• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprinter 311 P1187

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Panowie moj kasztan(laweta)zyebał sie.Silnik 611.981 pospolity 2.2cdi
Robi p1187 kontrola cisnienia na railu.Juz mialem taki problem z nim to wydarłem wtryski i dalem do zrobienia,zrobił chlop i wraz z tymi wtryskami zalozylem nowy regulator wtedy,zrobilem z 3000km(rok czasu) i znowu ta padaka zaczeła gasnać przy duzym obciazeniu a ostatnio zaczał sie tez problem dlugiego rozruchu.
Wytargałem cały układ paliwowy z silnika i dałem na zakłąd,po weryfikacji ze niby cos z pompa nie halo,porysowana,zacinaja sie sekcje itp mysle ok usterka znaleziona.Mialem taka pompe w domu w dobrym stanie,zwiozłem,kazałem zweryfikowac i ewentualnie skleic jedna z dwóch.Okazalo sie ze ta moja pompa z polki jest w stanie bardzo dobrym tylko zlozyc na nowych uszczelkach i ma chodzić.Kazalem dodatkowo jeszcze dac nowe zaworki do wtyryskow zeby wyeliminowac ewentualny przelew nadmiarem.Porobione to wszystko wsadzone a ten kasztan dalej robi ten sam problem(dlugo kreci i gasnie na drodze).Chce wierzyc w to ze ten nowy regulator nie wtrzymał presji rocznej i nadaje sie do smieci,macie jakies sugestie?Układ za prosty zeby był jakis inny problem,bynajmniej tak mi sie wydaje ale MB nie jest moja mocna strona od zawsze to jedyny egzemplarz ktory seriwsuje(od klientow wogole nie przyjmuje tej marki do siebie) i moze czegos niewiem jeszcze o tych trupach.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Pokaż jak wygląda listwa
Nr pompy i wtryskiwaczy

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
A to żeś mnie zaskoczył bo nie mam zdjęcia,stara pompę mam w częściach na stole to nr mogę mieć.
Jest to klasyczny układ z tamtych lat który występował w każdym Mercedesie 2.2,jutro będę ściągał kolektor spowrotem to najwyżej klepne foto.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Bo tam na listwie masz zawór chyba jeszcze . Wtryskiwacze jak masz dojście to klasycznie na przelewy sprawdź menzurkami ,i filtr paliwa jaki typ .

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Tak wiem że jest regulator , pisałem że zawór regulacji 3000km temu zakładałem nowy wraz z pierwszą naparawa wtryskiwaczy i tysiąc km chodziło wszystko dobrze.
Obecnie wtryskiwacze są po kolejnym przeglądzie i wymianie zaworków na moje życzenie coby wyeliminować wyciek paliwa nadmiarem.
Przelewy wychodzą super bez zastrzeżeń.
Filtr paliwa standartowy seryjny dla modelu pojazdu(purflux jeśli chodzi o ścisłość)

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jak sitko jest zabrudzone to wywala za duże ciśnienie
Automatyczne połączenie postów:

A zawór na pompie jest ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Z lewej OE Bosch który chodził w tym aucie 20 kilka lat,z prawej też Bosch z aftermarketu założony z 10 miesięcy temu.Fabrycznie one jak widac nie posiadają sitek.
Dziś wleciał znowu nowy aftermarket i auto chodzi.Pali szybko jak kiedyś i nie gaśnie pod maxymalnym butem.

Załączniki

• IMG_20250929_164322318_HDR.jpg
    IMG_20250929_164322318_HDR.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 3
Do góry Bottom