• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat doblo cargo (223) 1.3 jtd 16v multijet 84km NIE PALI

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak bywa właśnie z tymi samochodami bardziej,,ucywilizowanymi,,w jednych niedomagania przepływki,to utrata mocy,będzie mrugała sprężynka świec żarowych np.w innych nic się nie będzie wyświetlało,silnika nie będzie można uruchomić ,w Fiatach mogą występowac dwa objawy,albo ten, albo ten.

pablooo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Jak się okazuje na innym komputerze , problem pojawia się na zbudowaniu Ciśnienia na listwie . Dla tego te parę razy trzeba podpompować ropę zapłonem za nim zapalimy silnik. I widać że po paru minutach dobija to ciśnienie jak silnik już chodzi i powoli zaczyna się wkręcać na obroty jednak to jeszcze nie to i nie pali od strzała

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
W przypadku wspomnianego przeze mnie silnika problem jest opanowany,winien był rozrusznik,co prawda zamontowali inny nowy,nie wiem czy zamiennik,ale chyba tak,dopiero wymiana na oryginalny,taki jaki fabrycznie montowano,i silnik zaczął palić od strzała,od samego początku sugerowałem winę po stronie rozrusznika,gdy już wszystko zostało sprawdzone,wiem,że w VW-genach też zastosowano podobny myk,dopiero,,wywalenie,,blokady elektronicznej w kompie likwiduje ten problem,system liczy obroty wieńca ,jakiekolwiek odstępstwo od normy,i silnik nie odpali,trzeba się tej blokady po prostu pozbyć odpowiednim programem,,wtedy będzie palił zawsze.

pablooo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
noo i przepływomierz nie pomógł . problem dalej nie rozwiązany
Dziś czary... zrobiliśmy jeszcze raz test na menzurkach by sprawdzić jeszcze raz wtryski.

tu można zobaczyć jak to wygląda i jak silnik chodzi.
fiat Doblo 1.3 nie pali - YouTube

po teście podpinamy komputer by sprawdzić jeszcze raz ciśnienie, fiacik kręci jednak nie mógł już zapalić poszedł na plak i co dziwne normalnie zapalił silnik pięknie zaczął pracować :

fiat Doblo 1.3 problem z rozruchem - YouTube

Wyjechałem z warsztatu i zrobiłem nim 60 km . Samochód pięknie się zbiera , przyspieszenie super, praca silnika idealna. Podjechałem pod warsztat zgasiłem i już nie zapalił próbowałem odpalić ze dwa razy i padł rozrusznik... teraz zastanawiam się czy nie mam podobnego problemu jak Ondraszek a nie równa praca była spowodowana zapowietrzeniem układu....

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Stosujcie oleje odpowiednie,moje wszystkie silniki dotychczasowe odpalały niewiarygodnie szybko,obecnie też tak jest,poszedł odpowiednio dobrany olej,zawsze stosują też Bishops Original 400-D do oleju diesla,silnik kręci podczas mrozów tak jakby komprechy nie miał i żadnych oporów,cyk,i pali,polecam,na oleju 10W40 nawet wiosną,latem musiałem zakręcić dłużej,teraz rozrusznika nawet nie usłyszę,pali nawet bez podgrzania świec,nigdy żadnego rozrusznika nie regenerowałem a robiłem na jednym setki tyś km.Gdy wymieniałem teraz olej 10W40 po 7000 km w pojemniku zgęstniał poważnie pozostawiony na zewnątrz,0W pozostaje bardzo płynny,rozruszniki u mnie nie mają praktycznie nic do roboty.

Do góry Bottom