• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus II 1.6 TDCi 90 KM - gaśnie powyżej 2000 obrotów

Mateusek87

Początkujący
Punktów
0
Witam
Chciałbym przedstawić mój problem z samochodem ford focus II 1.6 TDCi 90 KM 2006 rok.
Samochód odpala bez problemu przy minusowej jak i dodatniej temp.
Podczas jazdy czyli:
Po przekroczeniu 2400 2500 obrotów, auto zwalnia, brak reakcji na gaz, na zrzucenie biegów, gaśnie, włącza się kontrolka silnika.
Po ponownym przekręceniu kluczyka na 0 i na 2 odpala bez problemu.
Tak jest ale nie za każdym razem, na 2,3,4,5 biegu.
Na luzie powyżej 2000, 3000 nie ma problemu.
Udałem się do mechanika, podpiął pod komputer, nie wykazało żadnych błędów.
Za 2 razem również brak błędów.
Bardzo proszę o pomoc, bądź jakąś wskazówkę.
Dziękuję

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
to że nie ma błędu na komputerze u mechanika nic nie oznacza, komputerom nie ma co wierzyć choć możesz też sam sprawdzić wprowadzając focusa w tryb testowy ... przytrzymujesz przycisk reset ten przy przełączniku kierunków i przekręcasz kluczyk na pozycje II (cały czas trzymając reset) pojawi Ci się napis TEST na wyświetlaczu deski puszczasz reset i każde kolejne naciśnięcie go spowoduje przełączenie do kolejnej pozycji dolatujesz do napisu DTC i zapisujesz sobie kody błędów nie pamiętam dokładnie czy są one wyświetlane od razu pod napisem DTC czy po kolejnym wciśnięciu reset ale kod błędu mniej więcej powinien wyglądać tak: e123, d123 itp...
Później możesz przyjść tu na forum, kody DTC możemy Ci tu rozszyfrować albo po prostu sam w necie sprawdzisz sobie co może być przyczyną o ile są jakieś błędy w pamięci... jeśli nie to zapraszam ponownie i dalej będziemy główkować

Mateusek87

Początkujący
Punktów
0
Witam, dziękuję za zainteresowanie się problemem.
Zrobiłem test :
dtc#00 none
-----------------
Speedo gauge 003b
tacho gauge 0049
fuel gauge 03a7
Jedyne cyferki i literki to właśnie gauge, ale to chyba nie błąd.
Tak jak wcześniej wspomniałem na luzie na obrotach powyżej 2 tys i wyżej nie ma usterki.
Zauważyłem że na 1 biegu również nie ma usterki.
Jestem w kropce.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
Małe pytanko a pod kompa jak podpinany w trakcie usterki czy po.Jak rozumiem to do mechanika przyjechałeś tym autem.Najlepiej podpiąć ja ta usterka się zrobi i nie odpalać silnika.

Mateusek87

Początkujący
Punktów
0
Po usterce, słuszna uwaga z tym podpinaniem.
Trzeba znaleźć innego mechanika.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Czujnika obrotów wału nie zarejestruje, pewno trzeba spróbować wymienić.

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Sprawdzić zespół przepustnic sterujących przepływem powietrza doładowującego, przed kolektorem ssącym... Warto też sprawdzić siłownik regulacji geometrii turbiny, jak przeładowuje to dzieją się podobne cuda jak opisujesz, tyle że będzie wisiał błąd... ja to bym się wybrał do elektromechanika ;)

w tym silniku czujnik obrotów wału jest czujnikiem hala jest przy kole pasowym wału korbowego, może być uszkodzony pierścień magnetyczny a nie sam czujnik...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Mateusek87

Początkujący
Punktów
0
Rozmawiałem z nowym mechanikem, również wskazał Czujnik polożenia wałka korbowego, jadę dziś podpiąć pod kompa, może uzyskam dodatkowe informacje B-)

Mateusek87

Początkujący
Punktów
0
Wizyta zakończona. Wykrył błędy :
p0087
po analizie na luzie i dodaniu gazu powyżej 2 tys silnik dostawał również za wysokie ciśnienie paliwa. Przyczyną gaśnięcia powyżej 2500 obrotów było prawdopodobnie za duże ciśnienie paliwa, odcinał i gasł. Ciekawe co teraz pójdzie do wymianki.
Oby nie pompa, może być regulator ciśnienia paliwa ? hmm muszę już chyba odkładać kasę :(

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
No kolego to cie czeka duży wydatek
on jest w pompie co pamiętam

mietek1975

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich
Mam też Focusa 1.6 tdci 90km 2007r i taki sam problem z tym że u mnie to się dzieje blisko albo równo albo odrobinę za 3000 obr.
Ale ma to miejsce przy bardziej dynamicznym rozpędzaniu gdy mocniej wcisnę pedał gazu. Przeważnie na 3 4 biegu. Mechanik powiedział że to przepływomierz. a czy może to byc czujnik ciśnienia doładowanego powietrza

Mateusek87

Początkujący
Punktów
0
Piszę ponownie.
Dziś temp była na plusie 6 stopni.
Samochód nie zgasł ani razu przy dynamicznej jeździe. Wczoraj zatankowalem diesel gold arktyczny.
Czy jest to filtr paliwa?

PW-MIL

Nowy
Punktów
0
Miasto
Milanówek
Koledzy czy poradziliście sobie z problemem opisanym w pierwszym poście? Czy moglibyście opisać co było przyczyną? Mam taki sam problem,, mechanicy rozkładają ręce. Dziękuję i pozdrawiam

Moriss

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Lublin
Czy zawsze się tak dzieje ze gaśnie pod obciążeniem w tym samym zakresie obrotów. I czy zawsze jest tak ze odrazu odpala bez dłuższego kręcenia.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
poo87 to za nieskie ciśnienie.
więc albo zapchany filtr paliwa albo wtryski do sprawdzenia na przelewy. Zdarza się, że hydraulika przy wyższych ciśnieniach nie utrzymuje. Ewentualnie pompa wys ciśnienia ale to rzadziej.

ostatnio ogarniałem 1.8 tdci w foce 1 z takimi objawami ale tam winowajcą były rozkręcone sekcje w pompie.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Nie porównuj 1.8 TDCi do 1.6TDCi bo to zupełnie inne silniki...

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
U mnie niedawno z takim samym silnikiem miałem problem z niskim ciśnieniem paliwa, dokładnego błędu nie pamiętam. Objawem było najpierw wpadanie silnika w tryb awaryjny (brak reakcji na gaz oraz komunikat usterka układu silnika) a po chwili gaśnięcie silnika. Po ponownym uruchomieniu silnika było wszystko ok aż do momentu gwałtownego wciśnięcia gazu ale tak jak u Ciebie tylko pod obciążeniem, bo na luzie silnik ładnie wkręcał się na obroty. Z takim problemem niestety musiałem przejechać ok 800km i była to dla mnie straszna udręka bo teren był górzysty. Po wymianie filtra paliwa problem ustał.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
nie porównuje silników bo nie o nich rozmawiamy. Rozmawiamy o układach paliwowych a ich zasada działania jest praktycznie taka sama;] układ cr to układ cr. kwestia generacji oraz tendencji do psucia się;]

Do góry Bottom