• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie dolotu liqui moly

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Hmm, troszkę ryzykowne może, ale też jestem ciekaw. Szkoda, że zmieniałem olej niedawno, bo bym na swoim aucie przetestował.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A ja mam właśnie do wymiany :) tylko może ktoś tego używał bo jestem sceptycznie nastawiony do tego. Ten nagar przecież wkretakiem trzeba zdrapywac...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Dzwoniłem do sklepu i też nie mają chłopaki żadnej opinii. Sprzedali parę sztuk ale na paragon i nikt się efektem im nie pochwalił.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Nie. Jak sie dobrze te druciki porozdziela to sa w miarę mietkie. Zresztą same sie rozdziela po chwili krecenia

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
W testach najlepiej wypadl preparat do czyszczenia EGR,czyli konkretnie Valvoline EGR+Turbo Cleaner,naturalnie po uprzednim mechanicznym czyszczeniu grubej warstwy nagari,zdeklasowal wszystko,skutecznosc niesamowita.Liqui Moly wypadl blado,zastosowano go na pracujacym silniku,po wymontowaniu kolektora i wyskrobaniu nagaru nie byl tak skuteczny jak V.Lepiej wypadla pianka do kominkow z Castoramy,benzyna ekstrakcyjna tez.Ale skutecznosc Valvoline zdumiala testerow.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Dekarbonizacja ( wodorowanie) 30-40 minut bez demontażu czegokolwiek 800-1500 zł Urządzenie 15000-25000 zł zwraca sie szybko, jedynie należny przekonać klienta.
Ja to przedstawiam jako miażdżyca ( średnia wieku klientów 50lat. Mężczyźni 90%) A że o zdrowie należny dbać to i chętnych nie brakuje.:)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A co w przypadku dekarbonizacji dzieje się z tym całym syfem, który zalega w układzie dolotowym? Rozpuszcza się i wyparowuje w atmosferę?

O to to to... dobre pytanie...

Kolektor w 2.0 HDi też tym wyczyścisz? A jak w takim z czyszczeniem zaworów? Dojście do nich jest tylko od góry.

2-3k zł to koszt praktycznie remontu głowicy więc średnio się kalkuluje...

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2832
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nie oszukujmy się ale ja nastawiam się głównie na benzyny z wtryskiem bezpośrednim. V6, V8, V10 tam nie jedna głowica :)
Ponadto dużo 1.6 THP, nie muszę chyba pisać czemu.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
boję sie pomyśleć co by było gdyby jednak takie preparaty działały ... cały syf jakby ruszył do komory spalania to napewno trzeba by głowice zwalać:)
niezła paranoja : żeby nie rozbierac silnika używaj preparatu do czyszczenia dolotu a jak zadziała to głowica do zdjęcia:p

w.kaczmarek125

Początkujący
Punktów
1
Testowałem u siebie i jak dla mnie pic na wodę. Ale jak ktoś się uprze, to robię.

Do góry Bottom