Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Spoko.
Kilka fiest van robilem, ale rzeczy ktore im dolegaly zostaly juz przez Ciebie sprawdzone i wykluczone, albo nie beda powiazane z Twoim problemem. Wiecej on-line nie umiem, chyba ze podasz mi id i haslo do Twojej glowy i zrobimy team viewer
Powodzenia.
Widzę że ubaw macie. Poczucie humoru jest wazne. Dziękuję za zaangażowanie, pomocne sugestie. Problem zostal zdiagnozowany. Auto pod względem elektrycznym jest sprawne. usterka jest mechaniczna a konkretnie uszczelka pod głowicą. Ciśnienie w układzie chłodniczym, płyn dostaje się do komory spalania. Temat przeze mnie zakończony.
Szczerze mówiąc nie siedzę w mechanice a zajmuje się elektryką pojazdowa i to nie zawodowo tylko hobbistycznie. Robiłem w tej Fieście jakiś czas temu wentylator chłodnicy i znajomy powiedział że ma problem z odpalaniem. Myślałem że błahostka tzn czujnik wału, walka itp bo to obiecałem że mu sprawdzę ale okazało się coś innego czego nie spodziewałem się. Napisałem co wynikło z mojej diagnozy bo może komuś przyda się na co zwrócić uwagę. Dziękuję wszystkim. Pozdrawiam
A ja tam mam ubaw...
Bo w sumie dopiero teraz przeczytałem całe 2 strony i szczerze powiedziawszy bzdura goni bzdurę... ale to chyba nic nowego na tym forum...
Wcześniej jak mi przyprowadził to nie widziałem żeby dymił, może po tym jak nie odpalał przez dłuższy czas to rzucił dyma ale bardziej kojarzyłem to z tym że dymi tym czym nie przepalił. Ale teraz gdy już nie chcial odpalić na zimnym to po odpaleniu dymił przez kilka minut na bialo- siwo. W zbiorniczku szybko ubywa płynu, czego nie było wcześniej widać i auto jak pochodzi zimne kilka sekund a w zbiorniczku robi się spore cisnienie.
Automatyczne połączenie postów:
Woodoo- czemu uważasz że bzdura goni bzdurę? Zauważasz to w moich pytaniach, odpowiedziach na czyjeś pytania czy w podpowiedziach innych użytkowników? Jestem ciekaw twojej opinii. Założyłem temat ponieważ wszędzie ktoś rozpoczyna jaki to ma problem ale nikt nie kończy jak uporał się z usterka. Napisałem równiez dlatego że sprawdziłem wiele rzeczy pod względem elektrycznym i chciałem usłyszeć opinii dotyczących spraw mechanicznych.
To tak po krótce, bo nie chce mi się w tej chwili pisać...
- skoro wywaliło uszczelkę, to raczej nie na wszystkich garach...a piszesz, że świece mokre...
- nawet jak by wywaliło uszczelkę na jednym garze, to silnik by odpalał, ewentualnie kulał...
- jak wywaliło uszczelkę tak, że aż nie chce odpalać to trza być ślepym i głuchym na to co się dzieje w układzie chłodzenia i zbiorniczku...
To tak w skrócie...
Więc uważam, że albo coś ściemniasz... ewentualnie nie masz bladego pojęcia o budowie i zasadzie działania silnika ZI, stąd twoje chaotyczne opisy usterek...
Dwie świece były bardzo mokre i teraz już wiem że to nie było tylko paliwo a też płyn. Dwie kolejne były mokre od paliwa bo przecież auto było kręcone dość długo podczas przeprowadzania pomiarów elektrycznych.
W zbiorniczku na początku nie zauważyłem nic niepokojącego bo auto raz kiedyś nie odpalało i przeważnie zostawiałem go do pełnego zagrzania by pojawił się problem przy stygnięcia silnika. Dziś na zimnym pierwszy raz wystąpił problem z odpalaniem i dopiero zauważyłem duże ciśnienie. Tak jak pisałem wyżej. Nie jestem mechanikiem, dlatego pytam się i nie wstydzę się tego. Lepiej pytać i powiększać swoją wiedzę niż udawac kogoś wszechwiedzącego.
Temat podpięty nic mi nie mówi. Nie znam go. Na początku diagnozy nawet nie przyszło mi do głowy że może być problem mechaniczny- liczyłem na jakiś czujnik
Czemu nie? Dziesiątki razy używałem i to dawało mi odpowiedz że coś jest z zasilaniem paliwo-wtrysk. I miałem już auto które przyjechało z ASO na lawecie bo mega kulało i nie dali rady naprawić a jak się okazało to była woda w paliwie i jak dałem samostart to autko chwilowo chodziło idealnie.
Ja tez jeszcze raz przeczytalem te dwie strony i dalej ubawu nie mam. Zarowno @sulej013@lukkiwlkp jak i @Diagbox10 przeciez mocno w punkt. Moj strzal z bateria czy komunikacja z immo- pisalem z doswiadczenia, nie bylo o tym wzmianki, poza tym wszyscy gramy tutaj tak na prawde w statki.
Wiec rozumiem, ze masz tu na mysli to w jaki sposob autor tematu opisywal to co robi @WOODOO.