• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK1 2000 1.8 16V LPG - szarpanie i wskakiwanie na wys.obroty

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Auto jak w temacie. Focus MK1 2000r 1.8 16V 115KM LPG. Od czasu do czasu przy przyspieszaniu auto szarpie. Na dodatek nagminnie podnoszą się obroty (przy przełączaniu biegów zamiast opadać to rosną).
Auto mam od kilku dni.
Objaw ten sam na LPG i na benzynie.
Poszukuję porady jak fachowo zdiagnozować usterkę silnika krokowego. Dziś mam zamiar do wyczyścić i zrobić adaptację ale wątkiem szykuję się na niepowodzenie.

Dodam jeszcze dziwny objaw przy odpalaniu z rana na zimnym silniku.
Niby wszystko jest ok ale dziwnie zachowują się obroty. Odpalam auto, mam obroty 1200, nagle po 3,4 sekundach obroty spadają do 1000 i nie jest to płynny skok lecz natychmiastowy.
Mam też wrażenie że auto gdy już osiągnie normalną temperaturę to jak by pracował na zbyt małych obrotach. Licznik pokazuje wtedy około 800, silnik pracuje ale niezbyt równo. W tej kwestii proszę tylko na właściwe nakierowanie mnie na odpowiednią drogę w celu poszukiwań usterki.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Wydałem już 100zł na 2 x komp i nic nie wyszło. W ASO powiedzieli że nie wiedzą o co chodzi. Stawiają właśnie na krokowy albo cewkę. Muszę to jakoś zdiagnozować w warunkach domowych bo zarówno cewka i krokowy tanie nie są. Najlepsze jest to że cewkę już wymieniano jakieś 3 miesiące temu. Niby na nową. Tak twierdzi były właściciel.

Usterka z obrotami nie dzieje sie zawsze. Bywa tak że przejadę pół miasta i jest ok.
Kolejny objaw jest taki że auto nigdy nie spada z obrotów dopóki się toczy i to mnie wnerwia najbardziej. Słyszałem że tak ma być i nie wiem ile w tym prawdy. Dolatuję do świateł, mam na liczniku powiedzmy 40km/h, puszczam na luz a obroty cały czas 1800-2000 i spadają dopiero gdy zatrzymam auto!
Czujnik prędkości uwalony?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A to juz do wrozki przwdopodobnie moze być
- nieprawidłowa adaptacja
- uszkodzenie zapłonu
- uszkodzenie sterownika
- uszkodzenie silnika
tak ze nie czytanie błędów za 50 zł a prawidłowa analiza parametrów pracy.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Zacznę od świec, kabli i filtrów. Odetnę LPG i pośmigam kilka dni na paliwie. Wyczyszczę krokowca, przepustkę i inne co dam radę sam zrobić i dam znać co z tego wyszło.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jasne do forda jest fajny programik ale musisz przerobic kabelek. Sam uzywam i przyznam ze fajnie chodzi

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Wziąłem się za książki od Focusa. Jutro powinienem być mądrzejszy więc się dzisiaj już wstrzymam ze zbędną gadką z mojej strony bo do niczego dobrego to raczej nie doprowadzi.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Bez tego to chyba każdy mój post będzie bardzo głupi bo książka jednak pomaga. Milion odpowiedzi w jednym miejscu. Te problemy z obrotami i szarpaniem według książki kierują przede wszystkim na silniczek krokowy. Jutro od rana będzie bitwa z Foką. Oj będzie. Nie wiem czy Foka wyjdzie z tego bez uszczerbku na ... szybie! Zwariował mi zamek centralny. Będzie dużo szczęścia jak uda mi się auto otworzyć z pilota. Przy okazji odkryłem kolejne usterki. Wszystkie zamki (kierowcy, pasażera, bagażnika) są uwalone. Teraz już wiem dlaczego do auta bez seryjnego alarmu i innych ktoś domontował nową centralkę by otwierać drzwi. Kluczyk drzwi zamyka ale już nie otwiera.
Najlepszy jest numer że raz działa a raz nie. Gdy nie działa to podczas zamykania z pilota mruga mi tylko i wyłącznie prawa część kierunkowskazów przód i tył. Gdy zamek zadziała to mruga komplet. Dziwne to. Usłyszałem też podczas jazdy że zamek centralny wydaje od czasu do czasu kilka serii takich dźwięków jak bym wciskał z pilota otwieranie drzwi kilka razy pod rząd. Oj będzie jutro kopanina w kablach.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja bym sprawdził czujnik temperatury. Miałem w Focusie 1,6 taki przypadek. Po podłączeniu diagnoskopu, jak nagle obroty wzrastały, to temperatura silnika w tym samym momencie malała. Jak nagle obroty spadały, to temperatura rosła. Błędów nie było. Po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Dziękuję panie Jacku za porady. Na bank to sprawdzę. Właśnie, czujnik temperatury jest na kolejnym miejscu do sprawdzenia bo właśnie czytając książkę uświadomiłem sobie że problem z obrotami jak by maleje gdy silnik jest już naprawdę ciepły. Gdy jest zimny to szaleje najmocniej lecz gdy już osiągnie prawidłową temperaturę pracy to objawy falowania obrotów i podszarpywania jak by słabną. Wskaźnik temperatury mam lekko przed połową zawsze gdy silnik jest nagrzany.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
No i dziś nie miałem czasu zajrzeć pod maskę. Śnieg nawalał i się nie chciało. Zauważyłem że szarpanie znikło po dotankowaniu paliwa (rezerwa mrugała, dolałem 10L) i gazu do full'a. Teraz jest inny problem.
Auto próbuje gasnąć przy ruszaniu na zimnym silniku. Dodaję lekko gazu, próbuję ruszyć a on się lekko dławi.
Wszystkie usterki znikają gdy się rozgrzeje. Dławi się na paliwie. Na dodatek obroty teraz nie wskakują na 2,3 tys. lecz falują między 800 a 1000 tak delikanie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
To jest gaz sekwencja czy starsza ?
No i dziś nie miałem czasu zajrzeć pod maskę. Śnieg nawalał i się nie chciało. Zauważyłem że szarpanie znikło po dotankowaniu paliwa (rezerwa mrugała, dolałem 10L) i gazu do full'a. Teraz jest inny problem.
Auto próbuje gasnąć przy ruszaniu na zimnym silniku. Dodaję lekko gazu, próbuję ruszyć a on się lekko dławi.
Wszystkie usterki znikają gdy się rozgrzeje. Dławi się na paliwie. Na dodatek obroty teraz nie wskakują na 2,3 tys. lecz falują między 800 a 1000 tak delikanie.

gawontomek

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
już inne forum
Sekwencja, STAG 300-3. W tym problem że mi się zdaje że on na LPG lepiej hula jak na paliwie. Dziś z rańca nie był zbyt chętny do współpracy póki nie przełączył się na gaz. Na gazie już się nie dławił i jechał normalnie. Mam nadzieję że pogoda będzie dziś odpowiednia to zaraz się nim zajmę. Właśnie oczekuję na światło dzienne :) Na dodatek znalazłem kolejną usterkę ale o tym zaraz w nowym temacie :)

Ps. Arni, wcześniej nie miałem odwagi zapytać: ten na tym ruchomym GIFie pod Twoimi postami to Ty bo mam ochotę coś głośno rzec ...?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Sekwencja, STAG 300-3. W tym problem że mi się zdaje że on na LPG lepiej hula jak na paliwie. Dziś z rańca nie był zbyt chętny do współpracy póki nie przełączył się na gaz. Na gazie już się nie dławił i jechał normalnie. Mam nadzieję że pogoda będzie dziś odpowiednia to zaraz się nim zajmę. Właśnie oczekuję na światło dzienne :) Na dodatek znalazłem kolejną usterkę ale o tym zaraz w nowym temacie :)

Ps. Arni, wcześniej nie miałem odwagi zapytać: ten na tym ruchomym GIFie pod Twoimi postami to Ty bo mam ochotę coś głośno rzec ...?
Dave Gahan depeche mode :)

Do góry Bottom