• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dlaczego ludzie myślą, że gazownik pacuje za pieć dych?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
u nas na Podhalu to same dziady i krętacze, znam dosłownie 1 któremu dał bym auto, kasę za montaż to jest komu wziąć, baaa jeszcze na podzespołach zarobi, aleeee żeby to zrobić porządnie to się nie da.
Więc sam stwierdzam po paru montażach w moich autach, większość z was to kurr... i nie chluje, sami zapracowaliście sobie na taką opinie.
rozumiem że napisałeś o tych co naoglądają się YouTuba, kupią najtańszego chinola do diagnostyki a później siedzą tu m.in. na forum i zadają banalne pytania?? typu "Panowie auto nie ma wcale mocy"? Śmieszny jesteś....Ja mam klientów stałych którzy mnie utrzymują, na brak roboty absolutnie nie narzekam a nawet oddaję innym...coś jeszcze?

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Gazowanie auta to jest praca twórcza. Można podłączyć tak albo tak. A konkurencja jest duza i ceny niskie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ktokolwiek jeździł kiedykolwiek autem na gaz musi wiedzieć i większość osób wie że oszczędności na paliwie są duże, skoro po przejechaniu około 10 tyś km zazwyczaj zwraca się koszt montażu instalacji gazowej to później ta instalacja zarabia na siebie i koszt jej serwisu w porównaniu do oszczędności na benzynie jest nieporównywalny, są warsztaty w Poznaniu i na pewno w całej Polsce które ładnie montują gaz i dobrze to robią, więc podsumowując mój wywód zazwyczaj jest tak że taniej jest drożej i tyle jeśli chodzi o warsztaty gazownicze a druga sprawa to że silnik samochodu musi być sprawny i dobrze chodzić na benzynie :)

Keseszel

Początkujący
Punktów
0
50 to taka kwota graniczna. 10 mało, śmiech. Po prostu mamy takie czasy, ludzie nie mają pieniędzy, żyją na kredyt i szukają oszczędności gdzie mogą. Do tego sporo partaczy, więc 50 to nie szkoda granica taka. Tak mi się wydaje.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Bo gaz jest tani to mysla ze usługi gazownika tez muszą byc tanie.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
A ile ma kasować za 5min roboty np. wymiana filtrów które są na samym wierzchu? Albo podpięcie na 5min kabla który nowy kosztuje 30zł? Jaką godzinówkę powinien mieć gaziarz, 1000zł/h? 10000zł/h?
Ja niestety jestem plebsem który swoją prace ceni ok 100-200zł/h, więc żeby nie urażać gazowników stawkami niższymi niż ten tysiak za godzinę zrezygnowałem z ich usług i robię sam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A ile ma kasować za 5min roboty np. wymiana filtrów które są na samym wierzchu? Albo podpięcie na 5min kabla który nowy kosztuje 30zł? Jaką godzinówkę powinien mieć gaziarz, 1000zł/h? 10000zł/h?
Ja niestety jestem plebsem który swoją prace ceni ok 100-200zł/h, więc żeby nie urażać gazowników stawkami niższymi niż ten tysiak za godzinę zrezygnowałem z ich usług i robię sam.
Jeśli instalacja LPG jest dobrze założona, komponenty dobrej jakości a silnik zdrowy to przy tym nie ma co robić :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Nawet tyle nie trzeba, nawet taka po taniości z najtańszego syfu potrafi działać bez problemów.
Pewnie że potrafi działać ale nie bezobsługowo, bez regulacji a nie każdy potrafi korzystać z kabelka za 30 zł, dobra sekwencja musi kosztować, czasy żuków benzynowych z registrem już się skończyły

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
U siebie mam najtańszy syf, byle jak zamontowany, wtryski walteki za 100zł reduktor kme, sterownik diego, raz czy dwa robiłem kalibrację parę lat temu, chyba z nudów, potem nie ruszałem, tylko dolewam lpg i może raz na parę lat filtry.

A

Anonymous123

Wystarczy, że producenci aut robią nam duże zmartwienia produkując niektóre konstrukcje, to jeszcze gazownik zawsze dokłada nam pracy. Bo np robienie silników, choćby wyjecie samego motoru gdzie jest to zaprojektowane mądrze aby silnik wyjąć z wiązka, to niestety gazownik wszystko zepsuje. Ile więcej kosztuje zrobienie instalacji, aby część wiązki instalacji gazowej wpietej w instalację silnika była odlaczana? Kilka kostek i 2 rh? Na palcach jednej ręki mogę policzyć auta, gdzie było to zrobione w taki sposób. Ostatnio zacząłem rozważać odmawianie napraw w autach z lpg i jestem coraz bliżej tej decyzji.
Klient chce tanio, taniej , jeszcze taniej.
Dlatego montaże wyglądają jak wyglądają
Dziwne rozumowanie. Jeśli nie wyróżniasz się jakością, to nadrabiasz ceną. To coś w stylu jakbym powiedział klientowi , że nie przykrecilem tego czy tamtego, bo za mało policzyłem i nie opłaca mi się. Jak robię coś zawodowo i wiem jak to powinno być zrobione to liczę tak, aby zrobić dobrze i żeby się opłacało. To klient decyduje czy chce u Ciebie mieć zrobione dobrze czy u kogoś słabo.
Co do kosztów serwisu lpg, to chyba żaden z moich klientów nie dostał od gazownika informacji, jakie koszty trzeba zapłacić przy serwisach okresowych. Zazwyczaj gazownik mówi, że to będą grosze, że instalacja jest bezobslugowa i nie ma czym się martwić.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja mam volviacza w gazie nie narzekam leje gaz i jeżdżę jest oszczędnie a jak coś się dzieje to jadę do tego samego majstra co mi go zakładał nie ma problemu z płaceniem ile trzeba to się płaci....dziś jedziemy z żoną skoda do teściow a moja "choć rezerwą jeszcze się nie zapaliła mówi że już paliwa niema." Noto pod dystrybutor kochana lejemy za. 200 zł .teraz pasi Tera yo...bogate tak mają:D :D :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Albo nauczyć się reperować LPG
Automatyczne połączenie postów:

Ja mam volviacza w gazie nie narzekam leje gaz i jeżdżę jest oszczędnie a jak coś się dzieje to jadę do tego samego majstra co mi go zakładał nie ma problemu z płaceniem ile trzeba to się płaci....dziś jedziemy z żoną skoda do teściow a moja "choć rezerwą jeszcze się nie zapaliła mówi że już paliwa niema." Noto pod dystrybutor kochana lejemy za. 200 zł .teraz pasi Tera yo...bogate tak mają:D :D :D
Bogactwo
rich music video GIF

Do góry Bottom