• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Grande Punto błąd ABS c1115

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Witam
Mam problem z Fiatem Grande Punto 2006 r 1.9 JTD 120 km. ABS z ESP.
Mianowicie w czasie mocniejszego hamowania gdy potrzeba, żeby zadziałał abs wyskakuje komunikat usterki abs, esp.
Po wyłączeniu i ponownym włączeniu stacyjki błąd znika i pojawia się znowu kiedy jest potrzeba zadziałania abs lub esp.
Błąd C1115 napięcie zasilania elektrozaworów, napięcie poniżej progu.
Sprawdzone i dodatkowo wyczyszczone masy na podłużnicy, skrzyni biegów, na podłużnicy pod pompą abs, kostki przy Body comp i kostki przy skrzynce bezpieczników w komorze silnika.
Wymieniona pompa abs ze sterownikiem, sprawdzone zasilania na kostce abs +12v ( 2 stałe + na elektrozawory i + po stacyjce).
Włącznik świateł stop sprawdzony.
Może miał ktoś podobny problem i udało mu się rozwiązać problem.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
ta nowa pompa to nowa, czy używana?

sprawdź kable, szczególnie te "duże"- zasilające.
wypnij wtyczkę i podłącz żarówkę pod zasilające przewody pompy pod piny we wtyczce. chodzi o to żeby dać obciążenie na kable i wtedy mierz napięcie na nich.

czy sterownik widzi prędkość każdego koła prawidłowo?

bones

SuperMechanior
Punktów
5
ta nowa pompa to nowa, czy używana?

sprawdź kable, szczególnie te "duże"- zasilające.
wypnij wtyczkę i podłącz żarówkę pod zasilające przewody pompy pod piny we wtyczce. chodzi o to żeby dać obciążenie na kable i wtedy mierz napięcie na nich.

czy sterownik widzi prędkość każdego koła prawidłowo?
Dziekuję za zainteresowanie.
W sumie założyłem 2 inne pompy - Używane bo na poczatku myślałem, że pierwsza jest uszkodzona ale na obydwu jest tak samo.
Sterownik widzi prędkość każdego koła - cały czas bez przerw i na wszystkich kołach takie same.
Kable sprawdzałem kilkukrotnie i te " duże " zasilania jak i masy oraz wszystkie pozostałe.
Po podpięciu żarówki pod kable zasilające zawory napicie jest prawidłowe.
Dziwne jest to, że błąd występuje jedynie kiedy ma zadziałać abs - w czasie spokojnej jazdy nie ma problemu z kontrolką abs.
Wymieniłem również czujnik przyspieszenia wzdłużnego i poprzecznego na tunelu środkowym bo myślałem, że on szwankuje ale również bez zmian.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja mam ale 1.3 multi. Kupa błędów jakiś anomalii bierze się z zasiedziałych wtyczek w tej skrzynce bezpieczników pod maską. Tera go przerabiam na kjs i ABS już dawno nie ma

bones

SuperMechanior
Punktów
5
Ja mam ale 1.3 multi. Kupa błędów jakiś anomalii bierze się z zasiedziałych wtyczek w tej skrzynce bezpieczników pod maską. Tera go przerabiam na kjs i ABS już dawno nie ma
Sprawdzałem też skrzynkę bezpieczników w komorze silnika ale tam wszystko czyste, brak wilgoci w samochodzie.
Była słaba masa pomiędzy podłużnicą i skrzynią biegów ale została wymieniona na nową.
Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie tematem.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A to Punto nie było by ma sprzedaż. Bardzo fajnie mi się nimi jeździ

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady