• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

E39 na pierwsze auto?

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Cześć wszystkim.
Myślałem żeby kupić sobie sedana E39 530i R6 na co dzień po dużym mieście. Jakie macie opinie na jego temat? Jako że jest to rzędowa szóstka to jak z głowicą? Poci się? Cierpię na wszelaką nienawiść do tandetnych kompaktów z czajnikami pod maską. Autka nie zamierzam upalać. Ma służyć mi również jako hobby gdzie w weekendy będę mógł zabrać swoją drugą połówkę i pozwiedzać wspólnie województwo. Raczej zamierzam szukać go w Niemczech z przebiegiem do 125k.

I teraz tak:
1. Jakie jest wasze zdanie nt. tego modelu
2. Jak kupować auto w Niemczech, czy czujnik lakieru i złącze OBD (do nowszych modeli) to podstawa?
3. Jak się ma E39 do A6, E klasy czy może jeszcze coś innego? Jeżeli źle błądzę to może macie jakieś pomysły na sedana do 40k? Z przebiegiem <120k? :D

Najlepiej z R6, nie wiem jak pracuje V6 pod kątem 60°. Jeśli równie dobrze to też jestem zainteresowany. :) Co do gruzów sugerowałem się mobile.de Nie wiem na ile handlarze z tej strony są wiarygodni. Chciałem dodać że nie interesuje mnie siedzenie w kanale u teścia co miesiąc z w pół rozebranym autem, bo non stop coś się z nim dzieje. Dlatego sugerowałem się tym przebiegiem i myślałem o przemapowaniu (czy jak się tego nie określa?) komputera i pozbyciu się części zupełnie niepotrzebnych czujników, tak aby zawsze wyskakiwał w nim komunikat o prawidłowym działaniu, a jeszcze lepiej jakby komputer wogóle ich nie wykrywał. Ale to już taka luźna dygresja. Co nieco z samochodówki wiem, ale nie sugerujcie się tym, że ktoś po takiej szkole ma jakąś większą wiedzę niż budowa poloneza :D

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
263
Miasto
.
. Raczej zamierzam szukać go w Niemczech z przebiegiem do 125k.
z takimi przebiegami były 15 lat temu (najmłodsze e39 ma dzisiaj 19 lat).
1. Jakie jest wasze zdanie nt. tego modelu
Silniki M54 lubią olej.
Ogólnie te silniki nie są złe jak nie są zarżnięte.
Palą od 9 litrów w trasie (jak jedziesz delikatnie) do myślę około 15-17 w mieście.
Co do samej E39- warto się pochylić nad korozją- i to dosłownie pochylić a nawet zajrzeć pod auto.
Auto z segmentu premium więc nawet w 20 letnim naprawy do tanich należeć nie będą.
Chciałem dodać że nie interesuje mnie siedzenie w kanale u teścia co miesiąc z w pół rozebranym autem, bo non stop coś się z nim dzieje.
To nie szukaj 20 latka tylko 2 latka.
i myślałem o przemapowaniu (czy jak się tego nie określa?) komputera i pozbyciu się części zupełnie niepotrzebnych czujników, tak aby zawsze wyskakiwał w nim komunikat o prawidłowym działaniu, a jeszcze lepiej jakby komputer wogóle ich nie wykrywał.
To nie takie proste jak Ci się wydaje, co więcej to jest dużo trudniejsze niż Ci się wydaje. Generalnie motor M54B30 to jednostka bez wodotrysków i za bardzo nie ma tam rzeczy niepotrzebnych.

Ogólnie kupując 20 letnie auto klasy premium trzeba być świadomym tego co się kupuje a nie kupować dlatego że "jest fajne" bo potem jest rozczarowanie, i zaczyna się gruzowanie lub drutowanie.

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
Odpiszę Ci później konkretnie, ale jak dla mnie, E39 na pierwszy wóz bardzo spoko!

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Chcialbym o cos zapytac: dlaczego przebieg musi byc ponizej 120k? Czego wyznacznikiem jest taki przebieg?

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
To nie szukaj 20 latka tylko 2 latka.
to akurat było niepotrzebne ;)

Ogólnie kupując 20 letnie auto klasy premium trzeba być świadomym tego co się kupuje a nie kupować dlatego że "jest fajne" bo potem jest rozczarowanie, i zaczyna się gruzowanie lub drutowanie.
Rozumiem co masz na myśli jednak sam nie raz kupowałeś samochód i wiesz, jak dużo rzeczy może pójść nie tak. To loteria. Od amortyzacji i kielichow, po wodę w schowku, przeżarte podłużnice, zawory, panewki, pompę ABS i niewymianę płynu hamulcowego, po elektrykę, progi pod listwami itd. Nie jesteśmy w stanie sprawdzić wszystkiego, a nawet jeśli podejmiemy decyzję po 2 godzinach badania i sprawdzania auta to przecież awarie mogą wyskoczyć dopiero na trasie albo w kolejnym tygodniu.

Chcialbym o cos zapytac: dlaczego przebieg musi byc ponizej 120k? Czego wyznacznikiem jest taki przebieg?

Chodzi o to, żeby nie kupować zajechanego trupa, a auto w którym widać sens eksploatacji. Sztywność nadwozia już pomijam, ale bez problemu mógłbym wsadzić w starą limuzynę z 5k ze świadomością, że jeszcze mi długo posłuży. 120k to oczywiście wartość orientacyjna. Trafią się i dziadki z przebiegiem poniżej 100 (jak to się często w mojej rodzinie trafiało z Lanosem, Getzem) a będą i takie co przy 250k dalej będą wspaniałymi kompanami. Siedziałem w Audi 100 R5 z przebiegiem ponad 300k która pracowała nadzwyczajnie dobrze jak na swój wiek. Ale nie zamierzam kierować się ślepym losem. Ostatecznie mniejszy przebieg to mniejsze zużycie (nie wliczam zaniedbania i braku warunków do przechowywania auta) i chyba każdy się ze mną zgodzi.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Rozumiem.
Osobiscie nie sugerowalbym sie przebiegiem, szczegolnie gdybym mial na celowniku auto +/- 24 letnie. Mysle rowniez ze kupowanie auta w takim wieku w stanie innym niz kolekcjonerski od razu sprawia ze jest to "projekt do dlubania", przynajmniej w jakims stopniu i raczej z nastawieniem na odbudowe takiego pojazdu. Jezeli upatrzyles sobie ten woz i chcesz sie z nim wiazac na dluzej to nastawiaj sie raczej na cos takiego. W przeciwnym wypadku bedziesz po prostu jego kolejnym wlascicielem, ktory bedzie go eksploatowal do wyczerpania.
Napisales ze cos tam wiesz, to dobry znak.
Z technicznego puktu widzenia nie mam dla Ciebie jakis konkretnych wskazowek.
Zycze udanych zakupow.

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Jezeli upatrzyles sobie ten woz i chcesz sie z nim wiazac na dluzej to nastawiaj sie raczej na cos takiego.
Jeżeli źle błądzę to może macie jakieś pomysły na sedana do 40k? Z przebiegiem <120k? :D
:) Podeślij mi proszę swoją propozycję do podanej kwoty, a napewno pomyślę. Na rynku są jeszcze młodsze o jakieś 8-10lat Audi, ale tutaj obstawiam, że mimo tego wyglądu mydła i nudnego wnętrza które mógłbym przeboleć to na 99% wszystkie te egzemplarze mają Multitronic :hungover:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Jak chcesz koniecznie BMW (ale w miarę tanie) to kup E46.
E39 to już prawie youngtimer.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Somsiada ma E46 kombi czy touring. 2.0 D od nowości w jednej rodzinie przebiegi 1/2 miliona regularnie serwisowany

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Mysłałem jeszcze nad W211 tylko boję się ich blach i zupełnie nie mam rozeznania w V6 3L 3,2L czy 3,5L (te 3,5 to chyba przesada jak dla mnie :D ) Za to już W212 jest dla mnie jak E60. W środku dużo bliżej mu do Astry niż do limuzyny. Nie dość że wieją nicością to jeszcze tandetą (albo tylko tak wyglądają)

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Ja nie chce Cie odwodzic od Twojego pomyslu, pisze tylko jak ja to widze.
Pytanie w temacie to "E39 na pierwsze auto?" Odpowiem: fajny pomysl jezeli zdajesz sobie sprawe jak to moze wygladac. A jak to moze wygladac napisalem wyzej. @Fryderiq dobrze to skwitowal:

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
No właśnie ja mogę jedynie przewidywać ale tak jak pisałem. Nie chcę kupić czegos przy czym co miesiąc będę latał z poważniejszą usterką aby ją naprawić czy wymienić. Raczej szukam czegoś niezawodnego przy jednoczesnej dbałości o auto.

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Lepiej wybrać E60 z m54,nie rdzewieje i ma więcej miejsca w środku,E39 rdzewieje i ciasne w środku, i e39 z małym przebiegiem będzie kosztować 10 tyś euro lub więcej

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Lepiej wybrać E60 z m54,nie rdzewieje i ma więcej miejsca w środku,E39 rdzewieje i ciasne w środku, i e39 z małym przebiegiem będzie kosztować 10 tyś euro lub więcej
Tylko przy E60 narzekają na potworne problemy z elektryką

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Za to już W212 jest dla mnie jak E60. W środku dużo bliżej mu do Astry niż do limuzyny. Nie dość że wieją nicością to jeszcze tandetą (albo tylko tak wyglądają)
Kazdy ma swoj gust. Odbudowywalismy 2 lata temu poliftowa E61 znajomemu i mi ta fura bardzo przypadla do gustu. Szczerze mowiac nawet przez jakis czas zastanawialem sie nad odkupieniem jej od niego, ale rachunek ekonomiczny wzial jednak gore, czytaj: szkoda mi bylo wylozyc tyle kasy na stare auto.

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
@lalek Okej rozumiem. To może szepniesz co ty wybrałbyś w przedziale do 40k gdyby twoimi kryteriami były:
-jakość
-niezawodność przy stałym serwisowaniu
-jednostka przyjemna w trasy

PaJaC

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
ŁDZ
Ja bym kupił Lexus Ls 430,wszystkie warunki spełnia
A jak z dostępnością części? Plus niemców jest taki, że na rynku wszystko można znaleźć i ceny nie są aż tak zaporowe. A jak się sprawa ma z japończykami? PS 4,3L to chyba w gazie bym go musiał mieć :D

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Serwis bardzo drogi niestety ale auto kozak najlepsze w swojej klasie ,można jeszcze popatrzeć na W211 5.0, A8 d3 4.2

Do góry Bottom