• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny problem z silnikiem Laguna 3

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
Witam, posiadam samochód Renault Laguna 3 z 2009 roku z silnikiem 2.0 benzynowy Nissana na łańcuchu. Silnik ma problem, zużywa na około 1000 km cały olej w silniku, trzeba zawsze dolewac. Olej nie miesza się z płynem chłodniczym, nie rośnie temperatura, silnik chodzi normalnie. Był problem raz na autostradzie że olej zalał świece, w serwisie wymieniono świece, uszczelke pod kolektorem, a także uszczelniacze. Auto po naprawie j przejechaniu około 1000 km znowu wypiło cały olej. Sprawdzenie kompresji, wykazało że na pierwszym cylindrze jest słaba kompresja, ale według mechanika nie jest aż tak źle, ale ponieważ bierze olej, trzeba planować głowicę, drugi mechanik że trzeba przeprowadzić remont całego silnika, czy ktoś miał podobny problem? Aaaa w wydechu można znaleźć ślady oleju

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
ale że jak na 1 jest słaba kompresja to po planowaniu głowicy już nie będzie ciągnął oleju przez pierścionki ???- bo ja to tak zrozumiałem.
jak masz słabą kompresję( co to znaczy słabą? hmm tzn jaką?) a do tego po 1kkm nie ma oliwy to planowanie głowicy nie pomoże.
jak ci zaj...ło świece nagarem to dolewanie oleju nie ani wymiana świec usunie usterki,
obstawiam pierścienie uszcz. lub uszczelniacze zaworów( tak wiem że wymienione- znajomemu tak wymontowali klapy wirowe w bmw a jak mu wpadły i rozpitoliło silnik to sie okazało że jednak tylko kaskę wzięli za demontaż a klucza i auta ''mechanik'' nie dotknął, efekt 5k pln w remont-no ale to inna historia)

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
Witam, no jeden serwis powiedział że planowanie głowicy rozwiąże problem a drugi serwis że trzeba kapitalny remont silnika zrobić. Słaba kompresja - dokładnie nie powiedział co i jak, tylko że, cytuję : "słaba kompresja na pierwszym cylindeze, ale nie jest aż tak źle".

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
Witam, no jeden serwis powiedział że planowanie głowicy rozwiąże problem a drugi serwis że trzeba kapitalny remont silnika zrobić. Słaba kompresja - dokładnie nie powiedział co i jak, tylko że, cytuję : "słaba kompresja na pierwszym cylindeze, ale nie jest aż tak źle".
ja obstawiam ( oczywiście w ciemno bo musiał bym dokonać oględzin i małego testu) że skoro bierze olej i jest słaba kompresja na 1Cyl to planowanie głowicy nie pomoże.
Raczej remont- jak chcesz przyjanuszować to można tylko pierścienie na 1c zmienić ale i tak UPG nowa trzeba to i splanować głowicę też (ale przy tzw. okazji a nie w celu usunięcia usterki)

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
To znaczy ?,ile wynosi na wszystkich ?

Witam, nie podał dokładnie ile, auto było zostawione na serwisie i przez telefon dostałem taką odpowiedź, powiedział że trzeba się skupić na wymianie uszczelniaczy. Był jeszcze taki problem, że na autostradzie auto, przestało jak by pracować na którymś cylindrze, silnik dostał dużych wibracji, spadek mocy, zapalił się chceck engine. Rano, następnego dnia, po odpaleniu silnika, zero błędów, pracował normalnie, podejchalem na serwis, brak błędów na diagnostyce, mechanik zajrzał latarka pod kolektor i było tam od groma oleju, zalane świece olejem też były. Diagnoza była żeby wymienić uszczelke pod kolektorem, nie zostało to zrobione..... Wymieniono tylko uszczelniacze, świece i zalando nowy olej. Serwis stwierdził też, że jak będzie się problem pojawiał to zalać silnik olejem 15W40 i opierdzielic auto.....

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
No właśnie.... Zaufany mechanik żeby głowice robić i nic więcej... Serwis inny że remont, kolejny że olejem zalać bardziej gęstym i po problemie, ciort wie co robić

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
naprawa i planowanie głowicy nie rozwiąże problemu słuchaj tego drugiego mechanika
toż od samego początku to mówię , tylko tu trzeba pinionżki szykować i to niemałe
... Diagnoza była żeby wymienić uszczelke pod kolektorem, nie zostało to zrobione..... Wymieniono tylko uszczelniacze, świece i zalando nowy olej. Serwis stwierdził też, że jak będzie się problem pojawiał to zalać silnik olejem 15W40 i opierdzielic auto.....
tu nie ma śmiacia to jest dramat... ;-) a po kilku tygodniach będzie temat-
panowie kupiłem lagune - wyskakuje czekendżin i oleju ubywa - czy to mogą być świece??

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
zapytaj za ile chcieliby zrobić remont silnika bo nie wiem czy nie lepiej kupić używany silnik z gwarancją , nie napisałeś jaki przebieg ma auto

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
Auto ma przejechane 188000 km. Będę tym autem jeszcze z 3 lata jeździł, więc będę się pytał o koszt remontu silnika używany silnik nie wchodzi w grę, przejechałem się dwa razy przy wymianie w dieslu...

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
diesla dobrego trochę trudno znależć natomiast benzynowe są tańsze i łatwiej znależć dobry , jeżeli było by to moje auto to szukałbym drugiego silnika , na oględziny weż ze sobą tego drugiego mechanika , a remont to duże koszty

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
Rozumiem że remont to duże koszta, ale kupując używany silnik też nie mam gwarancji żadnej czy np za 10-15 tys coś poważnego się nie stanie, przekładka też musi być zrobiona z głową, przy remoncie będę miał święty spokój na jakiś czas, tak mi się wydaje :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jak zeżarło caly olej to moze sie okazać, zę remont nic nie da. Jak panewki dostaly to i wal moze byc przegrzany itp.
Normalnie byłbym za remontem, ale w takiej sytuacji chyba bym jednak szedł w strone innego silnika - ew. rozłożyć i zweryfikować czy jest co ratować

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
diesla dobrego trochę trudno znależć natomiast benzynowe są tańsze i łatwiej znależć dobry , jeżeli było by to moje auto to szukałbym drugiego silnika , na oględziny weż ze sobą tego drugiego mechanika , a remont to duże koszty
Pytanie jest takie- czy lepiej dać ok.3 kpln za wymianę czy za naprawę ( osobiście wolałbym remontować przynajmniej wiem co mam, no chyba że wyjdą jeszcze inne kwiatki to trzeba usiąść i policzyć

Kamil87@

Początkujący
Punktów
1
Dzisiaj poszła diagnoza.... Pierścienie i remont silnika, cena od 3 tysi w górę na remont silnika, kupno silnika to loteria, muszę się zastanowić czy remontować silnik czy auto na części nie sprzedać...

Do góry Bottom