• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy stary prostownik nadaje się do ładownia nowych akumulatorów?

Jankiewiczz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
Witam panowie,
mam taki problem - już tu pisałem ok miesiąca temu, padł mi akumulator który ma 1,5 roku Bosch S5 54 Ah, 530A.
Pojechałem do sklepu, gość zmierzył parametry i wykonał test, który tak wygląda:

Problem taki, że no ja go podładowałem swoim starym Besterem 4A, ale sprzedawca twierdzi że stary prostownik Bester 4A, nie nadaje się do tego akumulatora, że ładuje sie 1/10 pojemności czyli tu powinno być spokojnie z 5A.
Ale czy na pewno?
4A x 13,5h = 54Ah zgadza się?
Nie wiem nie rozumiem tego, padł mi aku, teraz nie wiem czy coś bierze prąd, czy za słabe ładowanie czy ten akumulator kiepski.
W tym sklepie klientom pomagają i jest opcja żeby im dostarczyć akumulator ponownie i wtedy przez dobę wykonają ładowanie i odsiarczenie cokolwiek to znaczy..
Czy warto się w to bawić czy jak to wygląda?
Czy wg Was też taki stary prlowski Bester prostownik 4A nie jest wstanie naładować akumulatora 54Ah?

Tak wyglądaja te parametry jak wyżej, wygląda na to że jest ok, więc być może coś bierze prąd albo akumulator na śmietnik.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Czemu zmierzył 420 a nie 530? Nie rozumiem tego. Ja zawsze ustawiam na urządzeniu tyle ile jest napisane na akumulatorze.

racon

Gaduła
Punktów
8
witam. wszystkie starsze prostowniki są do akumulatorów kwasowych zalanych elektrolitem i wiadomo im mniejszy akumulator, tym mniejszy amper prostownik 4-6 amper w sumie jest do każdego tylko trzeba pilnować czasu lub mierzyć gęstość. im większy akumulator to będzie potrzebował więcej czasu , lepiej dać 4 ampery i ładować 2 dni niż 10 i 2 godziny tak na pewno za długo nie wytrzyma . Do aku żelowych i motocykle , łodzie lepiej mieć inny prostownik o specjalnym ładowaniu .

czy pobiera prąd na postoju , podłącz aku , wyłącz wszystko i sprawdź amperomierzem czy czasem nie pracuje jak pracuje to coś pożera a co trzeba szukać, ukryte żarówki w bagażniku wiązka kabli na podszybiu w bagażniku tam często pęka i robi zwarcie.

Jankiewiczz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
To był chyba taki tester:

No i tak dokładnie, wprowadzone było (chyba) 530A, a pokazał 420 i tak samo niższe napięcie czyli akumulator do naładowania. No ale zastanawia mnie czy ja tego sam sobie nie naładuje? Czy jest różnica czy będzie ładowanie 4A i dłużej czy 5A i krócej? Nie rozumiem tego. Bo mam wrażenie że oni mi to podładują tak jak ja sam sobie a i tak padnie np po tygodniu stania przykładowo.
Po prostu długo stał i siadł, teraz korzystam co 1-2 dni i jakoś tam odpala, ale np przy odpalaniu świeci się kontrolka ABS-u, czyli duży spadek zgadza się? A po jeździe już się nie pojawia.

Jankiewiczz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Turek
Tylko pytanie co to znaczy jeździć autem? nie jechać na urlop, cały weekend jeździć wokół komina bo auto za 3 dni nie odpali? Wg mnie bezsensu.
Poza tym jak dla mnie w sprawnym aucie na zdrowym akumulatorze ze sprawną instalacją elektryczną nawet po 3 tygodniach stania powinien odpalić normalnie, a nie że się nie da wejść bo centralny nie daje rady, nie ryglują się drzwi.

Do góry Bottom