• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

megane 3 2.0 f4r dziwne stuki co jakiś czas z silnika

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
albo kolejny przykład, że płukanka w starym silniku to chory pomysł, nagary wymyłeś i klepać zaczął, już kilka takich przypadków znam
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Silnik, to ma być w takiej kondycji, że wlewasz płukankę i nic nie ma prawa się dziać.
Jak wypłukało nagary i bez dodatku nagaru silnik klepie. To trzeba naprawić lub robić remont.
Powiedzmy, że płukanka to taki papierek lakmusowy ;)

Chyba, że na handel, to wtedy się nie płucze ;) gorzej jak klient wypłucze i mu zacznie wtedy stukać ;)

dwazero

Początkujący
Punktów
0
Dzwoniłem do mechanika jak tylko złożę przód to podjadę by osłuchał.Mówił przez telefon o ile dobrze zrozumiałem,że pewnie będzie to popychacz,który przytkał się przez płukanke i puka zanim się napełni coś takiego o ile dobrze zrozumiałem,ale to mówi na miejscu zobaczy co i jak

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
popychacz,który przytkał się przez płukanke
Podobno płukanka ma przepychać popychacz, a nie zatykać :(
Widzę, że dwazero grasz do bramki Regaciarza...chyba idę gdzie indziej pomagać :(

O ile dwazero to nie Regaciarz.
Dlatego tak wyzywa na te płukanki, bo mu popychacz zatkało hahaha

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
373
Miasto
Wasilków
czyli każdy mający ponad 200 tysięcy ma iść do remontu? Co ma pomóc płukanka? Przy remoncie ok, silnik ma być czysty w środku ale jak na siłę czyścisz coś starego i brudnego to niestety jest ryzyko wymycia nagarów dzięki którym ten silnik by jeszcze chodził. Znaczy po płukance też chodzi, ale klepie. I po co? W swoich nie robię, klientom też odradzam, jak ktoś mocno chce to zrobię, ale nie płakać później, że coś stukać zaczęło.
Dlaczego większość mechaników odradza płukanki( chociaż +100 przy każdej wymianie oleju może kusić) a pieją nad nimi fani tvnturbo i youtuba gdzie co dryga reklama to jakaś magiczna chemia?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
Co ma pomóc płukanka?
A nic nie pomaga.
Płukankę to przy zapieczonych pierścieniach się głównie i jedynie stosuje. Dobre płukanki, nie jakiś przereklamowany szajs. Ma rozpuszczać, a nie odrywać płaty.

Generalnie nie zaszkodzi.

No, jak motor ma 400 tys. a olej był wymieniany co 50 tys. o ile w ogóle był. To tu trzeba ostrożnie z płukankami. Zgadzam się.

...delikatnie, subtelnie, z wyczuciem wszystko jest do ogarnięcia...

dawjoz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gniezno
na moje kolega ma racje sprawdź w ogóle ciśnienie oleju , na moje ciśnienie jest zbyt niskie i szklanki grają pompa olejowa do wymiany

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
na moje kolega ma racje sprawdź w ogóle ciśnienie oleju , na moje ciśnienie jest zbyt niskie i szklanki grają pompa olejowa do wymiany
Kolega heniek się zwie....mądrala jakich mało...
Może coś być z "ciśnieniem" oleju.

On i tak od początku zakładał powrót na warsztat...tutaj to sobie tak wpadł pogadać na rozluźnienie..

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2065
Miasto
Kaczory
Ja plukanke toleruje jak silnik młody. I wtedy przy każdej wymianie oleju.

dwazero

Początkujący
Punktów
0
Panowie niech mi ktos powie bo nie wiem dokładnie jaki był olej lany w aucie.. dwa lata temu w aso pisało Helix Ultra 5w40 więc musiał być shell ale czy jeszcze jakiś był to nie wiem.. generalnie kupiłem shell helix ultra 5w40 6l,płukanka archoil ar2820 do tego filtr oleju oe renault.Czy ten olej byłby np zły? trzeba by zmienić na inny olej + płukanka ponownie?

czy np z shella na elf zmienic?

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
164
Miasto
Warminsko maz.
Weź chłopie jesteś tak przewrażliwiony na punkcie tej renowki,że tragedia a to zapocenie i temat dlaczego po co i jak. Jeździsz w ogóle tym wozem czy tylko stoi cały czas rozebrane i osluchujesz każde świerknięcie. Miałem to samo w swojej i miałem to głęboko - sprzedałem i widzę na mieście że chłop jeździ zadowolony cieszy się z jazdy i nie zajmuje się pierdołami.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
dwa lata temu w aso pisało Helix Ultra 5w40
I myślisz, że to dokładnie było w silniku?
Wlej jakiegokolwiek producenta 'premium' byle by było 5W40 A3\B4.

A po co ten olej chcesz zmieniać, jak niby ma 0km.
Dziwna historia się robi.
Na klepanie, to Valvoline high mileage, jak już musisz i po nocach nie śpisz.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
47
Miasto
Bielsko-Biała
albo kolejny przykład, że płukanka w starym silniku to chory pomysł, nagary wymyłeś i klepać zaczął, już kilka takich przypadków znam
No pewnie że tak się dzieje ... Trzeba wiedzieć gdzie można a gdzie nie można ..

Do autora.... a zmierzyłeś chociaż cisnienie oleju ?

dwazero

Początkujący
Punktów
0
chodziło mi o zmianę oleju o to co się niby brokat jest pod korkiem.Na bagnecie nie widzę brokatu przyglądając się ale pod korkiem tak.Auto ma potwierdzony przebieg 222tys km.W poprzednich autach również lałem podobnie płukanka ar2820+ olej penrite enviro 5w40 auto miało 90tys nalotu benzyna i potem diesel 300tys valvoline 5w40 synpower i ar2820.Czy było widać brokat na starym oleju tego nie wiem.. nie koniecznie jest to nagle od pukania w silniku tylko nie uwagi na to bo nie było słychać żadnego stukania dopiero jak zaczęło pukać to czytając w internecie o panewkach opiłkach zacząłem z latarką się przyglądać

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
No i w czym jest problem finalnie, tak podsumowując?

Przecież, to każdy musi swoim okiem rzucić na te Twoje brokaty...na te Twoje stuki.
Auto ma potwierdzony przebieg 222tys km.
"Mechanoskop" nie jest w stanie stwierdzić, czy pojazd jest kradziony, a Ty piszesz, że ma potwierdzony przebieg. Błagam.
Kiedyś "studiowałem" grafologię i jak widzę, te "książki serwisowe" w ogłoszeniach - 80% podrobionych - tak propos samych książek.

Jak mi ktoś tu pisze o przebiegach to dostaję szewskiej pasji.

dwazero

Początkujący
Punktów
0
Auto serwisowane było praktycznie non stop w aso w Holandii.Na tyle ile mogłem sprawdzić przebieg to na stronie holenderskiej po wpisaniu nr rej pokazało mi normalnie przebieg taki jak ma być.Na różnych dokumentach co dostałem z przeglądów poprzednich też.W modułach w liczniku wszystko gra.Dodatkowo i w aso potwierdza się przebieg.Denerwuje mnie to bo raz,że szukałem auta ponad rok czasu.. różne marki audi a4 b8,audi a6c6,bmw e90/e60/x3/ alfa giulietta,seat leon 2/trójka,ale wszystko co oglądałem przebiegi do 300tys i wizualnie auta,które no robiąc to dla mnie to pół auta do lakierowania.Jako,ze trafiła się meganka a miałem tak ''alternatywnie na taką oko'' megane 3 coupe 2.0tce 180km na xenonie niebieska to wziąłem bo: silnik fajny dymiczny i ponoć do 500tys km to tam nie ma co się psuć.. bo to stara jednostka.Dość dobre zabezpieczenie antykorozyjne porównując z audi/bmw i też nie mało dałem za nią bo 38tys końcówka 2011r 222tys przebiegu.Auto po zakupie dość na trasie przetestowałem i silnik pracował idealnie.Dopiero jak wlałem płukankę tą co wspomniałem archoil ar2820 plus nowy olej 5w40shell helix ultra zacząłem słyszeć pukanie.. a jak pukanie to wpisując w google co to może być pisze o panewkach opiłkach itp więc pierwszy wziąłem korek oleju i sprawdziłem wieczorem pod latarką i było widać takie coś srebrzystego czy tam brokatowego przelewającego się razem z olejem jak zmieniałem pozycję korka a wcześniej tego nie widziałem bo nie patrzyłem a może to już było i wtedy co silnik cicho pracował nie wiem co mam zrobić bo mnie takie coś denerwuje mogłem kupić jakieś audi czy bmw i pewnie by nic nie stukało.Ale tu chodziło o dobrą blachę+ silnik bo diesla nie chciałem.A biorąc pod uwagę benzynę ciekawą to wyboru cudownego nie było.Czy sprzedawać to.. chodz kasy juz w to auto włożyłem trochę

Do góry Bottom