• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault scenic II 1.9 DCi

Anton:-)

Początkujący
Punktów
0
Miasto
włodawa
Witam wszystkich mam mały problem z tym autem Scenic II 2004r 1.9 DCI.
Objawy były takie ze było bardzo dużo oleju w rurach od intercoolera i w przewodzie od odmy do turbiny. Wiec skoro olej w odmie i ciśnienie po dokreceniu korka wlewu oleju decyzja padła na remont silnika. Auto dymiło jak trabant. Po rozebraniu całosci okazało sie ze był podwieszony mechanicznie egr(przez spaliny,nagar) i auto było eksploatowane z otwartym zaworem egru co przyczyniło sie do strasznego zasyfienia kolektora ssacego zapchania spustu oleju z odmy. Po zdjeciu miski olejowej zobaczyłem wielkie ilosci skrzepów oleju nie wiem czy było to spowodowane tym ze gosc nigdy nie zmieniał oleju czy tym ze spaliny dostawały sie do miski olejowej ale naprawde była masakra w misce o dziwo pod pokrywa zaworów było tego syfu duzo mniej. Przy demontazu głowicy okazało sie ze jest uszkodzony przewód łączący turbine z filtrem powietrza i został uszkodzony wirnik od strony zimnej wiec turbina poszła do Regeneracji. Po demontażu tłoków zabaczyłem ze pierścienie olejowe były zapieczone sklejone z tłokiem ciezko było je zdemontowac nie mówiac juz o wyczyszczeniu rowków po pierscieniach na tłokach. Po kompieli tłoków okazało sie ze maja luz na sworzniach i korbowody z tłokami poszły do regeneracji do KEFTU do Świdnika. Została zakupiona nowa odma plastikowa silnika wraz z miarka , przepchane solidnie kanały spustowe oleju z odmy(rurka gumowa s-ka, metalowa rurka co wchodzi do miski) nowy przewód olejowy zasilajacy turbine . Wymienione wszystkie filtry Knechta, olej 5w40. Wymieniłem również panewki na korbach bo na starych były lekkie rysy i przetarcia. Założyłem nowe pierścienie GOETZa poskładałem cały dół do kupy, założyłem głowice która była również w KEFCIE w Świdniku przeswietlana, planowana wymienili uszczelniacze na zaworach i ustawili zawory. Poskładałem wszystko do kupy i ogien odpaliłem auto i sobie chodziło ok 2 godzin po czym zgasiłem je poczekałem za wystygnie i znowu odpaliłem juz na 3 godziny tak robiłem ok 3 dni zeby chociaż troche sie dotarł i ułożył, pózniej jazda testowa niby wszystko w pożodku do momentu postoju jak sie zatrzymałem zobaczyłem kłeby niebieskiego dymu z tyłu pomyslałem sobie ze sa to pozostałasci starego oleju który musi sie wypalic wiec postanowiełm ze sie przejade spokojnie przejechałem ok20 km i dalej lipa jak jade troche dymi na niebiesko ale jak sie zatrzymam to z tyłu zasłona z niebieskoego dymu wiec podniosłem maske do góry i zobaczyłem ze z tego grzybka co jest na przewodzie od odmy do przewodu do turbiny kapie olej (wczesniej wszystko było wykompane w bp ekstrakcyjnej) wiec mysle ze z odmy jak zdjołem przewód z odmy i zostawiłem otwarta odme to po przejechaniu ok 12km nie było juz widac dymu podczas przyspieszania i na postoju równiez nie ma juz zasłony, ale okolice otwatrej odmy były zaolejone w małym stopniu wychodzi na to ze turbina jak ciągnie powietrze z filtra wyciąga równiez olej przez odme i mam pytanie co to może, bo pomysłów mi juz zbrakło POMOCY!!

Irek409

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Otwock
Witam. Moim zdaniem jeszcze sie nie doterł (ja daje klientom około 2000-3000kilomerów na dotarcie)i pewnie nie mierzyłeś owalu cylindra i luzu tłoka w cylindrze? . Złóż odme i zapal niech pochodzi non stop cały dzień-może się ułoży .

Do góry Bottom