• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy chemia do mycia silnika moze zniszczyc nicasil

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Panowie czy mocna chemia do mycia silników moze zniszczyc wewnetrzna powloke cylindra z nicasilu?

A

Anonymous123

Nie, ale mocny srodek. Nie pamietam jaki ale aluminium sie swieci jak nowe, drogi oddechowe nie znosza tego. Umylem blok i tuleje zrobily sie jakies matowe, zniknął ten zielonkawy polysk. Wyglada teraz jak surowe aluminium.

A

Anonymous123

Uzylem takiego

Załączniki

• 1493018395752993037516.jpg
    1493018395752993037516.jpg
    3,8 MB · Wyświetleń: 51

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Tam jest chyba napisane, że to zawiera wodorotlenek sodu, a to jest przecież żrąca substancja. Takie mocne środki, które elegancko usuwają brud, są zazwyczaj również agresywne i trzeba być z nimi ostrożnym. Mnie się wydaje, że tego typu środki służą tylko do czyszczenia silnika z zewnątrz.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Tym preparatem tylko z zewnątrz urzywam tego cholerstwa srodek bardzo dobry i efektowny dla amelnium:)

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
ze zdjęcia widać ,że to jest to o czym myślałem ( tylko masz baniak)
miałem podobne skargi
do maszyn to biorą

A

Anonymous123

No robi robote. No cóż, nie przemyslalem i trzeba to jakos naprawic.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
słuchajcie ale nicasil to powłoka niklowa oraz węglik krzemu które są nierozpuszczalne nawet w mocnych zasadach. Jak dla mnie uszkodzeniu lub też wymyciu uległo amelinium będące pod powierzchnią nicasilu który to ma strukturę porowatą. Stąd też zmiana zabarwienia wynikająca także wymyciu przepalonego oleju silnikowego w por. Ja jakoś wszystkie silniki myje chemią mocną jak leci ale w odpowiednich proporcjach lub troszeczkę zawyżonych i problemów nie ma.

Dziwne.

Do góry Bottom