• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiatm Marea 1997 problem

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
panowie chciał bym się was poradzić. zaznaczę że ciśnienie okazało się prawidłowe ale wpadłem ze może to wtryskiwacze mogą być ? że nie dają odpowiedniej ilości do tego jednego i tak się dzieje ?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Jeśli nie masz maszyny do sprawdzania wtrysków to możesz sprawdzić je wyjmując szynę wtryskową i sprawdzić wtryski podczas kręcenia rozrusznikiem. Powinny równomiernie rozpylać paliwo.

Co do sondy to czy nie pracuje ona na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku? Tutaj bym się skupił. jakie są świece, jaki kolor.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Jeszcze co mi przyszło do głowy, to zamień wtryski miejscami 3 z 4 i czy usterka pojawi się na 4 cylindrze. Jeśli tak to masz problem rozwiązany, nowy wtrysk, bądź wtrysk do czyszczenia.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
Panowie dzisiaj pojawiło sie cos dziwnego. wybrałem sie dość w krótką trasę bo zaledwie 35KM. Ale marea mnie zdziwiła. na dworzu dość chłodno do tego deszcz padał. I jechałem sobie zbierała się jak głupia. Na światłach silnik chodził równo jak by nigdy niby nic. A wskazówka temperatury była poniżej połowy. Przy gazowałem temperatura silnika wzrosła powyżej połowy wskazówka pokazała zatrzymałem sie na światłach silnik zaczął chodzić nie równo gdy znowu temperatura spadła silnika zaczął chodzić równo. Domyślam się ze to jakis czujnik ale dokładnie taki ? myślę nad czujnikiem cieczy czy to on może być ?

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
TAk to może być usterka czujnika temperatury cieczy silnika.

Doktor

Początkujący
Punktów
1
Z tego co piszesz wyglada na cewke. Nie utrudniaj sobie zycia. rozgrzej silnik tak zeby przeywał, wiesz ze nie pali na trzecim cylindrze - sprawdz, ubierz rekawice wyciagaj pokolei kable ze swiec, wyciagnij z 1 jak bedzie chodził inaczej - gasł- znaczy ze pali, jak nie zauwazysz zmiany znaczy ze nie pali - i wkładaj, tak postepuj z kazym. potwierdzisz ze nie pali na 3cim. potem zamien kable przy cewce. idacy do 2go cylindra z pierwszym. i proba jeszcze raz jak wyżej . jesli nie bedzie palił tym razem na drugim to wiesz ze padła cewka. Jesli dalej nie bedzie palił na trzecim to ustreka gdzie indziej np(zawór moze sie przywieszac)

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
doktor.

Cewka wymieniona nówka. Czujnik obrotów wału wymieniony, świece wymienione, kable wymienione.

Stawiam na ten czujnik gdyż jak było chłodno samochód sprawował się ładnie. Znaczy gdy temperatura nie przekroczy połowy chodzi równo powyżej połowy samochód kuleje.

Doktor

Początkujący
Punktów
1
dalej nie pali na 3cim cylindrze? Napisz co sie dzieje dokładnie.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
Doktor przedstawię ci wszystko co zaobserwowałem po zmianie.

Prawda taka ze potem doszedłem do tego ze 4 cylinder jak by nie palił bo po wyciągnięciu kabla nie było różnicy miedzy tamtymi trzema tłokami tamtych po wyciągnięciu kabla silnik kulał.

Przechodząc tak jak pisałem czujnik obrotów wymieniony,kable,świece,cewka i nadal po rozgrzaniu na wolnych obrotach silnik kuleje i robi pumpumpum.

Zaauwazyłęm dzisiaj w małej trasie ze gdy ponieście krążyłem od sklepu do sklepu silnik na światłach wiadomo pupumpum robił. wyjechałem na trase i jak jechałem z jakaś prędkością i wskazuwka spadła ponizej połowy samochód odrazu innaczej chodził wchodził odrazu na równa prace silnika. a gdy w mieście startowałem z pod swiateł samochód pumpumpum zmiana bbiegów pumpumpum zdjecie nogi z gazu powoli dodawanie gazu i znowu jak rakieta silnik wchodzi na normalna prace.

Przepraszam jeżeli trochę zagmatwane.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Wymień czujnik temperatury, bardzo często robi różne głupie dowcipy z pracą silnika. A czujnik taki nie jest drogi.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
@up tak tak. masz racje zgadzam się. Ale teraz mam dylemat gdyz dowiedziałem sie zę tam są 2 czujniki jeden temperatury drugi jest co daje sygnał do kompa. i teraz który będzie winny może być ten co daje ten sygnał do kompa ?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Sprawdzić multimetrem który jest wadliwy.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Wymień ten który daje sygnał do sterownika, nie ten który jest odpowiedzialny za wskazówkę na liczniku. Multimetr Ci nic nie wskaże bo on przy określonej temperaturze robi przekłamanie.

Doktor

Początkujący
Punktów
1
Multimer moze byc przydatny, roznice w oporze zimny/ciepły sa znaczne. Mozesz wymienic ale watpliwe zeby z powodu czujnika nie palił na 1 cylinder, Gdyby czujnik był padniety, to by np chodził na ssaniu cały czas. Obawiam sie ze masz albo lejacy wtrysk, albo wypalony zawór albo uszczelka pod głowica pada. Wykrez świece z tego co nie pali i zobcz jak wyglada. Zobacz czy na ciepłym nie puchną węze z chłodnicy, czy nie masz brązowego nalotu w zbiorniczku wyrównawczym, pod korkiem oleju. Auto kopci? Dobrze by było zmierzyć kompresje.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
właśnie kompresja na tym cylindrze jest pokazało 14 dajmy błąd pomiaru ale poniżej 10 na pewno nie ma. Tesz stawiam na wtryski. Ale pytanie kulał by odrazu a nie jak się rozgrzeje tak ?

Jestem w trasie samochód jedzie normalnie wjeżdżam do miasta temperatura rośnie zaczyna kuleć na trasie gdy temperatura spada samochód chodzi równo w miarę nie do końca ale bardziej równo niż jak w mieście sie poruszam.

Ta uszczelka też może być rzeczywiście. Że tak ujmę nie mam sprzętu żeby sprawdzić co nieco ale dogadam się z kumplem co ma warsztat i mu go po prostu odam może niech on sprawdzi wszystko bo ma do tego odpowiednie warunki.

Wiesz nia zauważyłem żeby kopciło właśnie.

Witam ponownie. Nie zakładam tematu ze względu na to że problem dotyczy tego samochodu a dla innych lepiej bo jeżeli zechca mi pomóc będą mogli przeczytać wcześniejsze wypowiedzi.

Cóz powiem tak w poniedziałek wymieniony czujnik temperatury wody ten 2 pinowy co daje sygnał do kompa. Super przyznaje samochód chodzi o wiele lepiej cichy sie zrobił na małych obrotach chodzi ze tak ujmę gładko.

Ale pufanie nadal się pojawia i takie przerywanie. Odczuwalny najbardziej na światłach w mieście kiedy mu w dechę popruta i jedzie jak głupi. Dodam zauważyłem bialuśki dymek z tłumika jak i czuć nie spaloną benzynę. I teraz pytanie czyżby to była padająca uszczelka pod głowicą ? może sonda lamda ?
A mozę jednak pompa paliwa w któej okazało się ze ma jednak za małe ciśnienie ? Czekam na wasze jakieś sugestie. Wiem zę tak jest ciężko cos powiedziec jak się nie widzi co sie dzieje. Ale licze na was.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
Przeproszę moderatorów lecz od świeże. I powiem co chyba było przyczyna tego.

Śmieszne to jest ale po wymianie Oleju i filtra na nowy samochód chodzi normalnie.

Do góry Bottom