• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy korzystacie z alkomatów?

markiz

Uczestnik
Punktów
4
Ułatwieniem jest to, że taki jednorazowy alkomat można kupić właściwie wszędzie i jest bardzo tani. Oczywiście zasada piłeś-nie jedź powinna być zawsze na pierwszym miejscu, ale użycie alkomatu jest dodatkowym elementem zabezpieczającym.
A kupujesz jakieś konkretnej firmy czy jak leci?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
. Po odczekaniu dziesięciu minut, policjant sprawdził że jest 0,0 promila i nic nie powiedział, żeby nie używać spryskiwacza
Nie korzystałem kiedy wszyscy pili i nie korzystam teraz , ale bez żartów co ma powiedzieć kierowca taxi , który wiózł kilka kursów po kolei nawalonych klientów . Ile czasu powinien odczekać
wyrozumiały policjant a jak trafisz na zakutą pałę , to co wtedy .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Nie korzystałem kiedy wszyscy pili i nie korzystam teraz , ale bez żartów co ma powiedzieć kierowca taxi , który wiózł kilka kursów po kolei nawalonych klientów . Ile czasu powinien odczekać
wyrozumiały policjant a jak trafisz na zakutą pałę , to co wtedy .
badanie krwi

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tak mi znajomka żółtaczką szczepieną zarazili i skarż wtedy , jeśli wątroba wytrzyma . Co wyskarżysz , też pytanie .

Artjoms

Nowy
Punktów
0
Miasto
Legionowo
Dobry alkomat kosztuje nie mało. A na pytanie czy korzystam? Ja np. piję dużo Mniej niż średnia krajowa, a mimo to alkomat posiadam. Uważam, że każdy powinien mieć, oczywiście mówimy o kierowcach. Najlepiej jak go trzyma w pojeździe. Nawet jeśli nigdy nic nie wykaże, to powinno się go zawsze mieć gdzieś blisko.

Kamilanawoli

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
zamiast kupować alkomat lepiej pójść na komisariat jeśli jest blisko i niech oni zbadają. Nie będziesz niepotrzebnie wydawaćna to kasy :p

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
665
Miasto
WLKP
Tez planuje kupic alkomat,co proponujecie kupic zeby wiarygodnie pokazywał.

HQaero

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Jak najbardziej,sam również posiadam alkomat i może nie chodzi w tym wszystkim o to aby używać go notorycznie,bo to też źle by świadczyło,natomiast są sytuacje na drugi dzień po imprezie,gdzie jednak jest on niezbędny zanim wsiądziemy za kierownicę. Sekret tkwi w dobrym modelu,który podaje dokładny pomiar.

mateusz6782

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Ja mam al9000l dalem za niego 500 zl rok kalibracji gratis:) dziala dobrze nawet bardzo różnił się o 0,01 promila z policyjnym

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
ja mam zawsze dwa jednorazowe w samochodzie, bo np we Francji jest obowiązek posiadania w trakcie kontroli policji na drodze. Pan mówi proszę dmuchnąć we własny alkomat i musisz mieć dwa, bo czasem chcą się upewnić. a poza tym to zdarzyło się mi tak że czułem się świetnie następnego dnia jakoś po południu, a alkomat pokazał jeszcze alko i musiałem jechać taryfą... :p wiec ja jestem zwolennikiem.

Dobrawka1234

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Oczywiście, że używam. Mam alkomat na własność, w razie czego jest i czeka na użycie.

markiz

Uczestnik
Punktów
4
ja mam zawsze dwa jednorazowe w samochodzie, bo np we Francji jest obowiązek posiadania w trakcie kontroli policji na drodze. Pan mówi proszę dmuchnąć we własny alkomat i musisz mieć dwa
A nie badają Cię ich własnym alkomatem tylko korzystają z alkomatów kierowcy?:) Czy takie badanie ma być tylko potwierdzeniem, ew. sprawdzeniem co pokazuje alkomat policyjny? Tak z czystej ciekawości, bo wcześniej o tym nie słyszałem
Co do alkomatu to ostatnio trochę zgłębiłem temat. Generalnie najważniejszy jest sensor, najlepiej elektrochemiczny. Moim zdaniem nie bez znaczenia jest też kwestia gwarancji i kalibracji jak pisał ktoś wyżej.

Srigob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
nasze500plus.pl
Kiedyś dmuchałem w ten jednorazowy alkomat ale nie polegałbym na nim. Są jeszcze strony internetowe na których można sprawdzić poziom alkoholu i przewidywany czas trzeżwienia. Ale chyba najlepszym sposobem jest poście na komisariat. ja tak zawsze robię gdy nie jestem pewien czy mogę wsiadać za kółko. Można kupić taki lepszy alkomat ale on trochę już kosztuje. Ale z drugiej strony jeśli ktoś często potrzebuje korzystac to warto zainwestować w taki gadżecik.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To , że gorzała wywietrzała z baśki, to nie jest adekwatne, do predyspozycji fizycznych- punkt pierwszy. Punkt drugi- nikt nie wie , co zrobi sumienie, jeśli dojdzie do wypadku. Tercjo- co z zagłuszaniem sumienia , jak będzie to ktoś z rodziny , czy dziecko. Alkomat to tylko pewność przed karą i uspokojenie sumienia.

Do góry Bottom