• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny problem z Citroen Jumper po inwazji

e300

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,
Mam Citroena Jumper 3.0 (od Iveco), z 2015 roku. Niestety zimą, w związku z nieużytkowaniem i karmą dla psa na pacę, zagościło w nim kilka szczurów, co przełożyło się na kilka uszkodzonych elementów instalacji. Przyszło do naprawy, więc w związku z głównymi objawami:

- Po uruchomieniu silnika (pali elegancko) w ciągu kilku sekund włącza się na maksa wentylator chłodnicy, a samochód przechodzi w tryb awaryjny (wkręca się do 3tys. obrotów).

Aby przejrzeć całą instalację, zdecydowałem się rozebrać też całą kabinę. W efekcie czego ustaliłem:
- Doszczętnie zjedzona wiązka kabli idąca do drzwi pasażera (jeszcze nie naprawiałem)
- Przegryzione 2 z 4 kabli idące do złącza do zbiornika (naprawione)

I teraz jest problem ponieważ:
- Sprawdziłem wszystkie bezpieczeniki (sprawne)
- Przejrzałem instalację w kabinie i w komorze silnika (pozostałe przewody wyglądają dobrze)
- Podłączyłem komputer, który przy pierwszym podłączeniu wywalił kilka błędów (czujniki ciśnienia paliwa, coś tam z czujnikiem turbiny itp.) - sprawdziłem wskazania błędów, nie widząc problemów w instalacji - błędy skasowałem i już się ponownie nie pojawiały. Pierwsze uruchomienie po skasowaniu błędów sprawiło, że wentylator dalej się załączał, ale auto nie weszło w tryb awaryjny. Później już bez zmian, tj. wentylator się załącza i tryb awaryjny. Najlepsze jest to, że komp nie wywala żadnych błędów przez co nie mogę zlokalizować usterki (zaznaczam, że połączenie jak i rejestracja błędów działa ok, ponieważ w przypadku odłączenia jakiegoś czujnika itp. wówczas normalnie wywala błąd).
- Co prawda nie zlokalizowałem czujnika temperatury silnika / cieczy, ale wydaje mi się, że działa poprawnie, ponieważ zarówno na komputerze jak i liczniku pokazuje wzrost temperatury wraz z czasem rozgrzania się silnika.
- Silnik jeszcze nadaje się do generalnego mycia, ponieważ jest cały zafajdany; ale nie wiem czy to może mieć przełożenie na sam problem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie / jak szukać jeszcze przyczyny problemu bo ręce mi już opadają?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Trza przepatrzeć parametry na żywo. Zwłaszcza jeśli jest w stanie jeździć o własnych siłach. Ewentualnie już ktoś tam pchał paluszki w sterownik i poczyścił tablicę błędów.

e300

Początkujący
Punktów
0
Tzn. z tymi błędami to tak tak - na początku wyskoczyły 3 błędy, tj. od czujnika turbiny i od 2 czujników ciśnienia na listwie - po przejrzeniu tych elementów, skasowałem błędy i ani te ani żadne inne nowe się nie pojawiają (chyba, że odpalę / spróbuję odpalić przy odłączonych elementach).

e300

Początkujący
Punktów
0
Sprawdziłem część danych na żywo. Zastanowił mnie wskaźnik 98% sadzy w filtrze cząstek stałych. Uruchomiłem tryb regeneracji, ale w związku z faktem, że uszkodzone jest najprawdopodobniej złącze elastyczne wszystkie spaliny szły do kabiny, dlatego przerwałem. Co mnie jeszcze zastanowiło - również na samym zapłonie, wentylatory chłodnicy komputer pokazuje jako włączone...

Czy filtr, może w tym aucie powodować wentylatory na maksa i tryb awaryjny?

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Tak , ale powinien wyskoczyć błąd z dpf-u.
Jeździłeś tym autem czy tylko na postoju katujesz?
Wciśnij sprzęgło i zobacz czy na postoju się wkręci
Rurki od czujnika różnicy ciśnienia całe?
Automatyczne połączenie postów:

Czujnik temperatury, jak masz korek wlewu oleju to idąc w dół po głowicy jest obudowa termostatu i na niej jest ten czujnik . Ale jak na kompie widzisz temp. to nie będzie to.
Sprawdź lepiej jakie komp widzi ciśnienie klimy.
Automatyczne połączenie postów:

Zaznaczony czujnik temp

Załączniki

• 20230726_205044.jpg
    20230726_205044.jpg
    544,9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom