• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

E39 m52b25 ciężko odpala na zimnym

Dami2416

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Sandomierz
Witam. Podpowie ktoś w sprawie diagnozy?A po dłuższym postoju ledwo co odpala. Więc tak ciśnienie paliwa na listwie 3bar, czujnik temp. cieczy ok, obroty wału widzi, ciśnienie sprężanie po 13 na kazdym, sygnal na wtryskiwacze jest, iskra rowniez. Błędów w ECU brak. LPG jest ale żeby wyeliminowac zakręciłem zawór butli.

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Stan akumulatora?
Lub immo nie puszcza i dopiero za którymś razem udaje się odpalić
Miałem taki przypadek lata temu kluczyk nie zawsze łączył, skończyło się na wymianie stacyjki zamków i klucza

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Nie rozpoznawał w ogóle klucza
Pamiętam jak przez mgle ten przypadek bo to z 10 lat temu bylo

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wtryski sprawdź czy żyją jeszcze

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
ciśnienie paliwa na listwie 3bar
Na listwie powinno byc 3.5 bara przy wyłączonym silniku, 3 bary na biegu jałowym.
Pompa powinna dawać co najmniej 3.5 więc możesz zaślepić powrót z listwy i powtórzyć pomiar ciśnienia. Jeżeli się zwiększy to uszkodzony masz regulator na listwie, jeżeli nie, to pompę. Oczywiście do sprawdzenia filtr paliwa.

Temat immo wyeliminujesz sprawdzając czy jest autoryzacja startu.

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
Jakby immo trzymało to by rozruch nie kręcił. Sprawdź to co Andrzej piszę

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Oczywiście że jak immo kleklo to będzie kręciłimmo blokuje elektronikę nie elektrykę jedynie jak masz start na guzik ale w tedy i tak kreci nie odpala

W zeszłym tyg
BMW E90 padła bateria do 2.9V
Właściciel auta ja wymienił ale nie wiedział że trzeba ją adaptować adaptacja ruszyła sprawnie za 4ym razem.
Wywaliło błąd immo
Auto kreci nie odpala
Więc nie pisz herezji że auto nawet nie zakreci

Ostatnia edycja:

melas

SuperMechanior
Punktów
60
Miasto
WRZEŚNIA
Naprawiałeś kiedyś jakiekolwiek E39, widziałeś w ogóle ews3 na oczy i co odcina przekaźnik który jest tam zamontowany. Nie piszę jak czegoś nie wiem tak jak gro super doradcy typu mam błąd immo w e90 a auto kręci i pewnie jeszcze się kiera odblokowała. Błąd immo, a blokada immo to duża różnica i trzeba to umieć rozróżnić. A nie tylko odczytać błędy NAPRAWIACZE

elektom

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Miasto
Kłomnice
Witam. Prawdopodobnie po dłuźszym postoju poprzez nieszczelność układu gazowego dostaje się gaz do kolektora ssącego i stopniowo go wypełnia wypierając powietrze i podczas próby uruchomienia silnik odpala wtedy gdy pozbędzie się gazu i pojawi szię mieszanka z powietrzem no ale wtryski benzyny były i dodatkowo jezzcze zalały . Polecam zakręcić gaz i wyjąc fizycznie ftryski lub ftrysk gazu do kolektora poniewaź po zakręceniu gazu pozosyaje jeszcze jego plynna frakcja w przewodach .Pozdrawiam

elektom

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Miasto
Kłomnice
Tak ale jeszcze rozszczelnij instalację za butlą i wypuść gaz ktury tam jeszcze jest w postaci płynnej w przewodach
Pozdrawiam

Nerox255

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
robiles odczyt live dat z inpy ? jak sie maja obroty walka rozrzadu? sa w normie ? mialem taki przypadek ze diagnoza nie pokazywala bledu z czujnikiem podmien go jezeli masz mozliwosc poruszaj kablem w srodku sie kruszy pancerz i druty wychodza

Do góry Bottom