• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford C-max 2.0 Tdci przerywa, dpf?

ames132

Początkujący
Punktów
0
Komputer pokazuje juz teraz caly czas problem z czujnukiem roznicowym dpf, mocy 50%. Zajme sie narazie tym

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Komputer pokazuje juz teraz caly czas problem z czujnukiem roznicowym dpf, mocy 50%. Zajme sie narazie tym
Czujnik, kable do niego, drożność i szczelność przewodów ciśnieniowych do czujnika, na koniec mycie dpf-a. A nie od razu wymiana na nowy, po ch.j takie żeczy. Nie jeden taki robiłem i pracują jak ta lala.

Zaproponowalem tez wymiane ukladu dpf/egr za ok 2tys euro ( na ori czesciach) ale cos słaby odzew.
A po ch.j? To się myje.

Ostatnia edycja:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
upload_2019-6-22_12-13-39.png

a teraz zastanow sie nad problemem. rozwiaz problem elektryczny , dpf do czyszczenia / wypalania i wtedy zobacz jak sie zachowuje auto

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
A po ch.j? To się myje.
no właśnie po h...j ? Żeby popiół scementować poprzez ciecz i juz nigdy nie dopalić? no nie wiem , zastanawiam, się , albo żeby klienta mieć znów za rok jak nie sprzeda auta, , nie wiem hipotezuje , bo tak nie robię - albo nowy albo off.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
no właśnie po h...j ? Żeby popiół scementować poprzez ciecz i juz nigdy nie dopalić? no nie wiem , zastanawiam, się , albo żeby klienta mieć znów za rok jak nie sprzeda auta, , nie wiem hipotezuje , bo tak nie robię - albo nowy albo off.

Mam wrażenie, że masz bardzo małe pojęcie o autach i systemach w nich montowanych. Twoim zdaniem najlepiej od razu wywalić cała ekologie, DPF, EGR, gdy zaczynają z nimi problemy ponieważ nie masz chyba pojęcia jak to naprawić..

Nie odbierz mnie źle Ale tak pokazujesz..

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
O autach i systemach w nich montowanych jakies tam pojecie mam. Ponad 25 lat w tym 5 lat w motorsporcie - optymalizacja pracy i osiągów. Ekologia diesla mi nie po drodze zupelnie- brak mozliwosci optymalizacji. Jak cos mi dolewa paliwa bez mojego pozwolenia albo steruje przeplywem powietrza to juz nie ten tema.
Wlasnie mam Q3 2014r 2.0 z ori przebiegiem 43tys , jezdony po miescie ,wgrany soft dieselgate - oczywiscie nie z winy wlasciciela zacina sie EGR.
Poprawka wgrana 14 miesiecy temu. Co propunjesz Tom?
Ja juz mu zaproponiwalem 3 rozwiazania, w tym jedno zupelnia za darmo.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Oj nie kolego zadne wyp...aj.
, moge za zupelnie darmo wrocic na stacje ASO gdzie byla wgrana poprawka ( a uwierz mi ze wiem ;) na priv moge Ci piwiedziec skad wiem ) i ma 2 lata na odwolanie sie od momentu wgrania bez limitu km i mu zrobimy EGR. Klient juz o tym wie, oczy zrobil bo w serwisie mu tego nie powiedza ale za bramą juz i owszem.Pewnie sie niektorym Aso narazilem ale w PL inaczej to dziala i mam juz na to wyj...

gdy zaczynają z nimi problemy ponieważ nie masz chyba pojęcia jak to naprawić..

Nie odbierz mnie źle Ale tak pokazujesz..
Po czym to wnioskujesz? to nie są moje założone tematy i moje problemy , ja staram się pomóc bo wydaje mi sie że mam dużą wiedzę w temacie sterowania procesami i elementami wykonawczymi. To są zazwyczaj banalne problemy , które znaleziene nie zajmuje więcej niz 30min ale niektórzy walczą jak widzę kilka dni czasami tracąc swój czas i pieniądze. Jakie problemy i wiedza takie moje podpowiedzi.
Niektórych nie da się wyeliminować ponieważ sa błedem producenta w fazie przeprojektowania oprogramowania.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Roz nasz forumowy kolega pokazal zdjecie wydechu audi a4. Czysty jak lza. Dpf jak jest to niech bedzie, a jesli ktos kupuje auto z dpf , to niech poczyta instrukcje obslugi itp itd.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Moim zdaniem ludzie przy zakupie zamiast kupić silnik taki jaki najlepiej pasuje do warunków w jakich jeżdżą to kupują cos odwrotnego i dziwią się ze maja wiecznie problemy .

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Oj nie kolego zadne wyp...aj.
, moge za zupelnie darmo wrocic na stacje ASO gdzie byla wgrana poprawka ( a uwierz mi ze wiem ;) na priv moge Ci piwiedziec skad wiem ) i ma 2 lata na odwolanie sie od momentu wgrania bez limitu km i mu zrobimy EGR. Klient juz o tym wie, oczy zrobil bo w serwisie mu tego nie powiedza ale za bramą juz i owszem.Pewnie sie niektorym Aso narazilem ale w PL inaczej to dziala i mam juz na to wyj...

Po czym to wnioskujesz? to nie są moje założone tematy i moje problemy , ja staram się pomóc bo wydaje mi sie że mam dużą wiedzę w temacie sterowania procesami i elementami wykonawczymi. To są zazwyczaj banalne problemy , które znaleziene nie zajmuje więcej niz 30min ale niektórzy walczą jak widzę kilka dni czasami tracąc swój czas i pieniądze. Jakie problemy i wiedza takie moje podpowiedzi.
Niektórych nie da się wyeliminować ponieważ sa błedem producenta w fazie przeprojektowania oprogramowania.

Oczywscie mam nadzieję, że nie odebrałeś tego jako atak ;) bo nie miałem zamiaru tylko stwierdziłem swoje uwagi.

Czyszczenie dpf ma sens i jeździ już nie jeden po tym zabiegu.. tylko ważnym elementem jest aby powiedzieć auto o nowym dpf.

Dpf nie jest ogólnie problemem z reguły a tylko skutliem problemu które występuje w aucie.. np nieszczelny dolot bardzo szybko zabije dpf i inne elementy Ale nie będę na publicznym się rozpisywał.

Co do zakupu auta to ja się cieszę. Niech ludzi3 kupują diesle z dpf.. tego najwięcej się robi. U mnie przewaga jest taka że 80% problemów z silnikiem to auta diesela

Do góry Bottom