• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Filtr cząstek stałych czy emulator?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Kochani, stara gwardia to wie na co można przymknąć oko a co musi być ok.
Na pewno systemy bezpieczeństwa, układ kierowniczy to podstawa, wycieki, emisje, ogólny stan wizerunkowy auta - więc, nie ma przebacz...:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie , coraz mniej jest kamikadze wśród diagnostów .

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Wybaczcie, że się wtrące, ale czasem, muszę a temat robi się wręcz śmieszny. Ilu z was podbiło przegląd choć raz w życiu? Wiecie co jest badane podczas przeglądu technicznego?
A tak kilku z was rozpisuje się o ekologii i w ogóle...
Bzdura zupełna. Usunięcie filtra cząstek stałych nie powoduje zwiększenia zadymienia!!!
DPF zmniejsza toksyczność. Więc z całym szacunkiem, proszę nie pisać głupot.
Zachęcam się douczyć co poniektórym kolegom po fachu albo i nie...
STACJE KONTROLI POJAZDÓW SPRAWDZAJĄ ZADYMIENIE A NIE TOKSYCZNOŚĆ SPALIN!!!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
tylko weź obejrzyj sobie auto przed i po usunięciu DPF, jak dymi po usunięciu, aż sadza zostaje na chodniku, więc usunięcie DPF zwiększa zadymienie spalin
Wybaczcie, że się wtrące, ale czasem, muszę a temat robi się wręcz śmieszny. Ilu z was podbiło przegląd choć raz w życiu? Wiecie co jest badane podczas przeglądu technicznego?
Bzdura zupełna. Usunięcie filtra cząstek stałych nie powoduje zwiększenia zadymienia!!!

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Arni... Pokaż mi to na dymomierzu.. Testowałem to setki razy... Nie jeden filtr usunąłem i nie jedno auto z usuniętym filtrem przezemnie jeździ po zachodniej europie i nikt jeszcze nigdy nie dostał mantatu ani nie mręczał, że miał problem z TUV...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arni... Pokaż mi to na dymomierzu.. Testowałem to setki razy... Nie jeden filtr usunąłem i nie jedno auto z usuniętym filtrem przezemnie jeździ po zachodniej europie i nikt jeszcze nigdy nie dostał mantatu ani nie mręczał, że miał problem z TUV...
nie widziałeś jak nasze T5 dymią :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
To je naprawcie to przestaną dymić, wycięcie dpf to nie powód dymienia. Natomiast skutkiem tego dymienia zapewne było zapchanie dpf'a.
Szefowi żydowi to powiedz, dpf żeby się nie zatkał trza używać olej 5w/30 a taki byl lany na początku tylko silniki go brały w takich ilościach jak ruskie sportowce doping :D

Już i tak porobiliśmy głowice w 5-ciu i wtryski w 2-óch i już płakali że koszta ...

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja podbiłem w samym sierpniu około 200 przeglądów;),ale to fakt że na dzień dzisiejszy w dieslach sprawdza się zadymienie

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
ja podbiłem w samym sierpniu około 200 przeglądów;),ale to fakt że na dzień dzisiejszy w dieslach sprawdza się zadymienie
Więc właśnie... Od diagnostów proszę się odpie...ć jeśli chodzi o to, czy samochód ma usunięty DPF czy nie... :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
zdrowy silnik musi być koniec kropka :) żadne dpfy nie pomogą jeśli silnik pali olej

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Arni, przyjedź po scanner, pokaże ci to czy tamto i ogarniesz temat dpf... Przerabiam te tematy na okrągło i uwierz, że dym z wydechu to nie powód jego usunięcia...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Arni, przyjedź po scanner, pokaże ci to czy tamto i ogarniesz temat dpf... Przerabiam te tematy na okrągło i uwierz, że dym z wydechu to nie powód jego usunięcia...
ok może w weekend tylko daj adres, dpf kazalismy wyciąć bo się zatykały a prawidłowego oleju nie ma sensu lać bo kto na to zarobi

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
477
ja bym tez dał nowy filtr bo to zawsze sprawa pewniejsza a na jakim filtrze jeździsz ?

Ostatni post był na początku miesiąca to raz, a dwa, widziałeś cenę nowego filtra? Który za jakiś czas i tak bd do wywalenia. A dla potomnych emulator to jest kolejny element który może się zepsuć wiec nie warto w niego inwestować. Filtr wycinasz mechanicznie i programowo. Nigdy już nie bd problemu z filtrem. A i auto bd jeździło nawet lepiej. Do tego po zmianie softu i wycięciu nie będzie opcji żeby się zepsuło bo już nie ma co. Soft tez sam się bez powodu nie zmieni.

Do góry Bottom