• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

diagnostyka volvo

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Witam,panowie jaki polecilibyscie sprzet do volvo,na necie znalazlem ze vida jest dobra,moze ktos ma to urzadzonko i moglby cos doradzic,pozdrawiam

Daniel.sz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Pruchnik
witam kolego kazdy oryginalny tester dedykowany do danej marki jest najlepszy wiec jesli chodzi o volvo to tylko vida
nie wiem za to jak wyglada kwestia oprogramowania kupionego na allegro
poniewaz np. do kodwania wtryskiwaczy przy pomocy vida tej ktora uzywamy w serwisie
musisz sciagnas upgrade za kazdym razem

Daniel.sz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Pruchnik
nie wiem jak wyglada sprawa vidy z allegro ale ta co uzywamy ja w serwisie do niektorych czynnosci np kodowanie wtryskow reload sterownika adaptacja przepustnicy po wymianie sciaga sobie soft za kazdym razem do konkretnego auta
serwis za kazdym razem placi za ten soft czasami 1 funta czaami 20 zalezy od tego co to za soft

są 2 rodzaje vidy
Vida all in one instalowana na twardym dysku (i tak działa online)
i Vida online
w tej oryginalnej wersji w serwisie kazda nasza czynnosc jest zapisywana w glownym serweze w goteborg
dodam jeszcze podstawą czyli vida + dice nie sprawdzicie
np czujnika połozenia wału czy nawet sygnalu z wtryskiwaczy volvo kaze dokupic drugie użądzenie PIKOSKOPE
http://www.picoauto.com/waveform/Actuators/Injector/wave35.html

a co do vidy z allegro mysle ze ten problem zostalrozwiazany ale na pewno warto zapytac i moze nawet kupic do przetestowania z opcią zwrotu
dodam jeszcze ze do dice mozna dokupic specjalna karte sd i wtedy dice zmienia sie w webex do sprawdzania can

Byłem na 3 dniowym szkoleniu vida w daventry w centrum szkoleniowym volvo jesli komus przydadzą sie dokumenty szkoleniowe po angielsku chętnie sie podziele
mam nadzieje ze udzielilem wystarczajacej odpowiedzi:)

Panowie znalazlem odpowiedz co do vidy z allegro http://volvoforum.pl/viewtopic.php?t=43287

odczytac i skasowac bledy mozna wszyskim co laczy sie z volvo nie ma sensu paru stow wydawac
i jeszcze 1 bardzo wazna rzecz nawet do vidy volvo ma procedure kasowania bledow
po skasowaniu odpalamy auto gasimy odpalamy i przytrzymujemy przez 20 sek na 1500 obrotow gasimy wlaczamy zaplon czytamy bledy jeszcze raz

Ostatnia edycja:

Daniel.sz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Pruchnik
kolego ten katalog jest zawarty w vida vw ma vas i etke osobno vida ma wszystko polanczane niestety

Pacjent

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Byłem na 3 dniowym szkoleniu vida w daventry w centrum szkoleniowym volvo jesli komus przydadzą sie dokumenty szkoleniowe po angielsku chętnie sie podziele
mam nadzieje ze udzielilem wystarczajacej odpowiedzi:)
Mógłby kolega podzielić się tymi materiałami? :)
Pozdrawiam

Do góry Bottom