• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falujące obroty, Brak pomysłow, Proszę o pomoc

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam, Mam problem z moim Audi A4 b5 1.6 ADP silnik BEZ lpg, męczę się ze spadającymi obrotami podczas zmiany biegu, lub gdy się zatrzymam na skrzyżowaniu, obroty spadają do 300 pozniej ciągnie do góry w okolice 1500 i tak sobie poskaczą chwilę i za chwilę się uspokaja, az do ponownej zmiany biegu lub zatrzymania albo jak stoje i dodam gazu to spadaja do 300 obrotow i po chwili sie stabilizuja, z rzeczy ktore wymieniłem to: Czujnik halla, kopułkę, palec, świece, kable, przepustnice, przepływomierze, czujnik temperatury. jedyny błąd jaki mi wywala to 00515- Camshaft Position (Hall) Sensor(40) 30-00 Open or Short to B+ dzisiaj wymieniłem czujnik halla, i bład dalej jest, oczywiście cały czas na odpalonym aucie, usuwam i zaraz spowrotem się pokazuje, nie mam juz pomysłów co to może być, myslalem ze jak wymienie ten czujnik to bedzie wszystko ok, co zauważyłem to, ze jak obroty mi nie faluja i nie zgasze auta, podepne kompa to tego błedu nie ma ale wystarczy ze przygazuje czy poczekam az poprostu zaczną falować(lub zgasze auto i odpale jeszcze raz) to błąd się pokazuje, czyli cos nie tak z tym czujnikiem halla? tylko co? skoro jest nowy prosze o jakąś porade lub wskazówkę specjalistów, bo mechanicy ręce rozkładają, a na forum A4 ciężko doczekać się jakiejś odpowiedzi

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Ten hall to nówka ze szrotu?

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Mesiek- ten Hall to nówka ze sklepu, wziąłem oryginał taki jaki był założony, mało mnie to nie kosztowało a dalej nie działa... ;/
Diagbox10-dzieki za podpowiedź z tym oscyloskopem, teraz tylko zostaje mi szukanie po kablu od wtyczki czujnika do sterownika, a to łatwe nie będzie, bo tam rękę ciężko włożyć ;P, sprawdzałem Vag Com 311, zapłon też ustawiony, to jest prosty silnik, wymieniłem już tyle gratów a dalej nie działa ;(

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
sprawdzałem przed chwilą tą wtyczkę do tego czujnika halla, odłączyłem ją, zapłon włączony i normalnie jest na niej prąd, przystawiając minus do masy plus do plusa żaróweczka się świeci... zauważyłem ze jak odepnę kleme od aku i odpale auto to jest wszystko okej, ale jak zgasze i odpale ponownie to znowu to samo, falują obroty- może spróbować podmienić sterownik ? co myslicie o tym ?

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Akumulator odlaczylem na zgaszonym podłączyłem aku, odpaliłem było ok, zgasilem odpaliłem jeszcze raz i znowu faluja zapłon ustawiony dobrze, ma swoją moc nie zamula itd wkręcić się ładnie, tylko te obroty.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Może coś z wydechem ? Warto sprawdzić choć to nie to ale.......
Może silnik krokowy jakoby tam wystepuje..
Servo...
Nieszczelności w dolocie powietrza...odma?

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
dolot sprawdzany, szczelny. Tam nie ma silnika krokowego ;) możesz rozwinąć myśl na temat Servo ?

Jovito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
witam, może ktoś wie jak sprawdzić w vagu w tym silniku sonde lambda i może mi napisać gdzie wejść i jakie powinna mieć parametry?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Lubię czytać takie tematy...bardzo mi poprawiają humor:D
Gość pisze co powymieniał na pałę i nie bardzo ogarnia vaga, a tu mu chłopaki piszą żeby se pomierzył oscyloskopem... :eek:Panowie to nie ta liga...:meh:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Ty też kiedyś pełzałeś...napisz coś o tym....pośmiejemy się...:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Oczywiście, że też byłem zielony i pamiętam jak byłem przerażony tymi całymi logami- o co tam kaman ? ale naściągałem sobie tyle materiału, że kułem to chyba z 2 tygodnie:D
Tylko, że mi chodziło o to, że gość nie jest na takim poziomie elektroniki (a i pewnie oscyloskopu nie ma:D) i że po prostu czasem jak się nie ma sprzętu to się czegoś nie zrobi:meh: i że to nie jest mechanik tylko użytkownik co pewnie ma jakiegoś vaga z allegro, kupił bo myślał, że to mu już samo wszystko zrobi:D

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
Mam podobny problem...jak można sprawdzić czujnik temperatury?

Do góry Bottom