• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy to przepustnica? Brak mocy

Maruda123

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Pomorze
Witam mam forda C-Maxa 1.8 duratec he benzyna

Czasami w samochodzie brakuje jakby mocy, silnik ma dziwny dźwięk,

Wiele elementów już zostało sprawdzone i były sprawne.

A pytanie jest co do przepustnicy bo moim zdaniem ona ponosi winę.

Gdy przekręce kluczyki na zapłon słychać jak brzęczy właśnie przepustnica a dokładniej klapka tak jakby silnik na siłę próbował ją zamknąć, ręką nie da się jej ruszyć.

Gdy silnik jest włączony gdy lekko dodam gazu klapka nie zmienia swojego otwarcia dopiero gdy na maksa wcisne pedał gazu otwiera się do kąta około 85 procent czyli do pełnego otwarcia.

Silnik zachowuje się jakby był lekko zduszony i moim zdaniem też na postoju po dodaniu gazu i puszczeniu go jakby zbyt wolno schodzi z wyzszych obrotow do obrotów jałowych tak jakby z 2-3s opóźnieniem

Chciałem prosić Was koledzy o podpowiedź czy to napewno aby przepustnica , po świętach jeszcze ja wyjmę i zmierzę rezystencję,

Raz już miałem ją wyjęte i wyczyszczone, i jak nie ma zasilania klapka chodzi dość leciutko i płynnie bez luzów, tak jakby od strony elektrycznej dawała zwarcie lub coś

Dziekuje z góry i proszę nie krzyczcie
Wesołych Świąt

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Przepustnica ma tak reagować na gaz jak by była na linkę , czyli lekkie dodanie gazu = lekkie otwarcie przepustnicy . Z tego co piszesz to u ciebie tak nie ma , musisz rozwiązać najpierw ten problem

Maruda123

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Pomorze
No właśnie przepustnica otwiera się tylko przy mocnym dodaniu gazu, aa ta jest prawie zamknieta. zaraz po świętach porównam dane z stanem wizualnym. I je tu podam.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź

Maruda123

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Pomorze
Sprawdziłem rezystencję przepustnicy i wygląda na to że jest coś nie tak z nią. Tzn rezystencja pomiędzy pinami 5 i 6 powinna być przy otwartej 1100 ohm a przy zamkniętej 2600 ohm a jest przy otwartej prawidłowo 1100 ohm a przy zamkniętej 1500 ohm. I na biegu jałowym podczas dodawania gazu nie rusza się dopiero przy wciśnięciu pedału gazu na maksa otwiera się.

Więc idzie do wymiany

Do góry Bottom