• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Fiesta MK6 1.3 benzyna - gaśnie przy pierwszym zapłonie po nocy

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
Fiesta MK6 1.3 benzyna, 2003 zakupiony w maju, do tej pory żadnych usterek, problemów, po zakupie wymienione płyny i kompletny rozrząd

akumulator sprawny, prawidłowe napięcie, dopiero teraz przy pierwszych przymrozkach sytuacja jak na filmie niżej, występuję to po nocy, auto stoi w nieocieplonym garażu, taki zapłon jest tylko na zimnym silniku i pojawił się od około tygodnia

od czego zacząć szukać przyczyny jeżeli akumulator sprawny? świece, woda w paliwie, coś przymarza, znana przypadłość w tym modelu?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Tec2000 za 50zł, albo szarlatan z warsztatu za 500zł. Jeden i drugi nie gwarantuje sukcesu.

Coś przymarza. Wymiana filtra paliwa i wlanie Teca, to chyba najtańszy początek.
Wyczyszczenie przepustnicy, krokowca też nie zaszkodzi...

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
Tec2000 za 50zł
możesz pokazać który oprócz tych co nie są do diesla? ceny się trochę pozmieniały, daj jakiś link

chodzi o preparat do usuwania wody?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569

Różowy.

...ale może by tak wypadało zajrzeć, albo samemu osobiście wymienić filtr paliwa...luknąć do przepustnicy, albo krokowca...

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
po nocy, teraz -3 u mnie, przekręciłem kluczyk, rozłączyłem i ponowny zapłon jak na filmie i to samo co wczoraj, jutro zobaczę jeszcze wersję jak 2 razy zrobię przekręcenie kluczykiem no bo dzisiaj auto będzie stało do 16-ej więc nic chyba nie zdąży przymarznąć, jak będzie to samo to zajrzę do przepustnicy i krokowca, później filtr paliwa

Do góry Bottom