• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dobór kompresora

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Kolego, to się zastanów. ;)
Bo tu piszesz o taniości
coś nowego i taniego
A tu początek już nie wygląda tak oszczędnie. Bo w sumie to ja pierwsze dwa zdania rozumiem tak że "Można oszczędzać, ale lepiej - zamiast oszczędzania - kupić sprężarkę AEG bo jest najlepsza.
Można oszczędzać. Ale sprężarki AEG to w tej chwili najlepszy produkt na rynku za przystępną cenę. Taka sprężarka B200/52 posiada zbiornik powietrza 270 l. Pompa sprężarkowa ma wydajność 525 l/min na wejściu co przy 15 % na wyjściu daje realnie 446 l/min. Silnik o mocy 5,5 KM. Sprężarka posiada zamontowane praktyczne koła co pozwala swobodnie ją przemieszczać. Waga to tylko 158 kg. No i jeszcze jedna zaleta raczej nie spotykana przy sprężarkach tłokowych to 78 dB.
Napisz jeszcze jaką cenę zrobiłbyś na taki sprzęt, brutto.

Ta sprężarka jaką zamierzasz uruchomić to jakieś 120 dB. Jak zaczniesz ją używać to cię sąsiedzi pogonią.

No nie do końca jest tak jak piszesz. Nawet jeśli jest tak że ta sprężarka robi 120 dB, to nie w tym przypadku. Trzeba wziąć pod uwagę że nadając niższe obroty sprężarce zmniejszy się również hałas emitowany przez nią. A poza tym zawsze można to obudować i wyciszyć.
Nie chce mi się tego obliczać, ale ten AEG którego zaproponowałeś będzie miał w okolicach 32 m3/godz. , nawet jeśli przyjmiemy że zmniejszając obroty zejdziemy na tym kompresorze do 1/3 nominalnej wydajności to i tak mamy powyżej Twojego sprzętu.
To nie jest tak że ja jestem przeciwny nowemu. U siebie bym się nie bawił w samoróbki bo nie mam na to czasu - zaoszczędzę 2 tys. na kompresorze, a spędzę dwa tygodnie na konstruowaniu tego ustrojstwa. Już nie mówiąc o tym że na warsztatcie to pasowałoby mieć coś z atestem.
Ale w przypadku kolegi....
Cóż, jego kompresor ma jedną zaletę której nie ma żaden nowy kompresor z gwarancją.
Ta zaleta nazywa się:
nic nie muszę płacić

Jak się ma coś za darmo to się inaczej na to patrzy. Poza tym satysfakcja z samodzielnie wykonanego sprzętu jest podwójna.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Jesli chodzi o czas to pewnie w 3-4 dni mozna to zribic, toczenie najdluzej zchodzi. Jest oddzielne pomieszczenie na sprezarke i jak pisalem wcale tak glosno nie chodzi i jeszcze obroty obnize.
Ma napędzac montarzownice, klucze pneumatyczne, bałwanek.

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Ta sprężarka o której piszę B300/52 AEG ma rzeczywiście wydajność 31,5 m3/h ale B300/59 to już 35,2 m3/h
Pytacie o cenę - cena w tej chwili w promocji jaką na swoje sprężarki ustalił producent jest bardzo przystępna. Koszt nowej to poniżej 4000 zł.
Chciałbym napisać tutaj że AEG wchodzi od 2015 roku na rynki z nowym w swojej ofercie produktem jakim są sprężarki. Ceny w stosunku do obecnych na polskim rynku są konkurencyjne, jakość nie do porównania.
Cała oferta i dostępne sprężarki tłokowe oraz sprężarki śrubowe w sklepie ABC KOMPRESORY.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Piszesz że
AEG wchodzi od 2015 roku na rynki z nowym w swojej ofercie produktem jakim są sprężarki.
Z tego zdania wynika że Firma AEG nie produkowała do tej pory kompresorów i jest to nowy produkt w jej ofercie. W związku z tym gdzie doświadczenie potrzebne do tej "jakości nie do porównania"?
Poza tym byłem na waszej stronie, nie dość że przeglądarka chrome zgłasza jakieś problemy z certyfikatami to jeszcze ta konkurencyjność cen...... eeeechh. Porównując wasze kompresory z kompresorami Kupczyka, to wychodzi cenowo na jednego c....
Ceny są w zasadzie takie same, a jakościowo Kupczyk jest bardzo dobry, i ma wyrobioną markę.
Wasze B300-52 kosztuje 3874 PLN, a porównywalny Kupczyk KK 550/270 jest o 50 PLN tańszy. Nie mówiąc już o tym że wasze B200-52 kosztuje 3900 z hakiem a Kupczykowe KK550/200 kosztuje tylko 3500 z groszem.
Ja wiem że nie ma sensu porównywać takich czy innych modeli kompresorów, bo może akurat porównuję taki model na który nie ma promocji, ale z drugiej strony nigdzie nie powiedziałeś że te
są na jakieś konkretne modele.

Wiem że to wygląda jakbym się czepiał, ale dział gdzie dajemy ogłoszenia w kwestii sprzedaży jest na samym dole głównej strony forum. Jako użytkownik, oczekuję że w tematach nie będzie kryptoreklamy, tylko rzetelne i sensowne porady. Co za tym idzie, spodziewam się jakichś dowodów na potwierdzenie Twojej "konkurencyjnej ceny i jakości nie do porównania". I to nie na zasadzie Kupczyk to szmelc, my mamy lepsze, bo mam Kupczyka już od 6 lat i wiem że szmelcem nie jest.

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Witam
Dzięki za informację o problemach ze stroną.

Porównując ceny sprężarki pomiędzy podobnymi produktami dostępnymi na rynku a tymi z AEG nie zauważyłeś dużej różnicy i to się zgadza. AEG wchodząc na Polski rynek z nowym produktem postawił na minimalny zysk aby zdobyć nabywców i to jest w mojej ocenie słuszna decyzja. ( ceny o 30% wzrosną od 2 połowy roku).
Nie mam zamiaru krytykować innych niby producentów a w rzeczywistości składaczy kompletnych urządzeń z importowanych z różnych kierunków świata części. Tych weryfikuje rynek.
Sprężarki tłokowe AEG serii B oraz sprężarki śrubowe SC produkowane w oparciu o rozwiązania niemieckich konstruktorów przez znanego producenta urządzeń pneumatycznych włoską firmę Fiac to bez wątpienia górna półka na Polskim rynku.
I jeszcze przepraszam za to że zabrałem głos w tym temacie i odebrane to zostało jako kryptoreklama nie o to chodziło. Wielu moich klientów narzeka na produkty sprzedawane pod różnymi krajowymi markami a w rzeczywistości to składaki ze wschodnich części i przed tym chciałem ostrzec.

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Witam.
Ja w temacie kompresor do warsztatu lub garażu. Piszę z pozycji sprzedawcy ale uczciwego sprzedawcy. Przeczytałem co koledzy podpowiadali. Zgadzam się w kwestii zawyżania parametrów przez sprzedawców.
Ja proponuje zakup sprężarki AEG. Sprężarki tłokowe AEG obecne na Polskim rynku od 2015 roku dlatego jeszcze mało rozpowszechnione i mało popularne ale są to znakomite produkty.
Sprężarka tłokowa B150/36 AEG to coś dla ciebie. Zbiornik powietrza 150 l. Pompa sprężarkowa wydajność 360 l/min na wejściu co na wyjściu należy pomniejszyć o 12-13% czyli 313 l/min na wyjściu,
ciśnienie; bar 10; silnik KM 3; waga 80 kg; napięcie V 230/50/1. Cena bardzo przystępna 2300 zł. Gwarancja trzy lata.
A może B 200/36 ta sama pompa sprężarkowa o wydajności 360 l/min (313 l/min wyjście) ale zbiornik powietrza 200 l; waga 95 kg cena 2655 zł.
Zapraszam do zapoznania się z całą ofertą sklepu ABC KOMPRESORY z siedzibą w Tychach. Dla wszystkich kolegów z forum rabat 10%.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Jaki polecacie kompresor do domowego użytku minimum 50l taki aby nie był za drogi

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Polecam niezawodny kompresor AEG B50/25. Zbiornik powietrza 50 l wydajność 250 l/min. Gwarancja trzy lata. cena w promocji 1400 netto.
Jeszcze jedna informacja bardzo ważna - hałas jaki wytwarza ten kompresor to 70 dB.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Znalazło by się coś na start do 500 zł. Jakaś sprężarka lub kompresor?

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Drugie kolo napędowe o śr. 125 i próba;
- obroty 1030/ min. trochę mniej niż chciałem,
- ciśnienie oleju ok 2 bar.
- nabilo do 8.5 bar. (w gwieździe narazie na stałe podłączony).

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
945
Kup sobie Stanleya 50l w leroy, albo Castorama koszt jakieś 600zł i do mechaniki wystarczy bez problemu... Ja kupiłem dwa lata temu i jedynie olej wymieniam, nie potrzebuje 300litrów które zajmują miejsce i kosztuje 3500.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja tam lubie miec i potrzebuje:D duzo dmucham przy skrzyniach. Mam polskiego wana 140L, cos a'la wan made in russia 160L, ze 2 male 50 litrowe a teraz bede moze mial srube spalinowa do piaskowania:) Jak potrzebujesz pancernego kompresora szukaj wana lub cos podobnego do wana z napisem cccp. nie wiem co to za marka ale pancer, niezniszczalny.

kb9

Początkujący
Punktów
0
Polecam niezawodny kompresor AEG B50/25. Zbiornik powietrza 50 l wydajność 250 l/min. Gwarancja trzy lata. cena w promocji 1400 netto.
Jeszcze jedna informacja bardzo ważna - hałas jaki wytwarza ten kompresor to 70 dB.

SPRĘŻARKA TŁOKOWA SO 380/50 w jakim czasie dobija od 0 do 8 ?
ewentualnie jeśli ma większą wydajność SPRĘŻARKA TŁOKOWA AEG B50-36
to w jakim dobija czasie dobija od 0 do 10 ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ja mam od 12 lat 100l na dwutłokowym i warsztat działa. Pneumat, szlifierka palcowa, szlifierka kontowa, przedmuchiwacze. Dokucza mi jednak hałas i mała wydajność a jako, że szykuję się na zakup piaskarki to idziemy w śrubę. GX3FF LUB GX5FF. Połączę ze zbiornikiem starej sprężarki i heja banana;]

Tyle, że kasa całkiem inna.

Ale za to 61db, więc cisza będzie...

Do góry Bottom