• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat uno 1.0 problem z obrotami

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
Cześć, mam problem z fiatem uno 1.0 fire na monowtrysku Boscha.
Samochód zapala dobrze, utrzymuje wolne obroty ale gdy delikatnie wciśnie się gaz zaczyna strasznie falować. Po mocniejszym wciśnięciu gazu wkręca się na obroty dobrze. Nie da się utrzymać średnich obrotów takich dajmy na to 2.5k i mniej.
Usterka pojawiła się po odłączeniu akumulatora.
Podmieniłem czujnik temperatury płynu i czujnik położenia wału oraz sterownik i bez zmian.
Rozrząd ustawiony dobrze, iskra jest, założony nowy filtr paliwa, kompresja wzorowa.
Gdy psikam mu plakiem na uchylonej przepustnicy to zaczyna pracować równo.
Wtrysk jak można zauważyć po zdjęciu dolotu cyklicznie przestaje podawać paliwo i wtedy obroty spadają.
Jakieś pomysły? Bo mi już zaczyna brakować, będę wdzięczny za wszystkie rady.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
I nikt Adasiowi nie chce pomóc z Uno.

Wiesz co Adaś? Ja to bym się tym samochodem przejechał, a przynajmniej postarał...zapiąć wszystkie biegi.

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
I nikt Adasiowi nie chce pomóc z Uno.

Wiesz co Adaś? Ja to bym się tym samochodem przejechał, a przynajmniej postarał...zapiąć wszystkie biegi.
Zrobiłem 15km i nic się nie zmieniło, odłączyłem mu też akumulator na całą noc i na drugi dzień odpaliłem go i nie ruszałem nic do momentu aż wentylator chłodnicy włączył się 3 razy i również bez zmian

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
No, to lipa.

Ja bym jeszcze do sondy zajrzał, albo ją odpiął...

Może coś uciekło ze sterownika

można zauważyć po zdjęciu dolotu cyklicznie przestaje podawać paliwo
Trzeba iść tropem..

Dziwne, bo sterownik to może ograniczyć ilość podawanego paliwa, a nie całkowicie odciąć.

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
No, to lipa.

Ja bym jeszcze do sondy zajrzał, albo ją odpiął...

Może coś uciekło ze sterownika

Trzeba iść tropem..

Dziwne, bo sterownik to może ograniczyć ilość podawanego paliwa, a nie całkowicie odciąć.
Sondę odłączałem też i zero zmian a sterownik podmieniałem na inny i jest tak samo. Wrócę z pracy to nagram jak silnik pracuje i postaram się wrzucić nagranie.

Adam4318

Początkujący
Punktów
9
A czujnik TPS sprawdzałeś?
Właśnie dziś sprawdziłem i to prawdopodobnie będzie właśnie potencjometr przepustnicy. Na zamkniętej z całkiem schowanym silniczkiem krokowym jest 0.80v i otwierając przepustnice skokowo wzrasta napięcie. Nie idzie to płynnie.
Lekkie uchylenie przepustnicy to już prawie 3v i później wzrasta do 5v po przekroczeniu połowy zakresu.

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Jak się nie mylę to jest on rozbieralny więc go rozbierz i wyczyść dokładnie ścieżki

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Uno ożyło po wymianie potencjometru przepustnicy i adaptacji poprzez odłączenie akumulatora na pół godziny i pozwolenie mu w spokoju się zagrzać na wolnych po odpaleniu.
Jeżeli chodzi o takie leciwe mało skomplikowane fiaty to warto kupić kabelek za ok 30 PLN, programik do tego autka za free w necie i przynajmniej podejrzeć parametry z czujników i elementów wykonawczych. Po ich analizie 95% usterek można naprawić w domowym garażu.

Do góry Bottom