• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat 500 1.3 75KM DPF - brak mocy

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Jak sprawdzić ten czujnik? Przy jeździe z podpiętym Multiecuscanem widziałem dziś, że podaje jakieś wartości w mBarch, czyli przewody pewnie ok, a same wartości nie wiem jakie powinny być.

A wyświetla błąd tego czujnika ? bo jeśli nie.. to niema co być nadgorliwym ;) jeśli masz stałe ciśnienie to sprawdź przewody jak radził winetoo

jeśli pomogłem kliknij lubię ;)

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Czujnik elektronicznie może być ok ale kanały może mieć nie drożne w pewnym stopniu lub przewody do niego.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Dlatego, że zwiększona dawka paliwa nie zostaje w całości przepalona i spływa do oleju. Po wypalaniu poziom oleju może podniesc się o 0,5cm lub więcej.

pacholekck

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce/Kraków
kilka nowych informacji:

1. W sobotę zrobiłem adaptację filtra. Wyzerowało mi kilka wskazań, m.in. "przebieg od ostatniej wymiany filtra", "stopień zapchania w %", itp. Wypalanie włączyło się pierwszy raz po około 250km. Niestety nadal strasznie kopci podczas wypalania. Wczoraj policja zatrzymała moją żonę i chcieli jej za to zabrać dowód. Przypomnę, że wcześniej (przed adaptacją) wypalania włączało się co około 20km.

2. Zaobserwowałem wskazania czujnika ciśnienia w DPF w programie Multiecuscan. Na luzie na zimnym silniku od 2 do 15 mBar. W czasie jazdy dochodziło do 280 mBar przy jeździe na 5-tce ponad 140 km/h. Może było też więcej, ale nie miałem jak zaobserwować. Nie wiem czy te wskazania są ok, czy w ogóle da się coś z nich powiedzieć?

3. Zaobserwowałem też korektę wtrysków. Na ciepłym silniku na luzie wartości około:
1. -0.7
2. +0.2
3. +0.6
4. -0.1
podczas jazdy największe "odchylenia" to około (prowadziła żona ja obserwowałem, niestety nie działają mi wykresy):
1. -2.0
2. +0.7
3. +1.8
4. -0.5
Wydaje mi się, że wtryski są ok. Gdy filtr się nie wypala samochód pracuje równo, nie kopci, a spalanie na trasie Kielce Kraków (po adaptacji, wypalanie się nie włączyło) wyniosło 3,7l na 100km.

4. Dzisiaj wyskoczył mi komunikat, że mam wymienić olej. Na obecnym przejechałem około jeden tysiąc kilometrów, ale przez jakieś 50-70% tego przebiegu wypalał się DPF. Procentowe wskazanie jakości oleju w Multiecuscan systematycznie spadało od 100% (wbiłem w komputer wymianę oleju po tym jak go wymieniłem) aż do 0% dzisiaj.

5. Jestem już raczej na 100% zdecydowany, że wycinam to dziadostwo. Teraz tylko pytanie jak to lepiej zrobić. Program zamierzam wgrać w firmie Conmir w Krakowie (chętnie poznam opinie). Filtra pozbędę się sam, tylko nie wiem czy bawić się w rozcinanie puszki, wstawianie w nią rurki i zaspawanie, czy może lepiej pozbyć się całkowicie filtra razem z obudową i wstawić w to miejsce kawałek rury? W końcu były też wersje tego silnika bez DPF w Fiacie 500 z tego roku. Doradźcie proszę jakieś za i przeciw jednej i drugiej opcji.

Do góry Bottom