• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Fiesta 1.4 TDCI szarpie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu

mzieba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
No kolego przyznam że byłem już na dwóch diagnostykach i nie wykazało niczego, nie chce naprawy metodą prób i błędów ponieważ to są koszty a można tego uniknąć przez ustalenie czegoś wspólnymi siłami a nie odrazu wymieniać pół auta. Pisze pod tym postem ponieważ to co przedstawia kolega Master22 idealnie odpowiada mojemu przypadkowi

Póki co jest ustalone to nic mechanicznego typu sprzęglo, przeguby, etc. Egr czysty, pozostaje uklad wtryskowy i elektronika. Zastanawia mnie ten zimny rozruch i niebieska chmura. Świece w pierwszej kolejnosci były zmienione na nowe i bez efektu. Silnik pracuje równo

Ostatnia edycja:

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
To trzeba poszukać kogoś, kto będzie szukał do skutku. Czasami się nie da inaczej jak zaryzykować i wymienić. Jak zostały sprawdzone przeguby? Rozebrano je? Szarpanie a szarpanie to jest kolosalna różnica. Co z poduszkami? Żeby przeprowadzić diagnostykę musiałbyś tutaj wstawić logi z PORZĄDNEGO interfejsu.
Szukaj mechanika, który Cię nie spławi i tyle...

mzieba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Jak wyzej napisałem mechanicznie ok. Efekt jest taki ze po przyciśnieciu pedalu gazu najpierw jest przydławienie silnika a potem szarpnięcie do przodu. Niesamowicie niekomfortowe :/

mzieba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Pożyczyłem od kolegi interfejs i program Forscan. Niby prosty, najzwyklejszy ale juz jakis odczyt można wykonac. No i do dzieła podłączamy się. Standardowo jak do tej pory błedów zero. Są natomiast dwa parametry którym wg. mnie należy się bliżej przyjrzeć:
-zakres potencjometru pedału przyspieszenia wyrażany w procentach działa od 7,67%...66,5%, taki jest cały zakres. Podłączyłem się do innego forda i wychodzi zakres 0%...99,62%.
-druga sprawa to nie posiadam czujnika temperatury zewnętrznej a jak zrobiłem odczyt wartości "temperatura otoczenia" to wykazuje stałą wartość 215°C, teraz pytanie czy nie ma to jakiegoś wpływu na sterownik.
Bede wdzięczny za wszelkie sugestie

RafałMS

Gaduła
Punktów
9
Miasto
Siec
Ja osobiście dał bym wtryski do sprawdzenia , filtr kiedy był wymieniany ? Elektrozawory sprawdzane? Układ szczelny?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Bardziej szaprniecie czy chwilowy brak reakcji na gaz ?

mzieba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
No raczej jakby chwilowy brak reakcji na gaz a następnie zryw, taka "czkawka"

mzieba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Sprawdzę jutro ten czujnik. Jeszcze skłaniam sie ku wymianie tego potencjometru pedału gazu bo napewno ten zakres nie jest prawidłowy

remunia24

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
EWE
Ja bym zainteresowal sie tym napinaczem paska .Mialem juz kiedys taki przypadek i nowy napinacz okazal sie sepsutym.Po wymianie na kolejny wszystko wrocilo do normy

mzieba

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Osprzęt jest ok. Układ paliwowy szczelny, dolotowy szczelny, poduchy sztywne. Bede sie upierał co do prawidłowości wskazań z działania potencjometru pedalu gazu, dodatkowo jak wcisnę pedał hamulca wartość położenia pedału przyspieszenia rośnie o 1%, puszczę hamulec to spada. Poszukuję fachowca z porządnym testerem diagnostycznym. Najlepiej okolice krakowa.

EL-CAR

Nowy
Punktów
0
Powiem tak . U mnie mam to samo idzie z tym jezdzić ale irytujące jest to troszkę. Ja obstawiam na sprzęgło lub 2-mase u siebie.
Poczekam może ktoś tu trafi co ogarnięty ma ten temat i się podzieli co było u niego.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Powiem tak . U mnie mam to samo idzie z tym jezdzić ale irytujące jest to troszkę. Ja obstawiam na sprzęgło lub 2-mase u siebie.
Poczekam może ktoś tu trafi co ogarnięty ma ten temat i się podzieli co było u niego.
Kolego patrz na datę posta.

Do góry Bottom