• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dokrecenie wtryskiwaczy 1.6hdi 112KM ozn.silnika 9HR

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Nie to złudzenie. Światło tak mocno odbija bo mam włączona lampę w telefonie.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Witam. Po spryskaniu pianka okazuje się, że kompresja ucieka również z 2 wtryskiwacza. Obok mnie warsztat ma mechanik jednak teraz już tylko remontuje silniki. Spojrzał na wyczyszczone gniazda i mówi że są ok. Podkładki nowe. Będę miał czas to oddam auto gdzieś do warsztatu bo ja już nie wiem co jest grane. Zamieniłem też miejscami wtryskiwacze to w końcu pojawiła się kontrolka check na desce bo przez cały czas nie było nic.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Pisane było kilka razy: wyżarz miedziane podkładki

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Śruba łapki nie opiera się o dno otworu z gwintem? Może wyciągnięta? Klucz dynamometryczny sprawny? Ja bym spróbował dokręcić +45.

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Plus 45 stopni a plus 80 to ma Pan 35 stopni różnicy, akurat w to wątpię aby coś to zmieniło. Dzisiaj podgrzeje podkładki i zobaczę czy coś zmieni się. Kupiłem kolejny nowy komplet także zobaczymy.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Plus 45 stopni a plus 80 to ma Pan 35 stopni różnicy, akurat w to wątpię aby coś to zmieniło. Dzisiaj podgrzeje podkładki i zobaczę czy coś zmieni się. Kupiłem kolejny nowy komplet także zobaczymy.

rozgrzej do czerwoności i wrzuć do zimnej wody.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A dodaj podkładkę na śrubę. Może kopytko jest wygięte albo coś leży na dnie otworu na śrubę

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Witam Panowie. Wczoraj wymieniłem podkładki na wtryskach, chyba trzeci komplet. Podgrzałem je wcześniej jak kilku kolegów podpowiedziało i chyba problem został rozwiązany. Kupywalem podkładki w trzech różnych miejscach i zauważyłem, że za każdym razem różniły się od siebie. Ostatni komplet firmy febi bardzo ciasne, ledwo co weszły oraz najgrubsze z tych kompletów. Dziękuję wszystkim za pomoc. Miłego wieczoru, pozdrawiam.
Automatyczne połączenie postów:

A przy okazji chciałbym jesze was zapytać jakie autko byście pleecili na dojazdy do pracy? Rozglądam się za czymś, narazie dojezdzam tym, jazda 90 procent autostrada.

Ostatnia edycja:

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Mi we wrześniu 2021 mechanik wymienial wtryskiwacze , po roku od wymiany strzeliły fabryczne dwie łapki..od słowa do słowa mówi ze dokręcał mocniej niz w serwisówce bo często puszczają podkładki.. ale generalnie podkładki występuje w dwóch grubościach i dla mocno frezowanego gniazdka daje sie grubszą. Zalozyl podkładki seryjnej grubości i nowe wzmocnione łapki wtryskiwaczy , poki co jest ok - teraz dokręcał zgodnie z dokumentacją.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Łapki pękają i to nie wina mechanika . Druga sprawa jest tego typu czy ktoś daje wtryski do sprawdzenia i do kalibracji ? Nie ... bo to kosztuje . Trzecia sprawa te śmietniki mają już przejechane 300000 a na budziku 150000 ... coś za coś panowie . Dzisiaj robiłem 3008 na wtrysk ...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Hej. A nie masz może na zbyciu cewki od wtrysku. Albo jakiegoś zdupionego. Potrzebuje sama cewkę

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
W 89% tylko cewka pada .... także temat cewek do tych wtrysków to rzeka . I są nie dostępne. A padają przez ...

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Akurat poprzednim razem co wymienialem to właśnie z powodu cewki i to jest główna przyczyną popsucia wtrysków w 1.6hdi.
Ja powiem szczerze, że już niewiem co jest z tymi gniazdami. Mechanika mam obok swojego garażu, poprosilem go aby spojrzał czy dobrze wyczyszczone i frezowane. Mówi, że wszystko elegancko. Pod palnikiem wygrzałem podkładkę jak kolega wcześniej mi podpowiedział,zamontowalem i dalej to samo. Ale znikło mi kilka błędów teraz zostały P050B-okres rozruchu zbyt długi-nieciagly, P0102-sygnał przepływu powietrza niski-nieciągły, P0113-obwód czujnika temp. powietrza wlotowego zwarcie do plusa lub przerwa w obwodzie-nieciągły, P2291-nieprawidłowe ciśnienie w rampie przy rozruchu-nieciągły. Błędów nie można wykasować.

Mam też pytanie czy wszystkie te błędy są spowodowane tym, że puszcza podkładka wtrysku czy nie ma to nic wspólnego?

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Raczej coś spieprzyłeś

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Kasujesz błędy na włączonym zapłonie i nie uruchomionym silniku ?

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Na włączonym i jak dobrze pamiętam to uruchomionym.
A koledze wcześniej chodzilo nogi do góry w sensie aby obrócić mocowanie wtryskiwaczy? W tym modelu wtryski mocowane są na jedną śrubę 10.A mocowanie ma od strony sruby takie delikatne wybrzuszenie które ma nachodzić na ten czop wychodzący z obudowy także raczej nogi muszą być do dołu.

Tak wyglądają.

Przynajmniej jak wyciągałem to były tak zamontowane. Specjalnie po wyjęciu wtrysku nakładałem je spowrotem na niego aby nie pomylić się.

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
kasuje sie na włączonym zapłonie bez odpalonego silnika ....
Wez to oddaj na warsztat zanim cos poważnego uszkodzisz

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
W PSA nie skasujesz błędów jak silnik chodzi. Ale coś czuję, że za bardzo szarpales kablami od przeplywki

Do góry Bottom