• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgania auta

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie,
auto to mazda 6, mój problem polega na tym, że auto delikatnie podskakuje w zakresie prędkości 80-100 km/h. Drgania czuć na pedałach i pod nogami pasażera- tu nawet chyba bardziej. Na kierownicy nie ma drgań, zarówno podczas jazdy jak i hamowania. Dzieje, się to na dwóch kompletach kół i opon, obydwa komplety kół wyważane były w 3 różnych miejscach, więc złe wyważenie raczej wykluczam. Półosie wyciągniete były z auta i sprawdzone u człowieka, który zajmuje się tylko naprawą półosi i stwierzdził, że są ok i to nie one powodują drgania auta. Skrzynia automatyczna więc drgania są zarówno kiedy przyciskam pedał gazu jak i kiedy pedał jest puszczony. Nie ma drgań przy szybkim przyśpieszaniu, są przy wolnym nabieraniu prędkości i jednostajnej jeździe. Co ciekawe drgania na jakiś czas ustały prawie do minimum po przetoczeniu tarcz mimo że nie bylo objawów że są krzywe na kierownicy. Zastanawiam się nad hipotezą krzywej piasty, która krzywi tarcze po jakimś czasie. Ma to sens? Tylko czy jest mozliwe że piasta jest krzywa a przy hamowaniu kierownica nie drży? Z tego co wiem auto było uderzone w koło, ale geometria jest ok -sprawdzone w 2 warsztatach. Macie jakieś swoje pomysły tej zagadki?

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
wahacz niewymieniany, geometria ok, jakimś tropem jest to że po wymontowaniu obydwóch półosi, złożeniu na nowo i przetoczeniu tarcz problem zniknął na jakieś 1000km teraz powoli powraca, drgania nie są tak silne jak wcześniej ale jednak są już odczuwalne i tylko w przedziale prędkości podobnym do drgań przy niewyważonych oponach, na kierownicy przypominam spokój.
Przed wyjęciem półosi auto było podniesione do góry i doprowadzone do prędkości w jakiej drgania wystepują i po prawej stronie (pasażera) delikatnie auto jakby podskakiwało, podejrzanym było łożysko podpory ale podobno jest ok jak i cała połoś
Najprostrzym sposobem byłoby pewnie ponowne przetoczenie tarcz i gdy problem ustąpi kupić nowe, ale czy to wykluczy przyczynę? czy tylko skutek i za 1000km nastąpi powtórka z rozrywki? a co jak nie pomoże?gdzie wtedy szukać przyczyny

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
byc moze drgania pochodza z samej skrzyni, np z konwentera. W manualu to parktycznie niemozliwe, w automatach jak najbardziej.
Uszkodzone przeguby lub nieosiowosc polosi dje o sobie znac najczesciej przy dynamicznym przyspieszaniu/hamowaniu silnikiem.

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
właśnie nie wiem od czego zacząć żeby jak najmniej brnąć w koszta, drgania są tylko przy delikatnym przyspieszaniu i jednostajnej jeżdzie, przy dynamicznym przyspieszaniu ich nie ma, czyli jakby nie patrzeć tylko podcazs jazdy na 5 biegu, w sumie mogę jeszce sprawdzić co się dzieje podczas jazdy z tą prędkością na 4 lub na 3 biegu gdyż jest to tiptronic, ale skrzynia ładnie przerzuca biegi, jak pisalem przez jakies 1000km problem prawie zniknął i teraz znowu się nasila ale też nie zawsze :(

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
podpora była pierwszym podejrzanym, pierwszy mechanik, który wyminiał tuleje i któremu powiedzialem o problemie sprawdził dokładnie zawieszenie powiedział że zawieszsnie jest w stanie idealnym poza delikatnym luzem na podporze, a że nie miał do czynienia z autami z automatyczą skrzynią biegów nie był pewien czy tak ma być, nie za bardzo miał ochotę rozbierać półosie więc auto pojechalo do innego mechanika ten powiedział, że wyciągnęli długą prawą półoś i łożysko podpory ok, na jakiej podstawie to stwierdził nie wiem, ale że problem dalej był po odbiorze auta, zostały wyciągnięte ponownie tym razem obydwie półosie i zawiezione do szpeca od regeneracji półosi, który stwierdził, że półosie są ok i to nie one są sprawcą drgań, potem złożenie do kupy, przetocznie tarcz i problem został zminimalizowany prawie do zera na jakieś 1000km, tak to chronoligocznie wyglądało mniej więcej

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
A spróbuj dociągnąć mocno - z 280 nm - 300 nm łożyska piast i się przejechać zobaczysz czy się uspokoi.
Oczywiście później dokręć tak jak każe katalog.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Wytrzyma - z resztą jak już tyle kręcą to chyba wyczucie mają. Standardowo dokręca się w 6 (nie wiem który rok i jaki motor ale przypuszczam będzie podobnie) od 235 nm do 275 nm.
Chodzi mi o konkretne dokręcenie tak dla sprawdzenia czy to czasem nie łożysko skoro po ponownym poskładaniu na chwile się poprawiło.

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, nie jestem mechanikiem tylko uzytkownikiem auta, ale chciałbym w przyszłym tyg oddać auto do mechanika i zostawić mu garść waszych podpowiedzi co może być przyczyną dlatego narazie zbieram jak najwięcej informacji

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
w teorii niby tak w praktyce róznie bywa ;) dziś sprawdziłem drgania sa niezależnie na którym biegu jadę czy to na 4biegu czy na 5 wiec obciążenie/obroty raczej nie mają na to wpływu, pojawiają się przy prędkości około 80km/h i znikają przy prędkości około 95km/h

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wiec mozesz miec problem z konwenterem lub ktoryms koszem skrzyni. Sprawdz te wibracje jadac na tipie na 3 4 i 5tym biegu z ta sama predkoscia:)

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
no właśnie wczoraj sprawdziłem na tipie i nie ma róznicy czy to 4 bieg czy 5 drgania są na każdym z tych biegów i są zależne od prędkości a nie biegu na którym jadę, sprawdzę jeszcze co będzie na 3 biegu chociaż tu już obroty przy tej prędkości będą nienaturalne bo automat już przy 70km/h przy wolnym toczeniu wrzuca 5

romanjeden

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Wwa
Ciekawe jak autor rozwiązał problem, mam identyczne jakbym ja pisał te temat drganie przy jednostajnej jeździe … Czy to były półosie, piast, tarcze… z chęcią bym się dowiedział, a Wam co się wydaje co powodowało problem?

Do góry Bottom