• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie silnika z nagaru wodorem.

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Były zapytania jakie efekty wodorowania cdn. - badanie zadymienia w kraju nie wykonywane przez SKP dla diesla bo przy uszkodzeniu silnika a trzeba wkręcić do odcięcia na kilka sekund odpowiada diagnosta , w Stanach tylko test emisji dopuszcza pojazd na drogi publiczne . Tym razem SKP Wałcz BMW 2.0 d około 300 tyś km nalotu norma UE dla jednostek doładowanych 3.0 m-1 bez turbo 2.5 m-1 . Przed zabiegiem dymomierz przekroczył normę 3 x bez dopuszczenia w krajach cywilizowanych po wodorowaniu byliśmy blisko euro 6 dla jednostki ponad 10 letniej .

Kolejny pokaz wyrównanie ciśnienia na cylindrach w THP po wodorowaniu

Podobny test zrobilismy w Szkocji. Wyniki te same

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
A tak wygląda wyrównanie ciśnienia w cylindrach w niesławnym 1.6 THP montowanym również w BMW i wszystkich PSA , oczywiście bez zdejmowania głowicy jedynie zabieg wodorowania .

Załączniki

• THP przed o po HHO.jpg
    THP przed o po HHO.jpg
    309 KB · Wyświetleń: 18

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Co się dzieje z całym tym syfem, który jest osadzony na ściankach układu dolotowego i zaworach? Zostaje rozpuszczony i co wpada do cylindra i zostaje spalony, tworzy się z niego gaz i wyparowuje czy co bo nie rozumiem?
Ja czyszczę dolot mechanicznie, ściągam kolektor i widzę z czym walczę i widzę efekty, tutaj widzę tylko kawałki papieru z excela zapisane, że jest super, ja klientowi pokazuję zdjęcia i widzi jak było i jak jest, proszę sprawdzić, dodałem pare zdjęć do swojej metody czyszczenia: https://forum-mechanika.pl/threads/...owego-oraz-zaworów-ssących.37532/#post-509969

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Co się dzieje z całym tym syfem, który jest osadzony na ściankach układu dolotowego i zaworach? Zostaje rozpuszczony i co wpada do cylindra i zostaje spalony, tworzy się z niego gaz i wyparowuje czy co bo nie rozumiem?
jestem ciekaw, gdzie ten cały syf, trafia po wodorowaniu. mam nadzieję, że omija katalizator i filtr cząstek i żwawo biegnie bawić się z zajączkami na trawiastej polanie.

też mnie to interesuje, ale jak do tej pory nikt sensownie nie odpowiedział.

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Cały syf zwany nagarem wydalamy układem wydechowym , wodorowanie nie polega na zrywaniu płatów nagaru i przepuszczaniem go przez turbinę , katalizator czy DPF . Aby wodorowanie miało sens potrzeba min 500 st.C dlatego dolot /ale nie zawory ssące w głowicy / , chłodnica EGR, intercooler są poza zasięgiem HHO . Spalanie HHO to wytwarzanie mgły wodnej w silniku ."Wybuchowe " spalanie wodoru i różnica temperatur między żarzącym się nagarem a mgłą wodną powoduje destrukcje nagaru ale to nie jest zasada wypalania palnikiem do żywej blachy dlatego profilaktyka od nowości kiedy nagar jest jeszcze "puchem " przed krystalizacją . Po kilku latach "wypalania " to już jest skała .

To dla Toomii 76 najprościej jak mogłem .

Dlatego zawsze powtarzam jeśli czekasz do agonii to nie licz że wodorem przywrócisz silnik do życia , bywa że ASO prosi o wodór bo już nikt nie wie co mu dolega , nie liczymy na cud ale bywały miłe zaskoczenia.

Nie podaje wydajności maszyny i parametrów tak jak Coca Cola nie podaje recepty na swój zwykły gazowany napój.
Kiedy ilość tłoczonego HHO / H2O/ przekracza możliwości cieplne jednostki z rury poleci woda wtedy masz pewność że nagar jest opłukiwany wodą a nie ma jego destrukcji a przed DPF płynie woda kiedy on lubi swoje 700 St.C aby się wypalić - to dla tych dociekliwych jaką wydajność na maszyna bo "im więcej HHO tym lepiej " .

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Dlatego zawsze powtarzam jeśli czekasz do agonii to nie licz że wodorem przywrócisz silnik do życia ,
czyli nie działa. czyste ręce to samą wodą umyje.
pamiętacie opla i 1.4 16v? błąd się pojawiał bo zawory zachodziły nagarem. lało się delikatnie gorącą wodę do "gaźnika" z dodatkiem..... trzymając jednocześnie na wysokich obrotach. pomagało gdzieś na rok :)

Ostatnia edycja:

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Masz racje są filmy na forach w USA , jak zdejmuje pojemnik na filtr powietrza i ukazują się gardziele gażników , ale były to V8 , silnik pracuje na obrotach a właściciel rozpyla nad nimi wodę destylowaną , za każdym rozpyleniem trzęsie silnikiem a z rury wydechowej czarna chmura profilaktyka wodorowania bez comman rail .

Co do zaworów , obszar działania HHO na zawory ssące i wylotowe to grzybki w głowicy a nie prowadnice do szklanek . Poza obszarem komory spalania jest za zimno , wtrysk bezpośredni dla zaworów to mgła olejowa i sadza , kiedyś było paliwo i powietrze dlatego w tych obszarach znajdziesz maż a nie wypalony nagar bo temp. jest dla nas za niska .

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Zabieg HHO trwał 1,5 godz. w skrócie tłumaczenie ale to widać na ekranie przyrost 20 KM i 35 Nm . To nie znaczy oczywiście że każdy silnik po wodorowaniu tyle zyska.
Jasne że nie każdy, tylko ten który ma wczesniej problem z brudną geometria. Jeśli turbo jest ok to przyrost będzie naprawdę znikomy.

safek1

Gaduła
Punktów
7
Miasto
WĄBRZEŹNO
A ja widziałem silnik rozebrany który się skończył a zbiegiem okoliczności tydzień wcześniej był wodorowany.
Dla mnie to fikcja, o ile po stronie wydechu wyglądał jako tako to od strony dolotu czyli od egr-u po zawory ssące wszystko było zaklejone nagarem i nic nie tknięte.
Silnik który był rozebrany to Audi A3 słynne 1.9tdi na pompie vp 110km. Średnica kanałów ssących wynosiła ok 10mm. Klient zabrał tak zawalony kolektor ssący do magika u którego robił wodorowanie i mu pokazał za co bierze pieniądze.

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Jeszcze raz powtórzę gdzie skuteczne jest wodorowanie i kiedy może zachodzić . Stwierdzono jego oddziaływanie ale to nie znaczy że "wyżre" kilkuletni wypalony nagar do "żywej blachy"

1. obieg gorących spalin gdzie temp. to min 500 st.C.
+ komora spalania , końcówki wtrysków , końcówki świec żarowych denko tłoka warunki temp spełnione .
+ zawory ssące i wylotowe , kolektor wylotowy. Mówiąc o zaworach mam na myśli grzybki w przyldze głowicy gdzie uzyskuje się szczelność zaworów i jest min.temp . a nie jego system napędu aż do krzywki wałka gdzie całość chłodzi olej..
+ pierścienie tłoka , kompresyjny można się jeszcze pokusić że się uda ale pozostałe raczej nie
- zapominany o kolektorze ssącym - za zimno ten plastikowy element tylko demontaż tam jest najczęściej maż olejowa a nie nagar bo temp. za niska zapominamy również o różnego rodzaju klapach w tym kolektorze .
+ zawór EGR tak ale aktywny a nie padnięty
- chłodnica zaworu EGR nie tam już jest za zimno idąc dalej ..
- intercooler nie bo to jest chłodnica spalin brak temp. tam pojawia się olej a nie nagar.

+ turbo od strony spalin tak ale jak zawsze do pewnych granic zawalenia kierownicy nagarem , jeśli się zblokowała to remont ,wymiana.
+katalizator tak ale to nie jest renowacja na zasadzie płukania hydrodynamicznego chemią .
+ dpf tak samo zabieg wodorowania zmusi system do wykonania regeneracji filtra bo np. w mieście nigdy nie osiągnie swoich 700 st.C . Tak samo jeśli dpf generuje 200 /300 mbar to jest skończony przez popiół a nie sadzę do wypalenia . Jeśli jego struktura nie jest naruszona tak jak katalizatora można go przepłukać , osuszyć i jeszcze popracuje ale gdy plastry są powyginane lub przepalone - wymiana .
Uzyskanie wypalenia dpf wodorowaniem jest naturalnym procesem , wymuszenie komputerem jest zawsze ryzykowne .
Reasumując wodorowanie to nie polerka obiegu gorących spalin do żywej blachy po kilku latach wypalania nagaru w silniku . Wodorowanie to profilaktyka czyli powtarzalność tak jak wymiana oleju , pozwala przedłużyć żywotność elementów obiegu gorących spalin gdzie odkłada się nagar jak tylko samochód opuści salon sprzedaży . Znacie cenę tych elementów , jeśli można im pomóc bez demontażu silnika , wlewania chemii , płukanek czy wymiany oleju po zabiegu wykonując zabieg HHO raz do roku to chyba warto . Wodorowanie nie ożywia złomu tylko pomaga tym którzy mają pojecie o logistyce eksploatacji silnika spalinowego .

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Warszawa i okolice z dojazdem w cenie
1 silnik do 5 l pojemności 200 pln szt.
2 silniki do 5 l jednocześnie 150 pln szt . czyli 300 pln za dwa pojazdy .
podłączenie do 22oV bez parkingów osiedlowych

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
tanio, a roboty i tak nie masz a maszyna też pewnie swoje kosztowała. ale czasem tak jest, ja ostatnio kupiłem klucz do filtrów oleju ale nie jestem z niego zadowolony. już miałem na forum zareklamować że odkręcam filtry na telefon, ale to badziewie naprawdę się do niczego nie nadaje, ślizga się tylko i podejść nie chce...
a wracając do tematu, a za silnik np 6 litrowy ile kasujesz? czy te powyżej 5 litrów pojemności się nie brudzą?

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
A co myślicie o czyszczeniu nagaru płukanką? Ja używam tec engine flush i widzę zadowalające efekty.

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
Dokładnie jak napisał elektryk 1234 dolotu nigdy nie czyścimy bez rozebrania poza tym wodorowanie go nie obejmuje .
Co do płukanek dobre efekty uzyskujemy czyszcząc wtryski ale potrzebne jest urządzenie + zabieg wodorowania . wiadomo że koszty są wyższe ale w 400 pln można się zmieścić za całość.
Płukanki z dolewką do oleju również wykonujemy bo wodorowanie to obieg gorących spalin, nie obejmuje cyrkulacji oleju w silniku .
W eksploatacji preferuję profilaktykę niż kosztowne niespodzianki na drodze .

tanio, a roboty i tak nie masz a maszyna też pewnie swoje kosztowała. ale czasem tak jest, ja ostatnio kupiłem klucz do filtrów oleju ale nie jestem z niego zadowolony. już miałem na forum zareklamować że odkręcam filtry na telefon, ale to badziewie naprawdę się do niczego nie nadaje, ślizga się tylko i podejść nie chce...
a wracając do tematu, a za silnik np 6 litrowy ile kasujesz? czy te powyżej 5 litrów pojemności się nie brudzą?
Przez 6 lat w kraju zrobiliśmy 2 silniki HEMI dlatego skupiamy się na motoryzacji masowej do 4.2 l to górna granica opłacalności wodorowania dlatego kalibrujemy urządzenia do 5/6 l pojemności

Orre

Początkujący
Punktów
0
Miasto
ŁDZ
Specjalnie się zarejestrowałem żeby napisać: Sam zastanawiałem sie kiedyś nad wodorowaniem i znajomy niedawno z tego korzystał... czy było lepiej? może trochę (na pewno nie było gorzej) ale co z tego skoro w FSI / TSI czyści się przede wszystkim kolektor i jego okolice. Czyli poprawił to co było i tak dobre a to co silnik bolało boli dalej. Może gdyby stosować wodorowanie regularnie, od nowości, do tego zastosować separator oleju, dodatki do oleju, benzyny i wszelkie inne cuda to sumarycznie pewnie dałoby fajny efekt (bez rozbierania i mechanicznego czyszczenia). Dla mnie to wszystko kwestia ceny i kalkulacji - czystsza komora spalania czy egr nie zaszkodzi pytanie na ile pomoże ;)

Do góry Bottom