• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dzień dobry pomoc w doborze samochodu diesel

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Arni,nie można się przyczepić do jakości poliftowca,plamki rdzy nawet,no ale cóż,California,ciekawe -nadkola przód, grube wytrzymałe tworzywo,ASB doposażona już fabrycznie w dodatkową chłodnicę oleju, dynamiczna wymiana oleju,koszt całkowity 1800 zł,drogi filtr paliwa(ok.500),trzeba było wymienić moduł termostatu,podobna cena plus robocizna,to ostatnie to jedyna awaria jak dotąd.Co było uszkodzone? Zderzak AMG przód,klapa delikatnie zagięta na rogu,jedna lampa xenon lewa,od wstrząsu delikatnie ciekła chłodnica płynu chłodzącego.Klapa poszła,,nowa,, aluminiowa bez żadnych uszkodzeń(700 zł),zderzak przód też uż.AMG w idealnym stanie,podobna cena,chłodnica nówka NRF,najdroższa była lampa xenon,kilka tyś zł,uż.oryginalna Mercedesa.Auto przywiezione na lawecie pod dom,mechanik(lakiernik) umówiony,koszty doszły lakierowania elementów,wymiany.Poduchy całe.Potem jeszcze programowanie świateł oraz wymiana tylnych lamp na europejskie,one już nie były drogie.Wszystko kupił gdzieś w jednej bazie,potężny magazyn,mieli wszystko na miejscu.Brat nie śpieszył się z zakupem,zamówił i czekał cierpliwie na ten model, tak uszkodzony, by wystarczyło tylko odkręcać i montować,niczego nie prostować,nie szpachlować,naturalnie obawiał się,że może mieć wady ukryte(uszk.silnik,lub skrzynia),wszystko sprawne tak,jak obiecywał importer,na początku myślał ,że przebieg to 80 tyś mil,80 tys km,przebieg na 100% pewny,mechanikowi cieżko było uwierzyc,że tak trącone auto poszło na szkodę całkowitą:) Da się? Da się,tylko cierpliwości potrzeba,z Mazdą było podobnie,ale do niej części zdecydowanie tańsze ,jeszcze mniej uszkodzona,klapa przednia nie tknięta,chłodnice całe,tylko zderzak i lampa,też szkoda całkowita.

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Chłopaki bardzo dziękuje wam za wasze rady to co piszecie poszerza mi pogląd na wszystko a pozwolę sobie zapytać ile takie firmy sprowadzające albo ludzie którzy się tym. Zajmują kasują za takie usługi ponieważ sam aż tak się na tym nie znam a skoro mówicie ze lepiej komuś to zlecić to ciekawi mnie ile za to kasują

proszę o więcej opini to coo tu piszecie bardzo dobrze i miło się czyta :)

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
I jeszcE jedno w jakich przedziałach cenowych i z jakim przebiegiem radzicie szukać FM mk4 przed lifta

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przebieg? Nie tędy droga,tylko stan auta ,oraz pytanie w jakim trybie auto było eksploatowane,150-200 tyś km na miejscu, to jest już przebieg duży,300 tyś km trasy,auto,silnik,skrzynia,osprzęt,będą mniej zużyte.Patrzyłem na OtoMoto,jest tych aut od groma,w przeważającej cześci 2.0 diesle 140 KM(ceny od ok.18 tyś zł) przebiegi różne ale nawet na to nie patrzę,dużo jest kombi.Jeden z braci kupił ostatnio Renault Clio III 1.2TCe 2008 r za 6500 zł,przebieg 65 tyś km,auto kupione w polskim salonie,pierwszy właściciel,kobieta,sama przyznała,że jeżdziła tylko do kilku km,tylko na miejscu i to od razu czuć,auto zmulone okropnie,poduszka pod skrzynią out,przeguby out,sprzegło na wykończeniu,hamulce out.Miałem Clio I ,potem II obydwie oparły się o 200 tyś km i były w zdecydowanie lepszym stanie,obydwie kupione w Niemczech,po ksiażce serwisowej ,wpisach było widać,że robiły trasy,bo 30- 40 tyś km rocznie Niemcy nimi robili:) Gdyby nie rdza,to jeśli chodzi o silniki,skrzynie,przeguby,sprzęgło nie wykazywały znamion zużycia,a tutaj ponad 3 razy mniejszy przebieg i masakra.

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Rozumiem czyli najlepiej wziasc ze sobą mechanika jak bd jechał i wcześniej przez telefon wypytać dokładnie jak i do czego auto służyło :)

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Ja bym poszukał Golfa VI 2,0 TDI/110 już na CR, z tego robi się chiptuningiem 180 koni i obroty się zmieniają tak że przy 120 km./h na V biegu jest raptem 2 tys obrotów, coś niesamowitego na trasy.
Dużo egzemplarzy salon PL, zdrowe ładne i mimo że moc jak w GTD to normalne seryjne auto.
Tylko cena - trzeba raczej ciut dorzucić do tych 20 tys żeby znaleźć coś fajnego takie 22-23 tys warto mieć.

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Hmm a 2.0 hdi psa tez jest na Cr czy się mylę właśnie fajnie ze ktoś zaczął yo dla was co lepsze golf wymieniony wyżej czy FM mk4

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak oczywiście,bez mechanika ani rusz,nie wiem czy pisałem już tutaj kiedyś,brat(mam ich wielu) szukał Megane II ,trafił,komis 200 km ,auto stan idealny,mały przebieg,zadzwonił,umówił się,OK.Dzień przed przyjazdem dzwoni i mówi,jutro jestem z mechanikiem,jestem też umówiony w ASO na inspekcję,jeśli okaże się,że auto nie jest w idealnym stanie płaci pan mechanikowi oraz za inspekcję i wraca za paliwo,ok? OK.Rano przed wyjazdem tel.proszę nie przyjeżdżać ,auto właśnie sprzedane:) Kupił w końcu w ASO Renault,zostawione w rozliczeniu,zapłacił kilka tysiaków więcej od średniej ale auto miało 80 tyś km przebiegu,do 300 tyś km wymienił tylko koło pasowe z rzeczy nie cyklicznie serwisowych,poza tym ani złotówki,przy 300 tyś siadł wtryskiwacz,postanowił auto sprzedać,silnik ten podobno badziewny 1.5 dCi,auto jeżdziło tylko i wyłącznie trasy przez ten dystans,ok.80 km dziennie,f-ma poza Krakowem,sam silnik nie wykazał żadnych oznak zużycia,sprzęgło,skrzynia,po prostu nic.Dominanto,szukaj auta blisko siebie,tych modeli jest b.dużo na rynku,znajdziesz godny egzemplarz bez problemu.

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Rozumiem no i fajnie czyli nie trzeba do Niemców się wybierać

Endrej

Gaduła
Punktów
10
dla was co lepsze golf wymieniony wyżej czy FM mk4
Mondeo wyższa klasa jak Passat, więc prawdopodobnie większe przebiegi, w sumie Passat B6 też chyba miał 2,0 TDI CR /110 koni i chyba Audi A3 8P też polifty miały ten silnik i zdaje się że w Octavii też był (mówie o tym 110)
ogólnie golf niezły jak na kompakt. Mondeo może ciut lepiej wyciszony i więcej miejsca?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Hmm a 2.0 hdi psa tez jest na Cr czy się mylę właśnie fajnie ze ktoś zaczął yo dla was co lepsze golf wymieniony wyżej czy FM mk4
Te Golfy to niezłe auta,niestety te z polskich salonów to marginalna część,mnóstwo aut powypadkowych i wyjeżdzonych,mijajac te pierwsze,te drugie to skarbonki bez dna,byłbym ostrożny,najbezpieczniejsze są proste silniki benzynowe,1.4 80KM oraz 1.6 102KM,niezły jest diesel 1.6 TDI 105 KM oraz wspomniany 2.0,niestety mają zazwyczaj ogromne przebiegi.

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Rozumiem także Ford powinien być łatwiejszy do odnalezieni

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Rozumiem no i fajnie czyli nie trzeba do Niemców się wybierać
Nie,nie potrzeba,akurat MK4 ,jest tego w bród,bardzo duże prawdopodobieństwo bezwypadkowosci,po prostu Fordów nie opłaca się klecić do kupy,są zbyt tanie,mój nie był nawet trącony przez komara,ale gdyby to był VW lub Audi z pewnością spotkałby się z Zalesiem z Punch Down.

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Xd mhm także rozumiem i nie wiec jakie auto bardziej polecacie z tych wcześniej wymienionych ?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja już pisałem,ja celowałbym w BRAVO II,taki 150 KM po prostu fruwa,nie widzę godnego przeciwnika dla MK4 w tej klasie,mało,które modele przedlift czy po, to wsio rawno,praktycznie każde poliftowe jest lepiej dopracowane,likwidacja felernych punktów,MK4 ,bez znaczenia,solidne auto od urodzenia.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Xd mhm także rozumiem i nie wiec jakie auto bardziej polecacie z tych wcześniej wymienionych ?
Widzisz jaki masz trudny wybór .Ile materiału do przeanalizowania ! Pamiętaj o FUNDAMENTALNEJ ZASADZIE ..bez znaczenia na markę ! Auto powinno być jak najmniej wyeksploatowane pod każdym względem . Dobrze serwisowane i doinwestowane na bieżąco co powinno być zawarte w książce serwisowej .Ponadto mechanik z doświadczeniem jest w stanie dokonać takiej fachowej oceny odnośnie stanu auta .Takie auta najlepiej kupić od osób znanych . nie anonimowych z pewnych rąk , Wiele takich aut zmienia właściciela bez ogłoszenia .bez komisu itd. W takich przypadkach opłacalnym jest zapłacenie kilku tysięcy zł. więcej . Decyzja należy do Ciebie ! A propos aut z Niemiec ! Bywa różnie . Ja stosują filozofię ..im bliżej zródeł ..tym czystsza woda .dlatego właśnie tam dokonywałem zakupu ...ale nie od Turka z komisu tylko z prywatnych rąk za większą kwotę .W Polsce tez można kupić dobre auto ..tylko trzeba cierpliwie szukać !

Endrej

Gaduła
Punktów
10
Rozumiem także Ford powinien być łatwiejszy do odnalezieni
No jak dla mnie niekoniecznie, nikt klasy średniej nie kupuje żeby stało w garazu, takie Mondeo z przebiegiem 300 tys też uderzy mocno po kieszeni. Np jedno łóżysko koła 600 pln, także szukaj ale ja bym nie podchodził do sprawy że Golfy to wyjechane a Mondeo lalki z salonu, coś co robiło 25 tys rocznie i jest sprzedawane laleczką nie będzie, a rozmawiamy o nowoczesnych dieslach a nie Audi 80 1,9TDI

Dominanto

Uczestnik
Punktów
0
Zpanowie jeszcze jedno pytanie na co zwrócić najbardziej uwagę przy zakupie takiego forda lub golfa jak pytanie proponujecie bo jechać na stacje diagnostyczne i wziasc mechanika to podstawa a coś więcej polecicie doradzacie żeby nie wpaść na minę oczywiście wiem ze 100% auta nie sprawdzę ale wierze ze z waszymi radami chociaż te 90%
Dziękuje serdecznie za wasze opinie czekam na więcej /)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dobrze że ja nie mam takich problemów :D im niższa półka cenowa tym łatwiej kupić auto

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
To prawda,za 2000 zł jest łatwiej kupić obecnie porządne auto,niż za kilkadziesiąt tysięcy.

Do góry Bottom