• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fabia II 1.9 TDI BSW nie odpala po wymianie rozrządu

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
A jaki masz parametr jeżeli chodzi o synchro ( -3 ...+3)? Może cos Ci sie nie zgralo, albo przy napinaniu cos przestawiło i masz nie halo? Grupa 4 parametr 4.

nowoa

Gaduła
Punktów
8
Miasto
zachodniopomorskie
Pozostaje zaprowadzić auto do dobrego mechanika, może znajdzie rozwiązanie chyba że włączyło się zabezpieczenie które cudownym sposobem aktywowałeś

4 grupa 4 pole im bliżej 0 tym lepiej ale nigdy tego nie sprawdzałem na rozruszniku

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
ooo a nie ma jakiegoś dokladanego jajca a'la immo?

nowoa

Gaduła
Punktów
8
Miasto
zachodniopomorskie
Czasami zdarza się że pan jeździ 5 lat i nie wie że ma dołożone zabezpieczenie aż nie padnie mu aku lub nie zostanie on odpięty, a po tym auto nie żyje i zaczyna się poszukiwanie usterki

remunia24

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
EWE
sprawdz kolo czy napewno sie nie uszkodzilo moze nie ty a ktos upuscil i nie odpali

badz jakies dodatkowe zabezpieczenie sie zalaczylo

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jeśli rozrząd ustawiony jest ok, to zostaje czysty przypadek. ale przypadku tego, bez diagnostyki ciężko będzie się doszukać. czujnik wału/wałka działa? pompa w zbiorniku robi? jak dobrze pamiętam 0,6 albo o,9 bar powinna dawać. jeśli robi to sprawdzić tandem. jest w nim śruba chyba na imbus 6mm lub 8mm, którą się wykręca i tam można zmierzyć ciśnienie jakie daje. przed wymianą rozrządu blokady pasowały? zasilania dochodzą do czujników?
ostatnie pytanie, auto twoje czy klienta. czasem warto zadzwonić do właściciela i zapytać się czy nie ma jakiegoś odcięcia. może coś pomyliłem, ale tdi to tdi, rzadko kiedy jest zagadka, ale czasami się przytrafi. jeśli mechaniczne przyczyny wykluczysz, to pozostanie wizyta u elektronika.
no chyba, że wyderka ma rację. ;)

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Widziałby na testerze przecież, chyba w parametry patrzył

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
A no faktycznie, to chyba tylko do magika podjechać na jakąś diagnostykę. Zgubiłem się w tematach

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wszyscy się rozpisują, ale tak mi coś śmierdzi na źle ustawiony rozrząd po wypowiedzi kolegi i zajebistym filmiku instruktażowym. Nie wiadomo czy odpinał aku może jakaś odcinka się aktywowała. Na dolnym kole pasowym jest znak i na obódowie też, godz. 12 koło przykręca się w jednym miejscu, nie koniecznie potrzebna jest blokada. Wtedy górna blokada, wiertło wedle uznania powinna wchodzić luźno, podobno tak jest, wystarczy parę stopni jeb....cia i nie ma prawa zapalić, kompa nie ma to się nie dowiemy czy obr. widzi, czy paliwo jest wogóle za dużo niewiadomych.
Wiem jedno że jak auto trafi do normalnego warsztatu, to zdoją z niego równo za karę, nawet jak się nie przyzna to i tak się jordną.
Ten k....wa film to tylko wprowadza takich laików udających mechaników w błąd. Po ch......j ten łysy idiota męczy się z tą łapą silnika, przecież ona wychodzi ile to męczarni z nią jest w środku. Dlaczego po złożeniu nie obrócił silnikiem 360 stopni i upewnił się o odpowiednim napięciu paska, bo po obrocie ustawił się równo w osi. ponownie sprawdzając synchro góry z dołem, Dlaczego nie wymienił szpilkę napinacza co jest wadą VW.
Mnie uczono zakładać pasek od wału w kierunku napinacza. I taki łysol karze innym się męczyć i źle robić, ręce opadają. Pneumat do byle śrubki ale pier....li się z łapą. Teraz ze wszystkim są blogi, filmy, nie długo zobaczymy na necie jak się zesrać i dupę podetrzeć.
Jak będzie z 10 stopni, nawet mniej w jedną lub w drugą stronę nie zapali a na plaku będzie chodził, przecież pompki są napędzane wałkiem.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Niech jeszcze cofnie o 180 skoro na znakach i blokadach pasuje, cudów nie ma.

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
jak sie odepnie cz. wałka to długo kręci i zapala jak coś nie tak z ustawieniem

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Oscyloskop w łapki zobaczyć czy sterownik steruje pompaczami. Jak sreruje i ustawił dobrze co cudów nie ma, jest tylko zbieg okoliczności. Że cztery pompki staneły, miałem takie coś. W iławie je regenerowali.

Do góry Bottom