• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny pisk podczas jazdy

sieko6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam wszystkich bardzo serdecznie i z całego serduszka liczę na waszą pomoc.

Nie wiem jak to opisać, ale coś mi piszczy podczas jazdy, byłem u 3 mechaników i nikt nie może zlokalizować problemu.
Poniżej filmik, trzeba słuchać na słuchawkach bo ten dźwięk sie nagrał dosyć cicho.

Z tym problemem spotykam się od około miesiąca, na początku zdarzało się dosyć sporadycznie tzn raz na parę dni przy dłuższej i ostrej jeździe po mieście, mam na myśli ciągłe przyspieszanie i hamowanie na światłach.
Od paru dni zaczyna mi już coś piszczeć po 10 minutach, nawet spokojniejszej jazdy na trasie.
Piszczenie pojawia się przy większych prędkościach i utrzymuje się do zwolniena do około 20-30km/h
Jest to o tyle dziwne, że podczas jazdy np 50km/h wszystko jest ok, ale gdy przyspiesze do 100 i zwolnie do 50, to dalej piszczy.

Najwyraźniej to słychać w 0:53 na filmiku, a w 0:58 zwolniłem aby zniknęło.
1:45 polecam aby usłyszeć jak dźwięk się pojawia.

Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie wiem jak to opisać, ale coś mi piszczy podczas jazdy, byłem u 3 mechaników i nikt nie może zlokalizować problemu.
Albo oszukujesz, że byłeś albo nie nazywaj ich mechanikami- to jakieś papruny byli:mad:
Pojedz do prawdziwego mechanika:D
Moim zdanie to dzwięk tarczowo- klockowy, ale to trzeba by było zdjagnozować na warsztacie a nie przez filmik:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No to na warsztat na podnośnik, rozpędzić koła aż do tego dzwięku, stetoskop w rękę i będzie jasne:D
A co do tarcz i klocków to nowe też mogą być lipne:( jakiej firmy zestaw ?
Piasty rozumiem były dobrze oczyszczone przed montażem ?

sieko6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Poprzedni mechanik u którego byłem mówił że nie chce na podnośnik, bo quattro, bo automat i nie chce aby coś się uszkodziło, pojechałem dzisiaj do kolejnego i mówi że mam jutro podjechać i wrzucamy właśnie na podnośnik. Tarcze i klocki już dzisiaj wykluczył. Dam znać jutro jak od niego wrócę. pozdrawiam

sieko6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Kolejny mechanik nie mógł zlokalizować problemu. Na podnośniku cisza, dźwięk występuje tylko podczas jazdy. Odpuszczam chyba moich miejskich mechaników i oddam auto gdzieś dalej. Poleca ktoś kogoś w warm-mazurskim? Ewentualnie okolice trójmiasta.

sieko6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Cieszę się z Twojego poczucia humoru, mnie też to śmieszyło na początku lecz z czasem jazda przy ciągłym pisku zaczęła mnie drażnić. Liczę na bardziej wartościowe wypowiedzi

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Może osłona tarczy hamulcowej jest za blisko i przy większej prędkości wiatr ja dociska [wtedy piszczy]

karmelrtx

Nowy
Punktów
0
Kolego, czy udalo sie zdiagnozowac problem? Mam tak podobnie a4 b9 quattro. Piszczy w momentach powyzej 30 km/h tak jak by wtedy zalaczalo sie quattro... czasami przestaje i jest cisza

zanussi

Nowy
Punktów
1
Kolego, czy udalo sie zdiagnozowac problem? Mam tak podobnie a4 b9 quattro. Piszczy w momentach powyzej 30 km/h tak jak by wtedy zalaczalo sie quattro... czasami przestaje i jest cisza

Witam,
..te samo auto a4 b9 quattro i mam to samo - czy komuś udało się rozwiązać ten problem ?

Dzięki za odpowiedź.

zanussi

Nowy
Punktów
1
Cześć,

..dla potomnych - może się przyda ;) Jestem po wymianie podpory wału. Problem został wyeliminowany. Nie mniej jednak nie było to łatwe. Mechanik zamówił cztery podpory za każdym razem różniące się od mojego oryginału. Serwis Audi powiedział, że ta część w oryginale występuje jedynie z całym wałem (o koszty nie pytajcie). Pozostają więc zamienniki, które różnią się uchwytem łożyska. Ostatecznie skończyło się na odcięciu obudowy łożyska (oczywiście wraz łożyskiem) i przyspawaniu jej do starej "łapy". Poniżej zdjęcie (na dole moja oryginalna a u góry jeden z tych zamówionych zamienników). Jak widać różnica jest w łapie. Nie wiem czy to tylko w moim modelu tak się złożyło, że wsadzili jakiś cud natury - w każdym razie dziś jazda jest o niebo lepsza.

podpora.jpg

Do góry Bottom