• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy końcówka roku to dobry moment na zakupy sprzętu?

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Jak w tytule wątku, czy pod koniec roku da się utargować lepszą cenę zakupu skanerów albo innych sprzętów?
Firmy zamykają kwartał i rok i czy są skłonne wtedy do dawanie większych upustów, żeby poprawić sobie sprzedaż ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
600
Duże obniżki są na zakończenie chińskiego roku, albo zaraz po nim w Europie...Wtedy chinole wprowadzają nowe modele, a stare przeceniają.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Taki tez dobrym moment na zakup elektroniki jest też koniec i początek roku szkolnego . Ja 21 czerwca upolowałem iphone 15 pro za 4099 zł na fakturę . Można też cos upolować w czarny piątek ale tu trzeba być bardzo ostrożnym by nie naciąć się na pseudo obniżkę .
Tak jak kolega napisał wyżej luty jest dobrym miesiącem bo po pierwsze jest chiński nowy rok a dwa dla większości branży to słaby okres (ludzie wypluwają się z pieniędzy na ferie zimowe) by zrobić jakąś sprzedaż też potrafią mocno obniżyć ceny .

Co do końcówki roku to jeśli ktoś się mocno za to warował to faktycznie może się zgodzić na obniżki by mieć mniej do inwentaryzacji jeśli ja robi na koniec roku . Ale zazwyczaj jest tak ze dużo firmy szuka na koniec roku kosztów by uciec podatków i co maja towar mogą próbować to wykorzystać .

Ostatnia edycja:

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
A czy kupowanie poważnych sprzętów za 15-20 tysięcy jest bezpieczne na Aliexpress.
Chodzi mi o kwestie legalnośći sprzętu i póxniejszych aktualizacji albo blokowania sprzetu.

Rozmawiałem telefonicznie z kilkoma sprzedawcami ale pierwszy kontakt nie był udany. Przez telefon podali mi takie ceny że odechciało mi się jechać na konkretne rozmowy.
To co mi proponowali za 17-20 tysięcy na Aliexpress mogę mieć za 11-12 tysięcy.
Tylko własnie pytanie jak z legalnością, aktualizacjami itd ?

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Na Aliexpress są dostępne w większości testery na rynek azjatycki. Użycie ich u nas często kończy się blokadą. Tak to działa i w Launchu i w Autelu. Napisz o jakim testerze konkretnie myślisz.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
A czy kupowanie poważnych sprzętów za 15-20 tysięcy jest bezpieczne na Aliexpress.
Chodzi mi o kwestie legalnośći sprzętu i póxniejszych aktualizacji albo blokowania sprzetu.

Rozmawiałem telefonicznie z kilkoma sprzedawcami ale pierwszy kontakt nie był udany. Przez telefon podali mi takie ceny że odechciało mi się jechać na konkretne rozmowy.
To co mi proponowali za 17-20 tysięcy na Aliexpress mogę mieć za 11-12 tysięcy.
Tylko własnie pytanie jak z legalnością, aktualizacjami itd ?
Aktualizacje są ,tylko launch z aliexpress nie będzie robi
Szkoda kasy na xproga chyba że bedziesz klonowal skrzynie i ecu

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Launch Pad VII to model w wersji Global albo China. Jak chcesz full support to spójrz na modele Launch Euro Tab, Launch Euro Turbo i pokrewne. Ja za taką kasę wolałbym Autela w wersji MS.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Launch Pad VII to model w wersji Global albo China. Jak chcesz full support to spójrz na modele Launch Euro Tab, Launch Euro Turbo i pokrewne. Ja za taką kasę wolałbym Autela w wersji MS.

Na wystawionych aukcjach jest mowa o wersji global i EU.

Zaskoczę ciebie ale polscy sprzedawcy i to nie firmy krzak proponowali mi wersję Lunch PAD 7 a nie takie jak ty piszesz.
Z wersjami Luncha jest potworny burdel.

Pytałem się o Topdona Phenix max i sprzedawca z Gliwic podał mi cenę wyzszą niz za Luncha.
Sytuacja jest jakaś dla mnie niepoważna.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Ja swojego Topdona też kupiłem drożej niż mogłem kupić Launch. Powód?
Pełne wsparcie sklepu i pomoc, nawet ponad rok czasu po zakupie. A kupiłem z drugiej ręki z likwidacji warsztatu.

Odpowiadając na pytanie zadane w temacie - moment dobry jak każdy inny.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Na Aliexpress są dostępne w większości testery na rynek azjatycki. Użycie ich u nas często kończy się blokadą. Tak to działa i w Launchu i w Autelu. Napisz o jakim testerze konkretnie myślisz.

nie pisz bredni .......z tą blokadą

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Co do interfejsów launch z aliexpres - nie ma żadnych blokad , ale nie masz pełnej funkcjonalności jeśli chodzi o rynek europejski . Azja i Ameryka działają na full . Tylko na 3 specyficznych interfejsach z aliexpres da się odpalić full europe niestety nie tanio (pro 5 smartlink 2.0 , Pad 9 smartlink 3.0 , Pad 7 smartlink 2.0 ) . Interfejsy dedykowane na rynek europejski maja w nazwie EURO i te z odpowiednim abonamentem będą robić wszystko .

Ostatnia edycja:

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Co do interfejsów launch z aliexpres - nie ma żadnych blokad , ale nie masz pełnej funkcjonalności jeśli chodzi o rynek europejski . Azja i Ameryka działają na full . Tylko na 3 specyficznych interfejsach z aliexpres da się odpalić full europe niestety nie tanio (pro 5 smartlink 2.0 , Pad 9 smartlink 3.0 , Pad 7 smartlink 2.0 ) . Interfejsy dedykowane na rynek europejski maja w nazwie EURO i te z odpowiednim abonamentem będą robić wszystko .

W takim razie porównaj chinola i polskiego dystrybutora

chinczyk
PAD7 chińczyk

polski
PAD 7 polski

Pokaż mi róznice bo ja nie widzę.
A żaden napisu EURO nie ma.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
To są dwa te same interfejsy na rynek globalny (komercyjnego] modele na 2021 z starą głowica smartlink 1.0 . Różnica to tylko cena .

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
To nie jest dystrybutor tylko "dziki importer" .
To na ten moment jest najlepszy sprzęt z rynku komercyjnego :
X-431 PAD VII (cnlaunch.com) wersja z 2023 z głowica smartlink 2.0

Launch ma dwie linie sprzętu : profesjonalną i komenrcyjną .
Linie profesjonalną mogą sprzedać tylko licencjonowani dystrybutorzy .
Lenie komercyjna kto tylko ma ochotę czyli "dziki import" .

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Wychodzi z tego, że w Polsce nie da się oficjalnie kupić legalnego i/lub niepodrobionego Luncha w najnowszej wersji ?
Nie rozumiem jak to działa.
Polska to gorszy rynek niż jakaś Ukraina czy Rosja?
Co tu sie odwala?

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Polska dziki kraj :D
Coś się tego Launcha uczepił. Sprawdź ofertę Autela.
Ja osobiście miałem w ręku jedno i drugie i w moim odczuciu Autel wygrywa.
Same funkcje specjalne - często Autelem można poczytać pin immo czy zrobić przebieg przy wymianie licznika. Launch z reguły obsługuje tylko "klasykę" typu adaptacje, wypalanie DPF, klocki, etc.

Do góry Bottom