• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato 2.8 jtd pomocy

Playas

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich forumowiczów, bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość ponieważ mechaniką samochodową interesuje się hobbistyczne, Fiat Ducato 2.8 jtd 2002 po demontażu deski celem wymiany zaworu nagrzewincy i ponownym montażu nie odpala, zawsze odpalał w każda temperaturę za pierwszym razem, wszystkie przewody kostki bezpieczniki sprawdzone, pompa w baku pracuje, auto odpala na plaka i chodzi do momentu gdy nie przestanę psikać, nie reaguje na gaz, masa na silniku jest, wszystko wskazuje na to że nie dostaje paliwa, prąd dochodzi na zawór pompy wtryskowej, wydaje mi się że to jakaś pierdoła przykładowo jakiś urwany kabelek podczas montażu deski. Skończyły mi się pomysły, jeśli ktoś ma jakąś rade będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
Immobilaizer blokuje odpalenie silnika . Nie da się ominąć bo to nie alarm jednie przeróbka oprogramowania w sterowniku silnika .

Playas

Nowy
Punktów
0
A wyłącznik bezwładnosciowy (wypadkowy )mogłeś przez przypadek uruchomić?
Sprawdziłem jest okej
Automatyczne połączenie postów:

Sprawdziłem dzisiaj nie dochodzi paliwo na listwę wtryskową, do pompy wysokiego ciśnienia dochodzi. Co może blokować przepływ paliwa z pompy oprócz zaworu na pompie? I pytanie czy na plaka by odpalał bez immobilisera?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
Na plaka silnik nie odpali tylko z 3 powodów :
1: brak kompresji
2: lejące wtryskiwacze
3. rozrusznik nie kręci

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
zgubiłeś zasilanie kolego na pompę wysokiego ciśnienia, zwyczajnie nie otwiera zaworu paliwa. Byłby dziwny przypadek zdejmując deskę żeby uszkodził się zawór. Szukaj pod deską w przewodach. Puszka bezpieczników w schowku i pod deską przekaźniki?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
sprawdź wszystkie wtyczki koło stacyjki i modułu wnętrza czy klikły, w gnieździe obd na pinie 4 i 5 sprawdź czy masz mase, i może prozaiczne pytanie ale czy masz tam alarm z odcięciem ?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja zawsze w podobnych sytuacjach,czyli bardzo dziwnych zaczynam od odłączenia klemy na jakiś czas,w tym wypadku najbardziej podejrzane jest immo,miałem przypadek w W210 przed sklepem nie chciał odpalić,migały mi diody immo,odpiąłem klemę na pół h i problem zniknął,,po odpięciu klemy tylko na chwilę problem nie ustąpił,trzeba wygonić prąd z układu.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Myślę, że rozbierając deskę i wypinając tam przewody/kostki był na tyle myślący , że miał w tym czasie odłączony Aku ...

Playas

Nowy
Punktów
0
zgubiłeś zasilanie kolego na pompę wysokiego ciśnienia, zwyczajnie nie otwiera zaworu paliwa. Byłby dziwny przypadek zdejmując deskę żeby uszkodził się zawór. Szukaj pod deską w przewodach. Puszka bezpieczników w schowku i pod deską przekaźniki?
Sprawdzałem po zapłonie jest zasilanie na zaworze pompy, akumulator też odłączałem na całą noc
Automatyczne połączenie postów:

sprawdź wszystkie wtyczki koło stacyjki i modułu wnętrza czy klikły, w gnieździe obd na pinie 4 i 5 sprawdź czy masz mase, i może prozaiczne pytanie ale czy masz tam alarm z odcięciem ?
Alarmu brak, przy immo było coś kombinowane bo do antenki jest przyklejony kluczyk na stałe

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
To tylko mogę ci współczuć w poszukiwaniach, nikt raczej nie poda na odległość przyczyny, bez dobrego kompa będzie trudno

merlin11228

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Sosnowiec
A pompa wstępna w baku pracuje po przekręceniu kluczyka?jezeli dochodzi do pompy wysokiego cisnienia to juz jest dobrze.pozostaje zawór do sprawdzenia i regulator cisnienia w listwie wtryskowej.

Do góry Bottom