi i nudny film "Jak zaprogramować czujniki kontroli ciśnienia TPMS?", który przedstawia jego pracę na przykładzie programowania czujników do pojazdu Lexus LS600. Widać całą procedurę:

markusp

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śląskie
Witam, to mój pierwszy post więc nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, jeśli nie to proszę moderatora o przeniesienie do właściwego.
Chciałbym zapytać znawców tematu na temat klonowania czujników. Kupiłem dodatkowy komplet kół (zimówki) w których są czujniki Schrader 4021(S180084730Z)-które były używane w Mondeo MK4. W moim aucie Mondeo MK5 z 2016 są zamontowane oryginalne czujniki. Byłem u mechanika który posiada przyrząd ATEQ. Pan sczytał kody z oryginalnych czujników ale niestety stwierdził że te czujniki Schrader które są w zimówkach nie może mi sklonować bo już są tak zaprogramowane że nie idzie wymazać starych kodów. Jednakże sam się przyznał że jeszcze nie klonował na takich używanych czujnikach. Moje pytanie jest takie: czy rzeczywiście czujniki Schradera 4021(S180084730Z) które są czujnikami uniwersalnymi nie można powtórnie zaprogramować? A jeżeli można to proszę o wskazanie jakiegoś warsztat w woj śląskim który by mi to sklonował.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
CZUJNIK O NR: S180084730Z - nieprogramowalny z protokołem do kilkunastu modeli Forda i Volvo Mondeo MkV - pracuje na innym protokole, musisz wymienić czujnik , ponieważ tego nie można przeprogramować do MkV
pozdr

markusp

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śląskie
Kolego PEPER dziękuję za odpowiedź. A czy któryś z kolegów znających temat mógłby polecić jakieś budżetowe czujniki do klonowania pasujące do Mondeo MK5?

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
budżetowe to Cub - ale to China, i programowalne chyba tylko urządzeniem Cub. Dobre są T-pro, ( u mnie kpl 550,-), a bardzo dobre Sens.it ( 700,-)

markusp

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śląskie
Dzięki za odpowiedz. Możesz mi kolego napisać na priv z jakiego miasta jesteś i czy cena 550 jest z oprogramowaniem?

markusp

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Śląskie
Witam ponownie. Koledzy proszę o poradę. Zakupiłem używane czujniki TPMS EV6T-1A180-CB do mojego drugiego kompletu kół. Czujniki były zdjęte z kół z mondeo MK5, miały przejechane 2k km, tak że nie są to stare czujniki i są odpowiednie dla mojego auta. Pan który mi to sprzedawał powiedział że system sam wykryje czujniki (i miał rację ponieważ nie ma komunikatu o braku lub awarii czujników) ale nie pokazuje mi prawidłowego ciśnienia w oponach. Wulkanizator napompował mi z przodu 2,5 a z tyłu 2,7 bar. Wczoraj przejechałem 400 km, kilka razy robiłem reset a i tak komp. pokazuje we wszystkich 2,8. Co muszę zrobić żeby system pokazywał prawidłową wartość ciśnienia?

Do góry Bottom