• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwna sprawa.... 1.9 TDI AFN 110 KM po wymianie silnika nie zapala....

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
366
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Sprawdź ustawienie pompy na rozrządzie, wystarczy jeden ząbek przewalenia i nie zagada.
Ps. Jak kolega powyżej.
Czy spiralka zapala się po przeczytaniu zapłonu ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a problem przełożyć stary czujnik z wału? i zrobić wtyczkę jak była?
też podejrzenia na ustawienie pompy jak napisał kolega Ostryt4, tylko dziwne że nie chce zaskoczyć na plaku???

a jak ustawiałeś pompę? jak leci?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
a tu w grę wchodzi czujnik wału, bo z niego pompa ma sygnał...
Zastanów się kolego szumek co napisałeś.

Obejdzie się.
Jak odpali to na VAGu w opcji timing wyreguluje kąt wtrysku.
Tak kolego ale statyczny musi najpierw ustawić jakoś, vagiem mógłby sprawdzić jaki jest kąt podczas rozruchu? Pytam bo nigdy nie sprawdzałem, zawsze ustawiam na blokady i nigdy jeszcze problemów nie było.

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a niby co takiego napisałem? jak kolega napisał że przerabiał wtyczkę bo była inna! ja tego nie robiłem, więc jaka pewność że dobrze? a niby, po co zapytałem o luzowanie wtrysków czy jest ciśnienie? możemy łapać się za słówka, proszę bardzo...w Stanach Zjednoczonych to robią takie szkolenia jak burza mózgów i zawsze coś z tego wynika, a widać kolega Winetoo musi się wybrać na takie szkolenie...chodzi chyba o wspólny cel - żeby odpaliło auto, prawda? no ale cóż, lepiej cytować i wylewać pomyje - pozdrawiam bo to już nie pierwszy raz.

Myślę że kolega" kukukuczek", napisze co autu dolegało... ja zabierać głosu nie muszę...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie ekscytuj się tak kolego, chodziło mi o to że pompa nie dostaje żadnych sygnałów z czujnika położenia wału.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
witajcie. Dziś rozebrałem do rozrządu od nowa i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu pompa była przesunięta o 1 ząb. Nie wiem jak nie wiem dlaczego. Sprawdzałem przed włożeniem 3 razy. No cóż próbowałem znowu na plaku ale cisza kręci i kręci i gówno z tego. na placzku pracuje sobie super ale nie przejdzie w normalną pracę na ropie. już powoli tracę głowę.

Czy spiralka zapala się po przeczytaniu zapłonu ?

zapala się na pół sekundy i znika.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie ekscytuj się tak kolego, chodziło mi o to że pompa nie dostaje żadnych sygnałów z czujnika położenia wału.
to w takim razie może powiesz po co jest ten czujnik? skoro jest! a kolega widzisz ustawił pompę bo była przestawiona i co? i dupa!
Jest takie powiedzenie, szukajcie a znajdziecie....

na plaku będzie chodził i 5 flaszek wypsikasz, napisałem żeby sprawdzić czujnik wału i jego połączenia?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
to w takim razie może powiesz po co jest ten czujnik? skoro jest!
Czujnik daje sygnał do sterownika silnika i na podstawie jego sygnału oraz sygnału (ojca dyrektora) czyli wtryskiwacza sterującego sterownik reguluje dynamiczny kąt wtrysku. Oczywiście nie tylko po to on jest ale dalej nie będę się rozpisywał. Co do czujnika możesz mieć rację dlatego pytałem i sugerowałem autorowi tematu żeby sprawdził czy wtryski wtryskują paliwo na 100% jeśli tak to daj spokój czujnikowi a on niech się zajmie ustawieniem pompy. Powinno być czuć ON w tłumiku po dłuższym kręceniu jeśli wtryskują no i powinien kopcić.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Czujnik daje sygnał do sterownika silnika i na podstawie jego sygnału oraz sygnału (ojca dyrektora) czyli wtryskiwacza sterującego sterownik reguluje dynamiczny kąt wtrysku. Oczywiście nie tylko po to on jest ale dalej nie będę się rozpisywał. Co do czujnika możesz mieć rację dlatego pytałem i sugerowałem autorowi tematu żeby sprawdził czy wtryski wtryskują paliwo na 100% jeśli tak to daj spokój czujnikowi a on niech się zajmie ustawieniem pompy. Powinno być czuć ON w tłumiku po dłuższym kręceniu jeśli wtryskują no i powinien kopcić.

podmieniłem ten czujnik. musiałem wyjąć taką mosiężną tulejkę żeby włożyć drugi. po włożeniu i próbie odpalenia nastąpił długo oczekiwany efekt .... czyli gówno. pompa nie tłoczy paliwa na wtryski. Mam dosyć.

A może kolega kukuczek czyścił końcówki wtrysków na szczotce obrotowej drucianej... ?
nie nie nic z tych rzeczy. owszem czyściłem wtryski przed włożeniem ale końcówki zostawiłem w spokoju. Otworki były widoczne

Do góry Bottom