• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 2002 1.4 benzyna - pompa paliwa nie podaje

Krissu

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Irlandia
Witam Wszystkich!

Mam problem z focusem 2002r 1.4 benzyna. Mianowicie pompa nie podaje paliwa. Cała sprawa wygląda następująco: gościu zgasł samochód wrócił po chwili i już się go odpalić nie dało więc zaciągnął samochód pod warsztat. Rano sie za niego zabieram a on pali bez problemu więc w niczym mu nie pomogłem. Parę dni temu znowu odbieram telefon od gościa że ma ten sam problem. Przyciagnelismy samochód do warsztatu ale tym razem już nie palił.
Rozrusznik kręci ale nie odpala.
Psiklem BC do wlotu powietrza i odpalił ale tylko na chwilę. Więc wiem że świece dobre iskra jest. Teraz skupiam się na paliwie więc sprawdzam czy pompa dostaje prąd i okazuje się że dostaję ale paliwo nie dochodzi na listwe więc stwierdzam padnieta pompę paliwa i ja wymieniam.
Po wymianie auto elegancko pali więc dzwonie do klienta an on ke odbiera.
Minęła może godzina i dzwoni klient że ten sam problem nie pali.
Pompa ma prąd ale paliwa nie daje.

Orientuje się ktoś co jest grane? Może jakiś czujnik ciśnienia? Co może odciąć paliwo?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
pompa ma prąd, a słychać że pracuje?
Jak pracuje to zdejmij zasilający przewód paliwowy z szyny wtryskiwaczy i przekręć kluczyk i zobaczysz czy sika paliwo.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeżeli masz prąd na pompie to padła nowa pompa a jak nie masz to zasilania to przekaźnik , bezpiecznik . Test na czujnik jest bardzo prosty :D

Krissu

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Irlandia
Pompa używana. Prąd sprawdzany dokladnie za pomocą żarówki. Wyciągnąłem tą pompe dzisiaj, posprawdzałem wszystko, założyłem spowrotem i auto staruje ale gaśnie po chwili. Zasilanie na pompie jest cały czas.
Dzięki za reakcje w temacie. Tak jak Wy obstawiam wadliwą pompe.

Teraz jest coś innego! Auto odpalam i śmiga na wolnych obrotach ale jak tylko dodam gazu zaczyna sie dusic i gaśnie! Pompa?

Ostatnia edycja:

Krissu

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Irlandia
na wlocie do listwy bardzo niskie cisnienie. Na wylocie kilka sekund po odpaleniu jest a pozniej nic.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
napisałem już wyżej co zrobić, ale można i sto razy pytać o to samo...

Krissu

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Irlandia
Tak napisałes a ja niestety nie napisałem że już to sprawdziłem i tam było ciśnienie ale bardzo niskie za to na wyjściu zero. Następnym razem będę bardziej konkretny w odpowiedziach po to żeby uniknąć irytujących wypowiedzi.

Jutro wymiana pompy.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Do góry Bottom