• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czym uszczelniacie konsole/obudowę wałków?

Farseer

Gaduła
Punktów
26
Miasto
Pruszków
Panowie, tak jak w tytule, jak silnik ma pokrywę zaworów, a pod nią jeszcze "konsola" / "drabinka" jak zwał, tak zwał, ten dodatkowy element nad głowicą co skręca wałki, to czym je uszczelniacze?

Zwykły silikon jak do miski olejowej czy musi to być coś specjalnego?

Dzięki.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Zalecany do Forda ,ale w innych markach tez się sprawdza ,<< LB-AX >>,

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Twierdzę iż D 176501A1 oraz LB-AX są dobrymi masami uszczelniającymi . Reszta jest w Twojej głowie ...wiedza i podejście do materii !

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Do połączeń kołnierzowych metal-metal znacznie lepiej sprawdzają się uszczelniacze na bazie metakrylanu niż silikonu. Np. Loctite 518, Wurth 0893574050, Elring 777.792 lub 461.682. Sam zwykle stosuje Elringa pod warunkiem, że szczelina nie przekracza 0,5 mm. Wtedy najlepsze są uszczelniacze na bazie silikonu. Dirko, Renzosil

Punktów
13
Zwykły silikon wysokotemperaturowy wystarczy – taki jak do miski olejowej. Ważne, żeby był dobry jakościowo i dobrze odtłuścić powierzchnie.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Nawet taki czerwony za 3 zł tubka uszczelni. Tylko akurat w typ przypadku wolę się wspierać wytycznymi klasy przemysłowej. Tam nie chodzi czy uszczelni tylko jakie jest prawdopodobieństwo, że tego nie zrobi. W samochocidzie cieknąca uszczelka generuje stosunkowo małe koszty, a przestoje w przemyśle z powodu małego wycieku mogą generować koszty idące nawet w miliony.

I o jednej ważnej zalecie uszczelniaczy na bazie metakrylanu warto pamiętać. Z zaschnięlego silikonu kawałki często krążą w silniku i raczej to nie jest nic dobrego. Metakrylan poza miejscem łączenia nie zastyga więc jego nadmiar co najwyżej rozpuści się w oleju. To istotne zwłaszcza w miejscach takich jak przeloty magistrali olejowej. Mamy pewność, że nic się nie oderwie i nie będzie krążyć z olejem

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
475
Miasto
Józefów

Farseer

Gaduła
Punktów
26
Miasto
Pruszków
Dziękuję wszystkim za sugestie.

Kupiłem Elringa (w życiu tak bardzo się nie starałem z tym odtłuszczaniem) a następnie nałożyłem, skręciłem.

Po odstaniu dwóch dni (!), okazało się, że musiałem jeszcze raz wszystko rozkręcać... nie istotne, moja wina, ale nie w tym rzecz.

Spodziewałem się, że będzie bardzo ciężko z usunięciem tej masy, ale jak zdjąłem obudowę... zastałem mokrej, jakby świeżo nałożonej masy... dosłownie wystarczyło szmatką zetrzeć pozostałość masy.

Instrukcje nie wspominają o tym, że trzeba temperatury silnika do utwardzenia masy, tylko czas odczekania (u mnie dwa dni stało) Porządnie odtłuściłem, wstrząsnąłem butelką przed nałożeniem, ale nie zastygła ani na trochę.

W każdym razie szmatką wytarłem, ponownie odtłuściłem i nałożyłem Victora Reinza silikon. Jak na razie nie cieknie.

Albo coś źle zrobiłem albo tak to ma wyglądać. Zostanę przy silikonie.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Niekiedy tak jest, że producent dopiero w kartach technicznych podaje, że np. trzeba użyć aktywatora.
Miałem kiedyś ciekawy przypadek farby antykorozyjnej stosowanej w przemysle okrętowym. Do malowania świetna sprawa bo brud ani olej temu nie przeszkadza tak jak samochodowej. Jaja się zaczęły po pomalowaniu. Tydzień stało i nie schło. Cały czas mokra powierzchnia. Dopiero się zdziwiłem jak jednego wieczoru przyszły mgły i rano cała powłoka była idealnie związana. Okazało się, że po pomalowaniu należało powierzchnię zrosić wodą.

Do góry Bottom