• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat punto 1.1, 55 KM, 97r. - Problem z elektryką, immo

undefined693

Początkujący
Punktów
0
Witam. Dziś chciałem zapalić samochód po dłuższym postoju i pojawił się nie ciekawy problem, mianowicie wpiąłem akumulator i zawsze wtedy immobilizer zamykał centralny zamek i potem trzeba było go rozkodować, tym razem tak nie było. Wsiadłem do auta i przekręciłem kluczyk - pompka paliwa nie działała, było słychać takie "brumienie" z okolic skrzynki z bezpiecznikami (możliwe , że z immobilizera) , kontrolka CODE od immobilizera mrugała i razem z nią światło w radiu, jednak kierunki nie mrugały, nie działa centralny zamek, ani elektryczne szyby, radio za to działa i oczywiście auto nie odpala. Nie zadziałał również wskaźnik paliwa, ale zauważyłem, że gdy włącze zapłon i przekręcę kluczykiem troche mocniej - tak pomiędzy rozrusznikiem a zapłonem , to wtedy podnosi się wskazówka paliwa ...
Popatrzyłem do skrzynki z bezpiecznikami - sprawdziłem wszystkie bezpieczniki oraz bezpieczniki pod maską - wszystkie dobre. Podociskałem kabelki itp.

- oto filmik , w którym starałem się pokazać, co się dzieje z autem...

Proszę o pomoc, mam nadzieje , że to nie będzie nic wielkiego i sam się z tym uporam.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

maxski1990

Bywalec
Punktów
2
może byc kilka powodów albo kostka przy stacyjce albo będzie trzeba podłączyc samochód pod komputer

słyszałem że jakiś trik na immobilizer jest podobno jakąś kostek się odpina przy stacyjce i immobilizer się rozłącza tylko nie wiem czy to wo gule jest prawdą

Do góry Bottom